Historici.nl

Gepubliceerd op 08-04-2019

Het Scheepvaartmuseum – Conservator

Het Scheepvaartmuseum beheert, onderzoekt en presenteert een van de beste en omvangrijkste maritieme collecties ter wereld. De collectie strekt zich uit van de 16de tot en met de 21e eeuw en bijna ieder aspect van de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis is vertegenwoordigd. Het museum is gevestigd in een prachtig monumentaal gebouw in het centrum van Amsterdam en is een trekpleister voor zowel binnen- als buitenlandse bezoekers.

Onder het motto ‘water verbindt werelden’ ontwikkelt het museum tentoonstellingen en publieksactiviteiten waarin duidelijk wordt hoe sterk de maritieme cultuur van invloed is op het heden, het verleden en de toekomst. Naast tentoonstellingen op historisch vlak, toont het museum werk van hedendaagse internationale kunstenaars en stimuleert het de dialoog over urgente maatschappelijke thema’s.

Voor de afdeling Collectie en Presentatie zijn we op zoek naar een:

Conservator

(32 uur – 36 uur)

Taken en verantwoordelijkheden
Je maakt deel uit van ons conservatorenteam, bestaande uit 5 conservatoren, waarin een ieder verantwoordelijk is voor een eigen deelcollectie. In onze tentoonstellingsprojecten werk je nauw samen met collega’s van de andere afdelingen.

In onze collectie richt jij je op: gebruiksvoorwerpen en toegepaste kunst, bijvoorbeeld glas, keramiek, textiel en scheepssier. Je doet onderzoek naar de collectie, weet de objecten in een cultuur- en maritiemhistorische context te plaatsen en doet verwervingsvoorstellen.

Een kort overzicht van de werkzaamheden:

 • Je bent verantwoordelijk voor een deelcollectie;
 • Je verricht wetenschappelijk onderzoek naar de collectie en publiceert hierover;
 • Je draagt inhoudelijk bij aan de presentatie van de collectie in permanente en tijdelijke tentoonstellingen;
 • Je vertegenwoordigt het museum in relevante externe netwerken door het bijwonen van bijeenkomsten en door het geven van presentaties en lezingen;
 • Je draagt bij aan de doelstellingen van de afdeling Collectie en Presentatie in het algemeen. Hiertoe behoort onder andere het volgen van relevante ontwikkelingen op het vakgebied en beantwoorden van inhoudelijke publieksvragen.

Wie zoeken wij?
We zijn op zoek naar een collega die de diversiteit binnen het bestaande conservatorenteam vergroot. Belangrijk is daarbij uiteraard je kennis op de genoemde deelgebieden, maar we zijn ook benieuwd naar andere vakinhoudelijke en maatschappelijke interesses. Je vindt het belangrijk om verder te kijken dan je eigen specialisme en een inhoudelijke bijdrage te leveren aan de discussie over diverse maatschappelijke thema’s.

Gezien de ambitieuze tentoonstellingsprojecten van de komende jaren is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken en dat je verantwoordelijkheid neemt voor de door jou op te leveren deelprojecten. Daarnaast denk je actief mee over het tentoonstellingsprogramma op de langere termijn.

Je beschikt over:

 • een afgeronde relevante wo-opleiding (zoals geschiedenis of kunstgeschiedenis)
 • minimaal 5 jaar vakinhoudelijke werkervaring en (enkele) publicaties
 • uitstekende schrijf- en spreekvaardigheid in Nederlands en Engels
 • ervaring met projectmatig werken
 • kennis van en ervaring met geautomatiseerde collectieregistratiesystemen (bijvoorbeeld Adlib) en overige relevante computersoftware
 • grote affiniteit met de Nederlandse maritieme geschiedenis
 • kennis van en ervaring met het gebruik van museale objecten als bron van onderzoek

Wat bieden wij?
Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring en valt in schaal 11. Het betreft een vaste formatieplaats, in eerste instantie bieden we een jaarcontract, met uitzicht op verlenging. Het dienstverband wordt afgesloten met Stichting Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam. De Museum cao is van toepassing;

 • een jaarcontract voor 32 of 36 uur per week;
 • 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering;
 • deelname aan pensioenregeling en korting op collectieve verzekeringen;
 • ruimte voor zelfontplooiing binnen je vakgebied en talentontwikkeling;
 • een museumkaart, vrijkaarten voor het museum en korting in de museumwinkel en het restaurant.

Reageren
Voldoe je aan de functie-eisen en herken je jezelf in het geschetste profiel? Stuur dan je cv en motivatie zo spoedig mogelijk maar uiterlijk 24 april 2019 per e-mail naar: werkenbij@hetscheepvaartmuseum.nl.

Voor meer informatie over de inhoud van deze vacature kun je contact opnemen met Vera Carasso, Directeur Museale Zaken, via tel. (020) 5232 222. Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met de afdeling HR, tel. (020) 5232 425. Voor de volledigheid vermelden wij alvast dat voor het werken in Het Scheepvaartmuseum een Verklaring Omtrent Gedrag vereist is.

Het Scheepvaartmuseum streeft ernaar om met haar personeelsbestand een afspiegeling te zijn van de Nederlandse samenleving. In dat kader hopen wij van harte sollicitaties te ontvangen van kandidaten met diverse culturele achtergronden.

Junior conservator – Het Scheepvaartmuseum
Door Redactie Historici.nl
Scheepvaartmuseum| Conservator
Door Redactie Historici.nl
Het Scheepvaartmuseum: Conservator
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.