Historici.nl

Gepubliceerd op 16-03-2021

Historisch Centrum Limburg: Behoudsmedewerker

Het Historisch Centrum Limburg in het kort

Het Historisch Centrum Limburg (HCL) is een openbare archieforganisatie op basis van een samenwerkingsverband van de Rijksoverheid en de gemeenten Maastricht en Heerlen. Daarnaast zijn diverse gemeenten en gemeenschappelijke regelingen, de provincie Limburg en het Waterschap Limburg voor hun archiefbeheer en informatie-dienstverlening naar het publiek bij het HCL aangesloten*.

Het HCL bezit grote historische collecties, archieven, prenten, foto’s, films en boeken over de geschiedenis van Limburg. Die collecties worden breed gebruikt voor raadpleging, onderzoek, educatie en cultuurbeleving. Het HCL beschikt over een tweetal locaties. Beide locaties beschikken over een studiezaal en meerdere archiefdepots. Eén gelegen in het centrum van Maastricht, de ander in het centrum van Heerlen.

Het Historisch Centrum Limburg zet sterk in op de ontwikkeling van duurzaam archiefbeheer voor de aangesloten archiefvormende organisaties en op een nieuwe visie op dienstverlening om klanten nog beter (online) te bedienen. We werken aan een efficiencyslag van onze werkprocessen, investeren in onze collega’s en ontwikkelen ons tot een lerende organisatie. We werken graag samen met collega’s binnen en buiten het archiefveld zowel in de regio als landelijk en zijn tevens verbonden met de Euregionale netwerken op het gebied van Archieven en Cultuurhistorie.

Sinds 2015 beschikt het HCL over een Atelier Materiële Voorbereiding waar ten behoeve van grootschalige digitalisering archiefstukken gecontroleerd en materieel verzorgd worden zodat deze gescand kunnen worden. Voor het uitvoeren van deze werkzaamheden zoeken wij een:

Behoudsmedewerker / medewerker materiële voorbereiding (0,5 fte)

Als behoudsmedewerker / medewerker materiële voorbereiding maak je deel uit van het team Archieven en Collecties (A&C). Je levert een bijdrage aan het werk voor zowel de locatie Maastricht als voor Heerlen.

Vanuit je kennis van restauratie- en conserveringswerkzaamheden voer je je werkzaamheden ten behoeve van de materiële voorbereiding en restauratie en conservering, na advies, nauwkeurig uit. Je helpt o.a met het hanteren van archiefstukken, het behandelen van schade, het uitvoeren van aanvullende handelingen als materiële voorbereiding op digitaliseren, het barcoderen, het etiketteren en voorbereiden van in- en externe transporten. De kwaliteitsnormen voor restauratie en conservering zijn hierbij altijd leidend!

Voor overleg en advies heb je een directe lijn met de verantwoordelijke coördinator en medewerker restauratie, conservering en depotbeheer. Verder heb je een ondersteunende rol bij mogelijke calamiteiten en de nazorg en zul je gerelateerde werkzaamheden uitvoeren in de locaties Maastricht en Heerlen.

Dit breng je mee:

  • Je hebt een MBO- werk- en denkniveau en / of aantoonbare ervaring met en inzicht in het omgaan met historische bronnen (archieven) en erfgoedcollecties op het gebied van materiële verzorging en conditioneel bewaren in de depots;
  • Je hebt een uitstekende kennis van Excel;
  • Je hebt kennis van behoudswerkzaamheden, bij voorkeur van restauratie- en conservering;
  • Je hebt inzicht in kwaliteitsnormen voor de materiële zorg tot de berging en transport van archieven en collecties.

Dit ben jij

Je bent een gemotiveerde teamplayer, nauwkeurig en efficiënt. Je staat zeker open voor innovatieve aanpassingen. Optimalisatie is jouw drijfveer. Verder vraagt de functie om flexibiliteit, resultaatgerichtheid, interactie en zelfstandigheid.

Wij bieden

Een boeiende baan in een dynamische organisatie in verandering. Het salaris wordt ingepast in schaal 6 (maximaal €2904 bruto per maand op fulltime basis) afhankelijk van opleiding en ervaring. Daarnaast ontvang je een Individueel Keuze Budget (IKB) van 17,05% van het salaris. De omvang van het dienstverband zal in overleg worden vastgesteld.

Het Historisch Centrum Limburg volgt de CAO Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (SGO) en sluit daarbij zoveel mogelijk aan op de lokale regelingen van de gemeente Maastricht.

Hebben wij je interesse gewekt?

Wil je reageren? Doe dat dan graag uiterlijk 1 april a.s. Je kunt je sollicitatie richten aan de directeur van het HCL, Lita Wiggers. Dat kan per email naar secretariaat@rhcl.nl of schriftelijk naar Sint Pieterstraat 7, 6211 JM Maastricht. Vergeet niet het vacaturenummer 2021/004 te vermelden.

Eerst meer weten?

Voor nadere informatie omtrent deze vacature neem je vrijblijvend contact op met Rick van Velden, hoofd Archieven & Collecties, via vanvelden@rhcl.nl.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.