Historici.nl

Gepubliceerd op 18-07-2022

Het Utrechts Archief: Coördinator Digitale Archiefdiensten

Het Utrechts Archief in Utrecht zoekt een Coördinator Digitale Archiefdiensten voor 28-36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 01-09-2022De rol van Het Utrechts Archief als digitale archiefbewaarplaats wordt steeds belangrijker. Vanaf 2022 richt een gespecialiseerd team zich op de doorontwikkeling van deze taak. Wij zijn op zoek naar een teamcoördinator die tegelijkertijd als relatiemanager het team vertegenwoordigt buiten onze organisatie. Ben jij communicatief, klantgericht en heb je kennis van archieven, metadata en digitale informatiesystemen? Solliciteer dan nu.

Coördinator Digitale Archiefdiensten

28-36 uur per week

Het Utrechts Archief bezit de grootste collectie archieven over de geschiedenis van stad en provincie Utrecht. Aan de rand van de binnenstad bevinden zich de studiezaal en de archiefdepots. In het hart van de stad, het Museumkwartier, vind je de Expo voor onze tentoonstellingen en publieksprogramma’s.

Het Utrechts Archief is ook de digitale archiefbewaarplaats. In de huidige beleidsperiode (2021-2024) wordt dit een regulier onderdeel van de organisatie. In 2022 wordt het kersverse team Digitale Archiefdiensten opgericht. We zoeken hiervoor een coördinator Digitale Archiefdiensten, met als eigen aandachtsgebied relatiebeheer. Als coördinator geef je ook invulling aan het programma Digitale Duurzaamheid.

Het team Digitale Archiefdiensten maakt onderdeel uit van de afdeling Inspectie & Collectiebeheer (I&C). Je legt verantwoording af aan het hoofd I&C en neemt deel aan het overleg tussen het managementteam en de coördinatoren. Het team Digitale Archiefdiensten bestaat uit relatiebeheerder, adviseur digitale informatie, e-conservator en specialist digitaal collectiebeheer. De relatiebeheerder vervult de rol van coördinator en programmamanager Digitale Duurzaamheid.

De organisatie en digitale duurzaamheid
Als relatiebeheerder heb je veel contact met de overheden: gemeente Utrecht, provincie Utrecht en verschillende andere overheden. Ook werkt HUA nauw samen met andere Regionaal Historische Centra en archiefinstellingen in Nederland. We werken met al deze partners samen aan oplossingen voor duurzame toegankelijkheid.

Bij Het Utrechts Archief werken we projectmatig. Op jouw terrein zijn verschillende projecten samengebundeld in het Programma Digitale Duurzaamheid (DiDu). Daarnaast zijn er nog 3 programma’s waarmee Het Utrechts Archief tot en met 2024 werkt aan een stabiele en dienstverlenende organisatie voor betrouwbare en toegankelijke informatie.

Wat ga je doen?

 • Je bent coördinator met als specialisme relatiebeheer, en stuurt de specialisten van het team Digitale Archiefdiensten functioneel aan;
 • Je initieert en begeleidt projecten en activiteiten binnen het programma Digitale Duurzaamheid;
 • Je geeft mede vorm aan het relatiebeheer met de betrokken overheden, je verzorgt het stakeholdersmanagement en communicatie;
 • Met het team ontwikkel je een breed scala aan diensten voor digitale duurzaamheid. Momenteel werken we op basis van de producten en dienstencatalogus Digitale Archiefdiensten. Je zult dit uitbreiden en verder ontwikkelen.

Wat vragen we van je?

 • Communicatief vaardig, sensitief, klantgericht, slagvaardig, proactief, gericht op samenwerken binnen en buiten de organisatie.
 • Je werkt op hbo-niveau. We kijken naar je kwalificatie (bijvoorbeeld op het gebied van relatiebeheer, ICT, archivering, informatiemanagement), maar ook naar je potentie en motivatie.
 • Maar ook als je de ambitie hebt om door te groeien in dit vakgebied als programma-/projectmanager, dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren.
 • Kennis van complexe overheidsorganisaties is een pre.
 • Kennis van archieven, metadata, digitale informatiesystemen zijn gewenst, plus de bereidheid om je er verder in te verdiepen.

Arbeidsvoorwaarden

 • Een functie in een dynamische en op innovatie gerichte organisatie.
 • Een salaris afhankelijk van kennis en ervaring, maximaal € 5.021,- (schaal 10a) bruto per maand bij een 36-urige werkweek binnen cao SGO.
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals het Individuele Keuze Budget van circa 17% boven op je maandsalaris, een laptop en mobiele telefoon van de zaak en een reiskostenregeling en thuiswerkvergoeding.
 • Mogelijkheden voor verdere ontwikkeling.
 • Een dienstverband voor 1 jaar met uitzicht op een vaste aanstelling bij goed functioneren.

Sollicitatie, inlichtingen en planning
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Kaj van Vliet via e-mail: k.vanvliet@hetutrechtsarchief.nl. Je sollicitatie kun je uiterlijk voor 1 september 2022 aanstaande richten aan Anne-Marie van Vliet, P&O adviseur, vacature@hetutrechtsarchief.nl, onder vermelding van “coördinator Digitale archiefdiensten”.

De eerste gespreksronde vindt plaats op 12 september 2022. De tweede ronde is op 19 september 2022. Het opvragen van referenties kan deel uitmaken van de selectieprocedure.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.