Historici.nl

Gepubliceerd op 24-08-2011

Historici.nl: een nieuwe richting voor historici

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING)en het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) presenteren een nieuwe website van en voor historici: www.historici.nl.

Huygens ING is na de fusie van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en het Huygens Instituut het grootste geesteswetenschappelijke onderzoeksinstituut van Nederland. Het KNHG is de oudste en grootste beroepsorganistie voor historici. Behalve de content van inghist.nl en het door het KNHG uitgegeven beroemde tijdschrift BMGN – Low Countries Historical review zijn met historici.nl ook toegankelijk: het Digitaal Wetenschapshistorisch Centrum (DWC), de Digitale Bibiotheek Nederlandse Geschiedenis (DBNG) en het Biografisch Portaal.

De site moet de favoriete startpagina worden voor professionele historici en andere belangstellenden in Nederlandse geschiedenis. Onderzoekers op het terrein van de Nederlandse geschiedenis en cultuur uit binnen- en buitenland zullen op den duur op www.historici.nl informatie over hun onderzoek, meningen en vragen kwijt kunnen.

De site zal worden ontwikkeld tot een digitale community voor professionele historici. Zij kunnen zich presenteren met hun CV, met publicaties, afgesloten – en nog lopende projecten, papers (work in progress). Zij kunnen debatteren over onderzoeksrapporten; over methoden en technieken en over bronnen, films, internet en tentoonstellingen; en over artikelen, reviews en recensies in de BMGN –Low Countries Historical Review.

Uitwisseling van kennis wordt makkelijker dan ooit. Kruisbestuiving eveneens. Discussiefora nodigen de historische gemeenschap uit om te debatteren over belangrijke kwesties in het onderzoeksveld, zowel over inhoudelijke thema’s en trends als over kwesties in de actualiteit.

Met historici.nl is dé bron van historici geboren; een vindplaats voor de geschiedenis van Nederland.

Antia Wiersma nieuwe directeur KNHG
Door Redactie Historici.nl
Nieuwe domeinnaam en websites
Door Redactie Historici.nl
KNHG zoekt een nieuw bestuurslid. Gevraagd: een promovendus geschiedenis
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.