Biografie

Gemma Blok (1970) is als universitair docent Nederlandse Geschiedenis na 1800 verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zij promoveerde op het proefschrift Baas in eigen brein. 'Antipsychiatrie'  in Nederland 1965-1985 (Amsterdam 2004). Na haar promotie onderzocht ze met een Veni-subsidie van NWO de geschiedenis van de Nederlandse zorg voor alcoholisten en drugsgebruikers. Hierover publiceerde ze onder andere Ziek of zwak. Geschiedenis van de verslavingszorg in Nederland  (Amsterdam 2011). Momenteel houdt ze zich bezig met een nieuw project: een 'mondelinge geschiedenis' van de heroïne-epidemie in Nederland na 1970. 

 

Zie: www.heroineepidemie.nl

Recente blog-items

‘Weg met het handboek’ Een nieuwe wegwijzer voor historici leidt tot debat over de opleiding

Onlangs verscheen de nieuwe ‘De Buck’ en dat werd op 3 juni gevierd met een feestelijke presentatie en een debat onder de titel ‘Wat moeten historici kunnen?’ Het boek biedt een goede basis voor geschiedenisopleidingen, maar over die opleiding zelf werd terecht zeer kritisch gesproken.

De stilte rond GHB

Het Utrechtse Trimbos Instituut publiceerde gisteren de ‘Monitor Drugsincidenten 2014’. Daarin wordt bijgehouden hoeveel mensen op een EHBO post belanden, of met de ambulance naar het ziekenhuis moeten worden gebracht, met druggerelateerde problemen. De monitor bevestigde de indruk die deskundigen al langere tijd hebben, namelijk dat het problematisch gebruik van de ‘partydrug’ GHB toeneemt. Het aandeel patiënten met een GHB-intoxicatie op de EHBO-posten stijgt snel.

afbeelding van Gemma Blok Gepost door Gemma Blok vr 25 september 2015 - 14:31
afbeelding van Gemma Blok

Groups Gemma contributes to