Historici.nl

Gepubliceerd op 11-05-2021

Het Noordbrabants Museum – Conservator Oude Kunst

Het Noordbrabants Museum is een eigentijds museum voor kunst, geschiedenis en cultuur midden in het gezellige centrum van ’s-Hertogenbosch. We staan bekend om onze ambitieuze en gevarieerde programmering met jaarlijks tien tot twaalf kleine en grote exposities, waaronder tentoonstellingen van (inter)nationale allure. Met jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers is ons museum het drukstbezochte museum van Zuid-Nederland. Onze collectie vormt een afspiegeling van het Brabantse verleden en bevat spraakmakende werken van Brabantse meesters als Brueghel en Van Gogh. Daarnaast investeren we stevig in onze collectie hedendaagse kunst.

Bij alles wat we doen komen onze bezoekers, jong en oud, op de eerste plaats. Volgens ons moet een museum laagdrempelig zijn, gastvrij, verrassend en inspirerend. Kwaliteit uitstralen, kennis delen, bezoekers vermaken. Het liefst overtreffen we verwachtingen en zorgen we ervoor dat bezoekers een inzicht rijker zijn nadat ze het museum hebben bezocht. We doen dingen vaak net iets anders dan onze collega’s. Dat geldt onder meer voor de onderwerpen van de tentoonstellingen, maar ook voor collectieaankopen.

Op dit moment is er een vacature voor een

Conservator oude kunst

36 uur per week

Je functie
Als conservator oude kunst ben je verantwoordelijk voor het beheer, behoud en vorming en registratie / documentatie van de collectie oude kunst (waaronder we ook de kunstnijverheid verstaan). Je bent medeverantwoordelijk voor aanvulling van de collectie gericht op oude kunst, maar denkt ook met plezier mee over de overige aandachtsgebieden. Je initieert, beoordeelt en bewaakt de uitvoering van conserverings- en restauratieplannen.

Je draagt actief bij aan de programmering: je reikt thema’s aan en doet voorstellen voor tentoonstellingen en activiteiten op het gebied van de oude kunst. Je denkt ook mee over tentoonstellingen en activiteiten op ander gebieden. Het is jouw taak je te verdiepen in de collectie en in actuele thema’s door het verwerven van kennis, onderzoek en het betrekken van de juiste contacten binnen je netwerk.

Als conservator oude kunst ben je verantwoordelijk voor het realiseren van collectiepresentaties en tijdelijke exposities. Je toetst de haalbaarheid en leidt vervolgens het project, op basis van het door jou opgestelde projectplan, en zorgt voor een succesvolle afronding. Daarbij weet je de verschillende expertises binnen en buiten het museum samen te brengen in een overzichtelijke en duidelijke projectstructuur. Je bent budgetverantwoordelijk en coördineert het hele project.

Je levert een actieve bijdrage aan het ontwikkelen en delen van wetenschappelijke kennis. Je deelt informatie door het leveren van inhoudelijke bijdragen aan de catalogi en het schrijven van publicaties, maar ook door het geven van lezingen en het informeren en inspireren van ons educatieteam. Je volgt de ontwikkelingen binnen het vakgebied op de voet en wisselt regelmatig kennis uit met collega’s in binnen- en buitenland.

Je bent werkzaam binnen het team Collectie, Presentatie en Educatie, bestaande uit circa twaalf medewerkers. Je rapporteert over de voortgang aan het hoofd Collectie, Presentatie en Educatie.

Je profiel
Je bent een wetenschappelijk geschoold kunsthistoricus en hebt ervaring in een soortgelijke functie. Je bent op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van oude kunst en beschikt over een uitgebreid (internationaal) netwerk. Met jouw enthousiasme en juiste argumenten weet je anderen te bewegen objecten in bruikleen te geven of ons museum anderszins te steunen. Jouw passie en bevlogenheid over de kunst van de Zuidelijke Nederlanden weet je over te brengen op de bezoekers. Zij willen van jou het verhaal achter de collectie horen.

Je vindt het leuk om voor een groep te spreken en om met hen in gesprek te gaan. Het is belangrijk dat je goed kunt samenwerken en feedback kunt geven en ontvangen binnen je team. Je kunt collega’s, relaties, leveranciers en bezoekers zowel schriftelijk als mondeling effectief en inspirerend te woord staan. Een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal is daarbij vereist.

Ons aanbod
We bieden je een afwisselende baan in een enthousiast team met goede arbeidsvoorwaarden in overeenstemming met de museum cao. Je gaat werken binnen een prettige en inspirerende werkomgeving met een informele sfeer. Het dienstverband wordt aangegaan voor de periode van één jaar met intentie tot verlenging. De functie is gewaardeerd in schaal 11 (€ 3.405 – € 4.576) van de museum cao. We streven naar een start in juli / augustus 2021.

Informatie en sollicitatie
Het stimuleren van diversiteit in brede zin is voor ons heel belangrijk. Ongeacht je blikrichting, culturele achtergrond, leeftijd, gender, seksuele voorkeur of geloof: we zien je sollicitatie graag tegemoet. Je sollicitatie, bestaande uit een motivatiebrief en CV, kun je tot uiterlijk woensdag 19 mei 2021 per mail sturen aan solliciteren@hnbm.nl onder vermelding van ‘conservator oude kunst’. Vragen over de vacature kun je, bij voorkeur per mail, stellen aan Kristy van Erp via kvanerp@hnbm.nl.

Naar de website

Het Noordbrabants Museum – Junior Conservator
Door Redactie Historici.nl
Het Noordbrabants Museum| Junior Conservator
Door Redactie Historici.nl
Het Noordbrabants Museum: Junior Online Medewerker
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.