Historici.nl

Gepubliceerd op 22-09-2022

Het Scheepvaartmuseum: Projectleider Presentaties

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam zoekt een Projectleider Presentaties voor 32 tot 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: geenHerhaalde oproep

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum staat bekend als een spraakmakend en toonaangevend museum met een van de meest bijzondere maritieme collecties ter wereld. Dagelijks ontvangen we veel bezoekers, variërend van museumliefhebbers tot dagtoeristen en schoolklassen. Daarnaast is het prachtige gebouw een mooie evenementenlocatie.

Wij vinden het belangrijk om een duurzaam en inclusief museum te zijn en een thuishaven voor een breed publiek. Het projectbureau is onderdeel van het cluster programma & publiek en heeft de ambitie om onze bijzondere maritieme collectie toegankelijk te maken voor verschillende doelgroepen door een gevarieerd aanbod aan presentaties te realiseren over het maritieme verleden en de impact op het heden.

Om deze ambitie te verwezenlijken zijn we op zoek naar een creatieve, gestructureerde en resultaatgerichte:

Projectleider Presentaties

32 tot 36 uur per week

Wat ga je doen?
Als projectleider presentaties draag je organisatorisch en inhoudelijk zorg voor het ontwikkelen en realiseren van de meerjaren-presentatiestrategie van Het Scheepvaartmuseum en bewaak je de voortgang van projecten, waaronder tijdelijke en vaste tentoonstellingen, hedendaagse reflecties, audiotours, interactives en publicaties.

Je werkt vanuit de afdeling projectbureau, maar opereert voornamelijk vanuit multidisciplinaire (en deels externe) projectteams. Daarbij houd je nauw contact met je opdrachtgever over de voortgang van jouw projecten en adviseer je namens het projectteam over eventuele bijstellingen.

Daartoe:

 • Bewaak je de conceptuele uitgangspunten van het project en werk je deze met een projectteam inhoudelijk uit.
 • Stuur je multidisciplinaire projectteams (intern en extern) aan en bewaak je de voortgang en kwaliteit.
 • Stel je samen met je projectbureau collega’s de jaarlijkse lijn- en projectenbegroting op en monitor je de meerjarenplanning.
 • Stuur je op de doelstellingen uit het meerjarenbeleidsplan en kom je met ideeën voor nieuwe (deel)projecten passend bij de strategie.
 • Ben je verantwoordelijk voor het opstellen van de bij het projectmanagement behorende beslisdocumenten.
 • Ben je verantwoordelijk voor het evalueren van het project, stel je verbetervoorstellen op en bewaak je de implementatie daarvan bij volgende projecten.
 • Vertegenwoordig je de organisatie in het relevante werkveld en binnen netwerken, in werkgroepen en overlegorganen, en door het geven van presentaties.
 • Lever je een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van het (internationale) netwerk en nieuwe partnerships.
 • Volg je ontwikkelingen en trends in de museale en bredere culturele sector en draag je bij aan vernieuwende programma’s en partnerships.

Wie zoeken wij?
Voor deze functie zoeken wij een creatieve, gestructureerde en resultaatgerichte collega. De ideale kandidaat heeft een opleidingsachtergrond in Geschiedenis en heeft kennis van en ervaring met het leiden van museale tentoonstellingsprojecten. Je bent op de hoogte van trends en ontwikkelingen in het vakgebied en weet de weg binnen relevante netwerken. Uiteraard zorg je voor een uitstekende samenwerking binnen een multidisciplinair projectteam. Je neemt graag de regie binnen projectteams en bent tegelijkertijd een echte verbinder die zich gemakkelijk beweegt tussen de verschillende betrokkenen binnen en buiten in het museum.

Verder vragen wij:

 • Een afgeronde relevante hbo- of wo-opleiding (een master in Geschiedenis is een pre);
 • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring op het gebied van projectmanagement;
 • Uitgebreide expertise op het gebied van tentoonstellingen;
 • Kennis van en affiniteit met het culturele/museale werkveld.

Wat bieden wij?
Jouw werkplek bevindt zich in één van de mooiste musea van Amsterdam. Je komt terecht in een zelfstandige functie binnen een betrokken, gemotiveerd en creatief team. Verder bieden wij:

 • Een jaarcontract, met uitzicht op verlenging, voor 32-36 uur per week.
 • Het dienstverband wordt afgesloten met de Stichting Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam. Het salaris is afhankelijk van opleiding en werkervaring, conform de van toepassing zijnde Museum CAO.
 • 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering.
 • Deelname aan pensioenregeling en korting op collectieve verzekeringen;
 • Ruimte voor ontplooiing en ontwikkeling.
 • Een museumkaart, vrijkaarten voor het museum en korting in het restaurant en winkel.

Reageren
Zie je aanknopingspunten in het profiel en ben je nieuwsgierig geworden? Solliciteer dan snel via onderstaande sollicitatiebutton. Voldoe je niet aan alle voorwaarden, maar denk je dat deze functie wél bij je past? Solliciteer dan zeker. Onze HR-collega Thomas neemt gauw contact met je op!

Voor meer informatie over de inhoud van deze vacature kun je per mail contact opnemen met Eefje Valkema (hoofd Programma en Publiek) via evalkema@hetscheepvaartmuseum.nl. Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met de afdeling HR, tel. (020) 52 32 425. Graag vermelden wij alvast dat de aanvraag van een Verklaring Omtrent Gedrag onderdeel uitmaakt van de selectieprocedure.

Het Scheepvaartmuseum onderschrijft de Code Diversiteit en Inclusie. Wij vinden het belangrijk om een divers medewerkersbestand te hebben en een inclusieve werkomgeving te creëren waar ruimte is voor verschillen. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar iemand die de diversiteit binnen het team versterkt.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.