Historici.nl

Gepubliceerd op 27-11-2013

(Historische) wetenschap in Nederland: wat is er mis?

De wetenschap in Nederland werkt niet, en daar moet wat aan gebeuren. Dit stellen de initiatiefnemers van Science in Transition in hun position paper dat begin september werd gepubliceerd. Onder de vier wetenschappers die het paper opstelden bevinden zich, wellicht niet geheel toevallig, ook twee historici; Wijnand Mijnhardt en Frank Huisman. De brede discussie die inmiddels is opgestart roept ook vragen op die specifiek voor historici interessant en relevant zijn. Historici.nl geeft hieronder een overzicht van de media-aandacht die de afgelopen maand is gegenereerd.

In de onderstaande artikelen kunt u meer lezen over de discussie. Daarnaast organiseert de KNAW op 7 en 8 november naar aanleiding van de discussie een conferentie met als thema ‘Science in Transition’ waarvoor u zich hier kunt registreren.

 Lees verder:

–          De website van Science in Transition

–          De tweede, herziene versie van het position paper (21 oktober verschenen)

–          Wat is er mis met onze universiteiten? – Rutger Bregman (De Correspondent)

–          Interview met Mijnhardt en Miedema in het Utrechtse Universiteitsblad DUB

–          Acht verbeterpunten voor de wetenschap (pdf)

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.