Historici.nl

Gepubliceerd op 13-06-2019

Het Spoorwegmuseum: Stagiair(e) Collectie

Het Spoorwegmuseum is een van de tien best bezochte musea van Nederland. Doel van het museum is het cultureel en industrieel erfgoed dat betrekking heeft op de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland te bewaren, ontsluiten en in bijzondere presentaties toegankelijk maken voor een zo breed mogelijk publiek. De collectie omvat niet alleen rollend materieel uit de periode 1860-heden, maar ook duizenden kleine objecten als uniformen, seinlampen, prenten, oude drukken, foto’s en schaalmodellen. De afdeling Collecties is verantwoordelijk voor de conservering, registratie en ontsluiting van de collectie d.m.v. tentoonstellingen, publicaties en presentaties. De afdeling bestaat uit een afdelingshoofd (tevens conservator rollend materieel), twee conservatoren, een bibliothecaris, een registrator en twee depotbeheerders.

Het Spoorwegmuseum zoekt voor onderzoek en tentoonstelling een

Stagiair(e) Collectie

40 uur per week

Doel
Het Spoorwegmuseum bereidt voor volgend jaar een tentoonstelling over Eten en drinken op stations, perrons en in de trein voor. In deze stage help je mee aan het onderzoek en de beschrijving van de bijbehorende objecten, maak je deel van het projectteam dat de tentoonstelling voorbereidt en maak je kennis met alle aspecten van het samenstellen en organiseren van een tentoonstelling. Daarnaast help je, afhankelijk van je eigen voorkeur en interessegebieden, een van de conservatoren met het doen van onderzoek naar een deelcollectie, zoals bijvoorbeeld de affichecollectie.

Wat ga je doen?
Als stagiair(e) voer je de volgende werkzaamheden uit:

 • Het in samenspraak met de conservatoren doen van onderzoek naar de objecten met betrekking tot Eten en drinken uit collectie van het Spoorwegmuseum en andere musea of instellingen;
 • Het registreren van objecten, foto’s en/of documenten uit de collectie van het museum;
 • Het begeleiden van (overzichtelijke) restauratieprojecten;
 • Het (mede) organiseren van filmopnames en (mede) schrijven van teksten voor de tentoonstelling of museale programma’s;
 • Het deelnemen aan diverse overleggen en het maken van verslagen;
 • Het assisteren in lopende projecten waarbij de afdeling Collecties betrokken is.

Wie zoeken wij?
We zijn op zoek naar stagiair(e) die zich herkent in de volgende eigenschappen:

 • Je bent bij voorkeur een bachelor of masterstudent Geschiedenis;
 • Goede onderzoeksvaardigheden;
 • Zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken;
 • Nieuwsgierig, initiatiefrijk en enthousiast;
 • Goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid;
 • Foutloos Nederlands kunnen schrijven;
 • Ordelijk, systematisch, nauwgezet en analytisch kunnen werken;
 • Projectmatig kunnen werken;
 • Sociaal en communicatief vaardig;
 • Enige affiniteit met de geschiedenis van de spoorwegen strekt uiteraard tot aanbeveling.

Wat bieden wij?
Het museum biedt een onvergetelijke stageplek en een serieuze begeleiding door de Conservator Kunst en cultuurgeschiedenis. De stagevergoeding bedraagt €355,- bruto per maand bij een voltijds stage (40 uur per week).

Periode
Vanaf september – december 2019 (min. 4 aaneengesloten maanden, min. 4 dagen p/w).

Interesse?!
Klik op de sollicitatiebutton op onze website en voeg jouw gegevens met CV en korte motivatiebrief toe. Bij vragen over deze vacature kan je contact opnemen met Evelien Pieterse, Conservator Kunst en cultuurgeschiedenis, tel: 030-2306240, mail: e.pieterse@spoorwegmuseum.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Spoorwegmuseum: Stagiair Collectieonderzoek
Door Redactie Historici.nl
Spoorwegmuseum| Registrator
Door Redactie Historici.nl
Rijksmuseum: Stagiair(e) Digitaal
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.