Historici.nl

Gepubliceerd op 12-01-2023

Het Scheepvaartmuseum: Conservator

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam zoekt een Conservator voor 32 tot 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 29-01-2023


Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum staat bekend als een spraakmakend en toonaangevend museum met een van de meest bijzondere maritieme collecties ter wereld. Dagelijks ontvangen we veel bezoekers, variërend van museumliefhebbers tot dagtoeristen en schoolklassen. Daarnaast is het prachtige gebouw een mooie evenementenlocatie.

De afdeling collectievorming & onderzoek binnen Het Scheepvaartmuseum onderzoekt en presenteert één van de beste en meest omvangrijke maritieme collecties ter wereld. De collectie strekt zich uit van de 16e tot en met de 21e eeuw en bijna ieder aspect van de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis is vertegenwoordigd.

Ter versterking van de afdeling zoeken wij een

Conservator

32 tot 36 uur per week

Wat ga je doen?
Als conservator maak je deel uit van ons conservatorenteam, bestaande uit vier andere conservatoren, waarin eenieder verantwoordelijk is voor een eigen deelcollectie. In projecten werk je daarnaast nauw samen met collega’s van andere afdelingen en van andere musea en onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland.

Binnen het conservatorenteam richt jij je vooral op de deelcollecties scheepsmodellen, historische vaartuigen en technische tekeningen. Verder ben je het aanspreekpunt voor onderwerpen als scheepsbouw, watersport, visserij en varend erfgoed. Daarbij doe je uitvoerig onderzoek naar de collectie en weet je de objecten in zowel een techniek-historische als maritiem-historische context te plaatsen. Zo beschrijf je de objecten ten behoeve van de registratie en ontsluiting van de collectie (o.a. bestandscatalogi), maak je tentoonstellingen en publiekspresentaties en schrijf je artikelen en publicaties. Daarnaast doe je verwervingsvoorstellen en begeleid je conserverings- en onderzoeksprojecten.

Een kort overzicht van je werkzaamheden

 • Je verricht wetenschappelijk onderzoek naar de collectie en publiceert hierover.
 • Je draagt inhoudelijk bij aan de presentatie van de collectie in vaste en tijdelijke presentaties.
 • Je begeleidt conserveringswerkzaamheden die worden uitgevoerd door (externe) restauratoren en werkt daarbij nauw samen met de collega’s van de afdeling collectiebeheer.
 • Je vertegenwoordigt het museum in relevante externe netwerken in binnen- en buitenland door het bijwonen van bijeenkomsten en overleggen en door het geven van presentaties en lezingen voor publiek en in de media.
 • Je draagt bij aan de algemene doelstellingen van de afdeling collectievorming & onderzoek door onder andere het volgen van relevante ontwikkelingen binnen het vakgebied, het begeleiden van gastonderzoekers (fellows) en stagiairs, en het beantwoorden van inhoudelijke vragen van het publiek en de media.

Wie zoeken wij?
Belangrijk is uiteraard je kennis over maritieme geschiedenis en cultuur, in het bijzonder over de Nederlandse scheepvaart en scheepsbouw door de eeuwen heen. Je hebt grote affiniteit met techniek en watersport, maar we zijn ook benieuwd naar jouw vakinhoudelijke en maatschappelijke interesses. Je vindt het belangrijk om verder te kijken dan je eigen specialisme en bent ondernemend en nieuwsgierig naar wat er speelt op maritiem vlak. Tot slot wil je jouw kennis over maritieme geschiedenis delen met een breed publiek en een inhoudelijke bijdrage leveren aan maatschappelijke discussies.

Gezien de ambitieuze tentoonstellings- en onderzoeksprojecten van de komende jaren is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken en dat je verantwoordelijkheid neemt voor de door jou op te leveren deelprojecten. Daarnaast denk je actief mee over de tentoonstellingsprogrammering en het collectiebeleid op de langere termijn.

Je beschikt over

 • Een afgeronde relevante wo-opleiding, bij voorkeur een master maritieme geschiedenis.
 • Minimaal vijf jaar vakinhoudelijke werkervaring en (enkele) publicaties.
 • Uitstekende schrijf- en spreekvaardigheid in Nederlands en Engels.
 • Aantoonbare ervaring met projectmatig werken.
 • Grote kennis van en affiniteit met de Nederlandse maritieme geschiedenis, techniek en watersport.
 • Kennis van en ervaring met het gebruik van museale objecten als bron van onderzoek.
 • Kennis van en ervaring met geautomatiseerde collectieregistratiesystemen (bv. Axiell) en overige relevante computersoftware is een pre.

Wat bieden wij?
Jouw werkplek bevindt zich in één van de mooiste musea van Nederland. Je werkt samen met enthousiaste collega’s die allemaal vanuit hun eigen discipline met passie voor Het Scheepvaartmuseum werken.

 • Het salaris is afhankelijk van opleiding en werkervaring en valt in schaal 12. Het fulltime salaris in deze schaal ligt tussen € 3.876 en € 5.398 bruto per maand. Het dienstverband wordt afgesloten met Stichting Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam. De Museum CAO is van toepassing.
 • Een jaarcontract voor 32 tot 36 uur per week met intentie tot verlenging.
 • 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering.
 • Deelname aan pensioenregeling en korting op collectieve aanvullende zorgverzekeringen.
 • Ruimte voor ontplooiing en ontwikkeling.
 • Een museumkaart, vrijkaarten voor het museum en korting op activiteiten via bijvoorbeeld de Club van Elf.

Herken je jezelf in het profiel en ben je enthousiast geworden?
Solliciteer dan zo spoedig mogelijk maar uiterlijk 29 januari 2023 via onderstaande sollicitatiebutton.

Voor meer informatie over de inhoud van deze vacature kun je contact opnemen met Jeroen van der Vliet (hoofd Collecties), telefoon (020) 5232 222. Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met de afdeling HR, telefoon (020) 5232 425.

Graag vermelden wij alvast dat de aanvraag van een Verklaring Omtrent Gedrag onderdeel uitmaakt van de selectieprocedure.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Scheepvaartmuseum| Conservator
Door Redactie Historici.nl
Junior conservator – Het Scheepvaartmuseum
Door Redactie Historici.nl
Het Scheepvaartmuseum – Conservator
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.