Historici.nl

Gepubliceerd op 29-07-2014

Historici.nl doet mee aan de Maand van de Geschiedenis!

Samen met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) organiseert Historici.nl een publiekswandeling door Amsterdam in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

Historicus Sjaak van der Velden neemt u mee naar het  eiland Kattenburg waar in  juli 1911 een ware veldslag plaatsvindt. Opmaat is de eerder die zomer uitgeroepen zeeliedenstaking. Het is daardoor al weken onrustig in de stad en met name de – vaak  als havenarbeider werkzame  – Kattenburgers zijn strijdlustig. De woede van de stakers richt zich aanvankelijk op de door de politie naar hun werk begeleidde ‘werkwilligen’, maar als soldaten in de nacht van 5 op 6 juli het vuur openen op de stakers, loopt de situatie totaal uit de hand. Stenen vliegen door de lucht, po’s worden vanuit huizen op hoofden geleegd en de politie probeert woedende hordes mensen uit elkaar te drijven. Tientallen mensen raken gewond.  Sommigen zeer ernstig.


‘Moedig optreden van een vrouw in den nacht van 5 op 6 juli’. Tekening: J. Strinnholm. Collectie IISG

Aan de hand van archiefstukken en foto’s wordt u over de achtergrond van deze ‘Bloednacht’ geïnformeerd en maakt u kennis met de hoofdrolspelers. Na de inleiding neemt Van de Velden u mee voor een wandeling langs de (nog bestaande) plekken van het conflict.

Informatie:

Datum: 5 oktober 2014

Tijd: 11.00 uur tot 12.30 uur. Het programma begint met koffie en taart.

Beginpunt: Café Daan & Daan, Kattenburgerplein 39, Amsterdam. Graag 5 minuten van tevoren aanwezig zijn.

De rondleiding is gratis, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen, dient u zich aan te melden via jru@iisg.nl onder vermelding van Rondleiding Kattenburg

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.