Historici.nl

Gepubliceerd op 18-10-2021

Het Utrechts Archief: Adviseur Digitale Informatie

Archiefinstellingen hebben als wettelijke taak relevante informatie te bewaren (geheugen, recht en bewijs, verantwoording, erfgoed). Overheidsinformatie en particuliere collecties kunnen blijvend van belang zijn voor de maatschappij. Dat geldt ook voor digitaal geboren informatie.

Binnen Het Utrechts Archief (HUA) is het programma Digitale Duurzaamheid (DiDu) opgesteld om de digitale organisatie voor digitale bewaring te ontwikkelen. Als ADI maak je deel uit van de kerngroep e-depot die bij de afdeling Inspectie & Collectiebeheer (I&C) is ondergebracht. De kerngroep staat onder functionele aansturing van kwartiermaker DiDu; organisatorisch sta je onder het afdelingshoofd I&C

Wij zijn op zoek naar een Adviseur Digitale Informatie. Je draagt bij aan de blijvende toegankelijkheid van de meest waardevolle digitale informatie van Utrecht.

Adviseur Digitale Informatie (ADI)

36 uur per week

Wat ga je doen?

 • Je bent intermediair tussen HUA en de aangesloten overheidsorganisaties voor duurzame toegankelijkheid.
  • Je begeleidt hen bij de aansluiting op de e-depotvoorziening. Daarvoor zijn impactanalyses en mappingsessies van belang.
  • Je adviseert over de inrichting van systemen, over opslag, over beheer en beschikbaar stellen.
  • Je ontwerpt en optimaliseert werkwijzen, procedures en instrumenten voor digitaal archiveren.
 • Je hebt oog voor ontwikkelingen en houdt van pionieren en kennis delen.
  • Je denkt en werkt mee aan de verdere ontwikkeling van de e-depotvoorziening.
  • Je volgt de ontwikkelingen rondom digitaal archiveren en vertaalt dit met partners naar toepassingen en beleid. In het bijzonder denken we dan aan Common Ground; bewaren bij de bron; archiveren by design.
  • Je bent vraagbaak en maakt bij de beantwoording gebruik van je eigen kennis, die van je collega’s en die van het lokale, regionale en landelijke netwerk.

Wat vragen we van je?

 • Je hebt kennis van metadatering, structureren van informatie en van digitale informatiesystemen; bij voorkeur van (lokale) overheden.
 • Je bent communicatief vaardig en je kunt goed samenwerken.
 • Je bent analytisch en resultaatgericht.
 • Je werkt op hbo-niveau. We kijken naar je kwalificatie (bijvoorbeeld op het gebied van ICT, archivering, informatiemanagement), maar ook naar je potentie en motivatie.
 • Je bent gemotiveerd om bij te dragen aan de geschiedenis van Utrecht. In 2022 vieren we 900 jaar stadsrechten. Samen met partners en collega’s zorg je ervoor dat ook het nu toegankelijk blijft.

Wat bieden we jou?

 • Een functie in een dynamische en op innovatie gerichte organisatie. HUA als digitale archiefbewaarplaats is in ontwikkeling. Er zijn verschillende mogelijkheden voor groei: meer inhoudelijk, meer aansturend, meer technisch.
 • Een salaris afhankelijk van kennis en ervaring als junior, maximaal € 4.048,- (schaal 9) of als senior, maximaal € 4.494,- (schaal 10) bruto per maand bij een 36-urige werkweek binnen cao SGO.
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals het Individuele Keuze Budget van circa 17% boven op je maandsalaris, een laptop en mobiele telefoon van de zaak en de mogelijkheid om deels thuis te werken.
 • Een dienstverband voor 1 jaar met uitzicht op een vaste aanstelling bij goed functioneren.

Over Het Utrechts Archief
Het Utrechts Archief (HUA) bezit de grootste collectie archieven over de geschiedenis van stad en provincie Utrecht. Aan de rand van de binnenstad bevinden zich de studiezaal en de archiefdepots, en in het hart van de stad, het Museumkwartier, vind je het publiekscentrum voor onze tentoonstellingen en publieksprogramma’s. HUA beschikt naast een fysiek depot over een e-depotaansluiting. De verdere ontwikkeling van deze voorziening krijgt prioriteit in de komende beleidsperiode (2021-2024) evenals de bredere verankering van duurzaam digitaal beheer in de organisatie. We werken daarbij graag samen met de collega’s uit het archiefveld en de aangesloten overheden. Zie ook onze website: www.hetutrechtsarchief.nl

Het Utrechts Archief vindt diversiteit en inclusie belangrijk en wil daarom in zijn organisatie iedereen welkom heten, ongeacht leeftijd, geaardheid en achtergrond en met of zonder arbeidsbeperking. Onze kernwaarden zijn: verbindend, duurzaam, betrouwbaar en toegankelijk.

Inlichtingen en sollicitatie:
Voel je je aangesproken door deze afwisselende baan, maar wil je eerst nog meer informatie krijgen. dan kun je contact opnemen met Kaj van Vliet, Afdelingshoofd Inspectie & Collectiebeheer en Rijks- en gemeentearchivaris, e-mail: k.vanvliet@hetutrechtsarchief.nl.

Je kunt je sollicitatie via e-mail vóór 8 november 2021 richten aan: Anne-Marie van Vliet, P&O adviseur van Het Utrechts Archief, e-mail: vacature@hetutrechtsarchief.nl.

Planning van de gesprekken:
De eerste gespreksronde is gepland op maandagmiddag 15 november aanstaande, de tweede gespreksronde op woensdagochtend 24 november.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.