Historici.nl

Gepubliceerd op 11-05-2021

Het Noordbrabants Museum – Junior Conservator

Het Noordbrabants Museum is een eigentijds museum voor kunst, geschiedenis en cultuur midden in het gezellige centrum van ’s-Hertogenbosch. We staan bekend om onze ambitieuze en gevarieerde programmering met jaarlijks tien tot twaalf kleine en grote exposities, waaronder tentoonstellingen van (inter)nationale allure. Met jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers is ons museum het drukstbezochte museum van Zuid-Nederland. Onze collectie vormt een afspiegeling van het Brabantse verleden en bevat spraakmakende werken van Brabantse meesters als Brueghel en Van Gogh. Daarnaast investeren we stevig in onze collectie hedendaagse kunst.

Bij alles wat we doen komen onze bezoekers, jong en oud, op de eerste plaats. Volgens ons moet een museum laagdrempelig zijn, gastvrij, verrassend en inspirerend. Kwaliteit uitstralen, kennis delen, bezoekers vermaken. Het liefst overtreffen we verwachtingen en zorgen we ervoor dat bezoekers een inzicht rijker zijn nadat ze het museum hebben bezocht. We doen dingen vaak net iets anders dan onze collega’s. Dat geldt onder meer voor de onderwerpen van de tentoonstellingen, maar ook voor collectieaankopen.

Ons enthousiaste team loopt over van ambitie en nieuwe plannen, reden om op zoek te gaan naar een

Junior Conservator (historicus)

36 uur per week, ‘kansplaats’

Je werkzaamheden
Als wetenschappelijk geschoold medewerker lever je inhoudelijke input voor te realiseren projecten. Je doet objectgericht onderzoek voor toekomstige (cultuurhistorische) tentoonstellingen en je redigeert en levert bijdragen aan catalogi, publicaties en zaalteksten. Je helpt ook actief mee aan het delen van wetenschappelijke kennis door bijvoorbeeld het geven van lezingen en het informeren en inspireren van ons educatieteam.

Als assistent van een van onze projectleiders assisteer je daarnaast bij de coördinatie van tentoonstellingsprojecten en/of nieuwe presentaties; mogelijk vervul je zelf de rol van projectleider. Een projectleider toetst de haalbaarheid van een idee, maakt een projectvoorstel en stelt een projectplan op en overlegt met zijn of haar teamleden (onder andere van marketing en communicatie en de technische dienst) over de inhoud en voortgang van het project. Kortom, je bent als (assistent-)projectleider (mede) verantwoordelijk voor het volledige project.

Als junior conservator ben je werkzaam binnen het team Collectie, Presentatie en Educatie, bestaande uit circa twaalf medewerkers. Je krijgt direct leiding van het hoofd Collectie, Presentatie en Educatie.

Je profiel
Je bent een wetenschappelijk geschoold historicus, met een brede kennis van de Nederlandse geschiedenis van late middeleeuwen tot heden, zo mogelijk ook van de geschiedenis van Brabant en de Zuidelijke Nederlanden. Je hebt oog voor het object als historische bron en als medium voor informatieoverdracht over het verleden. Belangstelling voor de overige aandachtsgebieden van Het Noordbrabants Museum (naast erfgoed ook kunst en populaire cultuur) is een pre.

Je vindt het leuk om voor een groep te spreken en om met hen in gesprek te gaan. Je kunt bezoekers, collega’s en relaties zowel schriftelijk als mondeling effectief en inspirerend te woord staan. Een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal is daarbij vereist. Het is belangrijk dat je goed kunt samenwerken, zelfstandig je werk uitvoert en afspraken nakomt.

Ons aanbod
We bieden je een inspirerende en uitdagende werkomgeving met een informele sfeer. Jij draagt bij aan het succes van Het Noordbrabants Museum en wij begeleiden je bij de eerste stappen in het culturele en museale veld. We bieden je een eenmalig jaarcontract, een periode waarin jij je kunt ontwikkelen, samenwerkt met verschillende disciplines en met jouw talent en frisse blik een verschil kunt maken. De functie van junior conservator wordt gewaardeerd in schaal 9 (€ 2.840 – € 3.718) van de museum cao. We streven naar een start in juli 2021.

Informatie en sollicitatie
Het stimuleren van diversiteit in brede zin is voor ons heel belangrijk. Ongeacht je blikrichting, culturele achtergrond, leeftijd, gender, seksuele voorkeur of geloof: we zien je sollicitatie graag tegemoet. Je sollicitatie, bestaande uit een motivatiebrief en CV, kun je tot uiterlijk woensdag 19 mei 2021 per mail sturen aan solliciteren@hnbm.nl onder vermelding van ‘junior conservator’. Vragen over de vacature kun je, bij voorkeur per mail, stellen aan Kristy van Erp via kvanerp@hnbm.nl.

Naar de website

Het Noordbrabants Museum| Junior Conservator
Door Redactie Historici.nl
Het Noordbrabants Museum – Conservator Oude Kunst
Door Redactie Historici.nl
Het Noordbrabants Museum: Junior Online Medewerker
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.