Historici.nl

Gepubliceerd op 23-05-2023

Hoofd Presentatie – Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center in Leiden zoekt een Hoofd Presentatie voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 07-06-2023Naturalis Biodiversity Center is hét kennisinstituut op het gebied van biodiversiteit in Nederland. Met ruim 43 miljoen planten, dieren, gesteenten en mineralen beheren we één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Wereldwijde samenwerkingsverbanden, met dertien hoogleraren aan de Nederlandse en Vlaamse universiteiten, geven Naturalis een unieke internationale positie en verantwoordelijkheid. Met onze tentoonstellingen, educatieve en maatschappelijke activiteiten laten wij een breed publiek kennis maken met de diversiteit van het leven op aarde.

In 2019 is ons nieuwe museum geopend. Het afgelopen jaar ontvingen wij 550.000 bezoekers. Ruim 60.000 hiervan zijn leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Met tien prachtige tentoonstellingszalen vól met het mooiste uit de natuur, workshopruimtes, een leuke winkel, een restaurant en een café. Waar jong en oud kan zien, doen en beleven. Een echte ontmoetingsplek voor iedereen die meer wil ontdekken over de natuur. Naturalis ontving in 2020 de BankGiro Loterij Museumprijs en werd in 2021 gekozen tot European Museum of the Year.

Binnen Naturalis is de afdeling Presentaties verantwoordelijk voor de vaste en tijdelijke exposities, de bezoekerservaring in het museum en de inrichting van het gebouw. Daarnaast ontwikkelt, ontwerpt, coördineert en produceert de afdeling 2D en 3D middelen in opdracht van alle sectoren binnen Naturalis, geeft vorm aan de corporate huisstijl en helpt deze mee bewaken.Dit betreft zowel het gehele museumgebouw (binnen en buiten) als de kantoren, De afdeling neemt het voortouw in aanpassingen en vernieuwingen in huidige vast expositie, maar ook in het ontwerp en de productie van nieuwe, innovatieve tijdelijke en reizende tentoonstellingen binnen én buiten Naturalis. Duurzaamheid en toegankelijkheid zijn bij alle projecten een belangrijk uitgangspunt.

Als Hoofd Presentatie zorg je samen met je team ervoor dat alle publieksgerelateerde presentaties kloppen. Met jouw gevoel voor conceptontwikkeling en publieksbeleving maken we huidige en nieuwe bezoekers verliefd op de natuur, waarbij we het maatschappelijke debat niet uit de weg gaan.

Wij zoeken een

Hoofd Presentatie

36 uur per week

Wat ga je doen?
Als Hoofd Presentatie zorg je ervoor dat alle publieksgerelateerde presentaties – of het nu gaat om tentoonstellingen, experiences of publicaties – kloppen; het beeld is consistent en herkenbaar voor Naturalis. Met jouw gevoel voor conceptontwikkeling en publieksbeleving maken we huidige en nieuwe bezoekers verliefd op de natuur en gaan we het maatschappelijke debat niet uit de weg. We concentreren ons op het bereiken van een divers familie-publiek en op scholen. Samen met andere afdelingen binnen Naturalis weet je in het museum een ‘totaalbeleving’ voor de bezoeker te creëren en draag je zorg voor een toegankelijk, inclusief en duurzaam museum.

Je stuurt een team van ervaren projectleiders en creatieven aan; denk hierbij aan (tentoonstelling)ontwikkelaars, wetenschappelijk tekenaars en ontwerpers. De grafische afdeling wordt door de hele organisatie veel gevraagd om mee te werken aan de vormgeving van bijvoorbeeld campagnes en publicaties. Je stuurt je team aan met vertrouwen en oog voor ieders specialiteit, vaardigheden en talenten. Je ondersteunt het team in hun verdere ontwikkeling, zoekt verbinding en faciliteert samenwerking.

Samen met de andere afdelingshoofden binnen het museum vorm je onder leiding van de museumdirecteur het Museum MT. Samen zorgen jullie voor de doorontwikkeling en vernieuwing van het beleid en de verbinding tussen de verschillende taken binnen het museum. Daarbij weet je anderen door jouw frisse energie, originele ideeën en open blik te inspireren en overtuigen.

Belangrijke aspecten binnen de functie zijn;

 • Het ontwikkelen van vernieuwende ideeën.
 • Het doorontwikkelen van een visie en strategie op het gebied van presentatie.
 • Een open blik en oog voor kansen voor het initiëren van nieuwe projecten (inclusief de benodigde fondsen).
 • Het evalueren van de huidige presentaties en het ontwikkelen van verbeterplannen.
 • Meten en evalueren van de bezoekerservaringen en de impact van de presentatie.
 • Het opstellen en invulling geven aan beleid, jaarplannen en bijbehorende begroting voor de afdeling.
 • Vertegenwoordigen van de organisatie in het relevante nationale (en internationale) werkveld.

Profiel en functie-eisen
Je bent een verbindende en pragmatische leider, die snapt hoe je aan een team van creatieve professionals leiding geeft. Je hebt een heldere visie op het overdragen van onze missie via beeld, beleving en gevoel en zoekt actief de samenwerking met je collega’s binnen en buiten de afdeling om zo tot het beste resultaat te kunnen komen.

Verder zien we graag:

 • WO/HBO werk- en denkniveau.
 • Ervaring op het gebied van (museale) presentatie en bezoekersmanagement.
 • Je hebt een visie op toegankelijkheid en gelijkwaardigheid en hoe dit tot uiting komt binnen het museum.
 • Je hebt oog voor innovatie en weet te overtuigen en creëert daardoor draagvlak voor nieuwe invalshoeken en ideeën.
 • Je schakelt net zo makkelijk tussen strategische, als operationele vraagstukken.
 • Je haalt er energie uit om op beide niveaus te bewegen.
 • Sterk ontwikkelde vaardigheden op het gebied van projectmanagement.
 • Sterke vakinhoudelijke kennis (ontwerp van 3D ruimtes, exposities et cetera).

Ons aanbod
Een afwisselende functie in een dynamische werkomgeving met ruimte voor initiatief en vernieuwing. Een organisatie met een grote diversiteit aan professionals met liefde voor de natuur en biodiversiteit. Je gaat werken in Leiden, goed bereikbaar vanuit andere plaatsen in de Randstad. Het salaris ligt tussen € 4.170,- en € 5.768,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek (schaal 12 Museum CAO), exclusief 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering. We bieden een contract voor de periode van één jaar met uitzicht op een vast dienstverband.

Informatie en sollicitatie
Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Marjolein van Breemen, Directeur Museum (marjolein.vanbreemen@naturalis.nl) en voor procedurele informatie met de afdeling P&O (071-7519191, sollicitaties@naturalis.nl). Laat ons zo snel mogelijk weten waarom jij als Hoofd Presentatie aan de slag wilt en waarom je denkt dat je geschikt bent voor deze functie. We vragen je uiterlijk 7 juni 2023 te reageren door gebruik te maken van het sollicitatieformulier via onderstaande sollicitatiebutton.

Het werk van Naturalis is belangrijk voor iedereen. We zijn daarom niet alleen voor diversiteit in de natuur, maar zoeken ook diversiteit op de werkvloer. Kom jij ons team versterken?

Bij indiensttreding dient een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te worden overlegd. Een assessment kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.

Klik hier voor meer informatie over de organisatie.

Solliciteer

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.