Historici.nl

Gepubliceerd op 16-03-2021

Historisch Centrum Limburg: 2 studiezaalmedewerkes

Het Historisch Centrum Limburg in het kort

Het Historisch Centrum Limburg bezit grote collecties archieven, prenten, foto’s, films en boeken van en over gemeenten Maastricht en Heerlen, de Limburgse rechtbanken, Waterschap Limburg en de Provincie Limburg*. De collecties worden breed gebruikt voor (historisch) onderzoek, educatie & cultuurbeleving en ten behoeve van bestuurlijke en juridische procedures.

Het HCL is per 1 januari 2020 ontstaan door het samengaan van de archieven Regionaal Historisch Centrum Limburg (in Maastricht) en Rijckheyt (in Heerlen). HCL beschikt over twee locaties in Maastricht en Heerlen waar de studiezalen en de archiefdepots zijn gevestigd.

Het Historisch Centrum Limburg zet sterk in op nieuwe vormen van (digitale) dienstverlening om klanten nog beter te bedienen. Daartoe investeren we in het digitaliseren van belangrijke collectie-onderdelen en als lerende organisatie ook in onze medewerkers. We werken graag samen met de collega’s uit het archiefveld en culturele instellingen, zowel euregionaal als landelijk.

De komende jaren zal de aanwas van archieven in toenemende mate een digitaal karakter krijgen. Met het oog op het beheer van alle langdurig te bewaren digitale informatie beschikt het HCL naast fysieke depotruimten ook over een eigen aansluiting op het nationale e-Depot van de rijksoverheid. De transitie naar digitaal archiefbeheer en digitale dienstverlening plaatst het HCL en haar aangesloten zorgdragers voor grote uitdagingen, die niet alleen krachtige technische oplossingen vragen maar ook nieuwe kennis en kunde in de organisatie.

Het HCL zoekt voor de locatie Maastricht (maar in beginsel bereid op beide locaties te werken):

2 studiezaalmedewerkers (2 x 0,8 fte)

Je maakt deel uit van het team dienstverlening. Je formeel leidinggevende is het hoofd Dienstverlening en Publiekszaken. Inhoudelijk word je direct aangestuurd door de coördinator studiezaal.

Dit ga je doen:

 • Dienstverlening:
  • Je staat ten dienste van studiezaalbezoekers en maakt de bezoekers wegwijs in onze archiefbronnen, de hulpmiddelen, apparatuur en systemen die daarvoor ter beschikking worden gesteld;
  • Je bent in staat verschillende klantgroepen te bedienen: de bezoeker op zoek naar historische informatie, de recht- en bewijszoekende burger, ambtenaren van onze archiefvormers, etc.;
  • Je zorgt er mede voor dat de hulpmiddelen en apparatuur in de studiezaal gebruiksklaar zijn;
  • Je bent medeverantwoordelijk voor de handhaving van de in de studiezaal geldende gedragsregels;
  • Je zorgt er samen met je collega’s voor dat documentatie en handleidingen in de studiezaal up to date blijven;
  • Je handelt informatieverzoeken af;
  • Je bent in staat om zelfstandig (kortdurende) zoekopdrachten uit te voeren;
  • Je draagt er mede zorg voor dat werkprocedures en zoekmethoden worden vastgelegd en periodiek worden bijgewerkt;
  • Je bent betrokken bij het afhandelen van verzoeken om beperkt of niet-openbaar materiaal te raadplegen.
 • Overige werkzaamheden:
  • Je denkt pro-actief mee over de verbetering en de vernieuwing van onze (digitale) dienstverlening en over de wijze waarop we hierover communiceren via website en sociale media;
  • Je neemt bij gelegenheid namens de afdeling deel aan werkoverleggen met medewerkers van andere afdelingen en disciplines binnen het HCL;
  • Je neemt bij gelegenheid deel in projecten binnen het HCL;
  • Je neemt bij gelegenheid deel in publieksprojecten samen met collega-archiefinstellingen en / of  externe culturele organisaties.

Dit breng je mee:

 • Je beschikt over een relevante afgeronde HBO-opleiding, dan wel beschik je over een HBO of academisch werk- en denkniveau;
 • Je hebt ervaring met en inzicht in hoe te werken met historische bronnen (archieven) en erfgoedcollecties, om een heldere vertaalslag te maken van de vaak complexe archivistische bronnen naar de eindgebruiker / bezoeker;
 • Als je ervaring hebt met het beheer van en/of de dienstverlening uit archieven is dat mooi meegenomen, evenals het inzicht in de informatiehuishouding van archiefvormers;
 • Kennis van en inzicht in de relevante wet- en regelgeving is een pré;
 • Je hebt voldoende kennis (en houdt deze up-to-date) van recente ontwikkelingen op het gebied van digitale informatievoorziening en methoden van klantgerichtheid en klantonderzoek;
 • Actieve beheersing van één of meer moderne talen.

Dit ben jij

Natuurlijk heb je een dienstverlenende en klantgerichte instelling. Je kunt zelfstandig werken, maar je voelt je ook prettig als je in teamverband werkt en je laat een open houding naar je collega’s zien. Je kunt snel schakelen en je weet goed om te gaan met deadlines.

Wij bieden

Het HCL biedt jou een afwisselende baan op basis van 0,8 fte in een lerende organisatie, gevestigd op een prachtige plek in de historische binnenstad van Maastricht. De functie is ingeschaald in functieschaal 7, met een bijbehorend salaris van maximaal €3176,00 op basis van een fulltime dienstverband.

Daarnaast ontvang je een Individueel Keuze Budget (IKB) van 17,05% van het salaris. In eerste instantie is er sprake van een tijdelijk dienstverband van een jaar, met mogelijkheid tot verlenging bij goed functioneren.

Het Historisch Centrum Limburg volgt de CAO Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (SGO) en sluit daarbij zoveel mogelijk aan bij de lokale regelingen van de gemeente Maastricht.

Hebben wij je interesse gewekt?

Ben jij die pro-actieve medewerker studiezaal met een klantgerichte instelling en op zoek is naar een uitdaging? Dan zien we jouw sollicitatie graag uiterlijk 1 april 2021 tegemoet.

Je kunt je sollicitatiebrief met cv richten aan de directeur van het HCL, Lita Wiggers. Dat kan per email sturen naar secretariaat@rhcl.nl of schriftelijk naar Sint Pieterstraat 7, 6211 JM Maastricht. Vergeet niet het vacaturenummer 2021/005 te vermelden.

Eerst meer weten?

Voor nadere informatie omtrent deze vacature neem je vrijblijvend contact op met Ruud Straatman, hoofd Dienstverlening & Publiekszaken, via straatman@rhcl.nl of 06-46119712.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.