Historici.nl

Gepubliceerd op 15-02-2019

Het Utrechts Archief Medewerker Informatiebeheer / Bibliotheek

Het Utrechts Archief is het geheugen van de stad en de provincie Utrecht. Met 70 medewerkers en vele vrijwilligers is het één van de grootste culturele organisaties in stad en provincie. De collectie is omvangrijk en divers en blijft groeien. Ook de aantallen bezoekers aan exposities en gebruikers van de collectie nemen toe.
Het Utrechts Archief staat voor grote uitdagingen, zoals een versnelde ontwikkeling in digitaal archiefbeheer en digitale dienstverlening en de vernieuwing van de vaste presentatie.

Naast de 26 km archieven beheert Het Utrechts Archief ook enkele belangrijke collecties, waaronder een omvangrijke bibliotheek. Met bijna 80.000 titels vormt dit de grootste collectie boeken, kranten en tijdschriften met betrekking tot de geschiedenis van de stad Utrecht en de provincie. Daarnaast telt de bibliotheek een groot aantal werken over de Nederlandse spoorwegen en de geschiedenis van kerkgenootschappen in Nederland en bewaart Het Utrechts Archief ook de archieven hiervan. Hoewel deze collectie nu nog vrijwel uitsluitend uit fysieke objecten bestaat, zullen digitale publicaties de komende jaren een steeds belangrijker onderdeel daarvan gaan vormen. Al deze titels zijn toegankelijk via de catalogus als integraal onderdeel van alle collectietoegangen op de eigen website. Bekendheid en gebruik van de collectie zijn daardoor sterk toegenomen.

Als medewerker Informatiebeheer/Bibliotheek maak je deel uit van het team Verwerven & Beschrijven bij de afdeling Inspectie & Collectiebeheer. Binnen het team werk je samen met twee vakspecialisten Bibliotheek en zeven andere vakspecialisten.

Het Utrechts Archief wil een diverse en inclusieve organisatie zijn. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen. Naast je kwaliteiten, talenten en motivatie breng je onder andere ook jouw leeftijd, geaardheid, achtergrond of arbeidsbeperking mee. En die verwelkomen we.

Wij zoeken een

Medewerker Informatiebeheer / Bibliotheek

18 uur per week

Werkzaamheden

 • Ontsluiten van nieuwe aanwinsten in de catalogus van de bibliotheek volgens de geldende standaarden en in samenhang met andere onderdelen van de collectie
 • Gegevensbeheer van het bibliotheekmateriaal in het collectiebeheersysteem
 • Signaleren van nieuwe aanwinsten voor de bibliotheek, fysiek en digitaal, conform het acquisitieprofiel van HUA
 • Verzorgen van de tijdschriftadministratie
 • Materiële verzorging en vindplaatsregistratie van nieuwe aanwinsten
 • Bieden van ondersteuning bij acquisitie door collega’s in het team

Functie-eisen

 • MBO-werk- en denkniveau
 • Afgeronde opleiding GO of vergelijkbare opleiding, met relevante ervaring binnen het vakgebied
 • Ervaring met geautomatiseerde systemen
 • Betrouwbaar, nauwgezet, zelfstandig, flexibel en proactief
 • Verantwoordelijkheidsgevoel, goede communicatieve vaardigheden en gericht op samenwerking
 • Affiniteit met (Utrechtse) geschiedenis

Arbeidsvoorwaarden
Het betreft een functie voor 2 jaar, op basis van detachering. Het Utrechts Archief volgt de rechtspositie van de gemeente Utrecht. Salariëring afhankelijk van opleiding en ervaring, maximaal in salarisschaal 7 (€ 2986,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek).

Inlichtingen & sollicitatie
Voel je je aangesproken door deze afwisselende baan maar wil je eerst nog meer informatie dan kun je contact opnemen met Kaj van Vliet, hoofd afd. Inspectie & Collectiebeheer en rijks- en gemeentearchivaris, telefoonnummer: 030-2866611.

Je sollicitatie kun je vóór 28 februari a.s. richten, per e-mail, aan Het Utrechts Archief, Anne-Marie van Vliet, HR-adviseur, onder vermelding van “vacature medewerker Informatiebeheer/Bibliotheek”. E-Mail: vacature@hetutrechtsarchief.nl

hetutrechtsarchief.nl

Projectmedewerker Digitale Archiefdiensten – Het Utrechts Archief
Door Redactie Historici.nl
Het Utrechts Archief| Contentmaker
Door Redactie Historici.nl
Het Utrechts Archief| Interim Afdelingshoofd
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.