Historici.nl

Gepubliceerd op 20-03-2023

Hoofd Publiek – Groninger Archieven

De Groninger Archieven in Groningen zoeken een Hoofd Publiek voor 1 fte | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 30-04-2023De geschiedenis is nooit ver weg. De achtergrond van je familie. Hoe je huis er vroeger uitzag. Waarom we Bommen Berend vieren. De invloed van Aletta Jacobs. Wij verbinden mensen met hun geschiedenis.

De Groninger Archieven zijn de bron van het verleden van stad en provincie Groningen. We verzamelen en beheren. Onze collectie maken we vindbaar en bruikbaar. Dat is niet alleen onze wettelijke taak als beheerder van overheidsarchieven. Het is ook onze missie: we zijn een professionele collectiebeheerder en een actieve bemiddelaar van historische en actuele informatie over Groningen, voor een zo breed mogelijk publiek.

De Groninger Archieven zijn een informele open organisatie. We zijn een kennisorganisatie waarbij kennis op alle niveaus wordt gedeeld. Het contact met het publiek staat centraal, zowel in ons gebouw als digitaal. Wij vinden het belangrijk om ons te verbinden met organisaties en initiatieven in en buiten de provincie.

De Groninger Archieven hebben drie afdelingen: Collectie, Publiek en Bedrijfsvoering. Wij zoeken een

Hoofd Publiek

1 fte

De afdeling Publiek houdt zich bezig met de dienstverlening aan het publiek. Deze dienstverlening bestaat uit vier speerpunten:

 • Begeleiding van bezoekers in de publieksomgeving: De publieksomgeving / studiezaal is het centrale deel van de Groninger Archieven. Daar worden diensten verleend aan de onderzoekers, de deelnemers aan publieksprojecten, de educatieve groepen en overige belangstellenden.
 • Educatie: Regelmatig worden schoolgroepen, van basisschool tot universiteit, ontvangen. Zij werken met specifieke thema’s en programma’s.
 • Publieksactiviteiten: Regelmatig worden publieksactiviteiten georganiseerd zoals lezingen, workshops en evenementen zoals de Dag van de Groninger Geschiedenis.
 • Specifiek voor de Groninger Archieven is ons Maak Geschiedenisbeleid. Dit beleid omvat verschillende publieksprojecten waarin we zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met onze collectie en ze uitnodigen om er mee te werken.

Bij al onze activiteiten zoeken we verbinding met andere erfgoedorganisaties, culturele instellingen, onderwijsinstellingen en overheden in stad en provincie.

In 2023 worden de publieksomgeving en de kantoren van de Groninger Archieven verbouwd.

Als Hoofd Publiek:

 • Ben je verantwoordelijk voor de dienstverlening, zowel digitaal als fysiek
 • Ontwikkel en formuleer je het publieksbeleid.
 • Werk je mee in de praktische uitvoering van het beleid. Je bent meewerkend voorvrouw / -man.
 • Geef je leiding aan de dertien medewerkers binnen de afdeling Publiek.
 • Participeer je in het toekomstige managementteam.
 • Organiseer je de werkzaamheden en activiteiten in de publieksomgeving.
 • Begeleid je vrijwilligers werkzaam in de publieksomgeving.

Wij zoeken

Een goede organisator die beschikt over uitstekende contactuele eigenschappen. Iemand die zowel beleidsmatig als procesmatig kan denken en het overzicht kan bewaren.

Het nieuwe hoofd moet flexibel en veelzijdig zijn en goed kunnen werken in teamverband. We vinden het belangrijk dat er open en helder wordt gecommuniceerd.

De stijl van leidinggeven binnen de Groninger Archieven is coachend. We zoeken iemand die empathisch is en in staat is de individuele kwaliteiten en capaciteiten van medewerkers optimaal in te zetten.

Wij vragen

 • Minimaal HBO werk- en denkniveau.
 • Ervaring in een leidinggevende functie.
 • Kennis van het archiefwezen en affiniteit met de Groninger geschiedenis.

Wij werken aan een flexibele organisatie met breed inzetbare medewerkers. Daarom kan ook inzet op andere plaatsen binnen de organisatie worden gevraagd.

Een geldige Verklaring Omtrent Gedrag is een voorwaarde voor aanstelling.

Wij bieden

 • Samenwerken met enthousiaste collega’s in een informele werksfeer.
 • Ruimte voor eigen initiatief en persoonlijke ontwikkeling.
 • Afhankelijk van kennis en ervaring een bruto maandsalaris in schaal 10 of 11. De cao SGO is van toepassing.
 • Arbeidstijd: 1,0 fte.
 • In eerste instantie is er sprake van een tijdelijke aanstelling voor een jaar. Bij goed functioneren volgt een vaste aanstelling.

Inlichtingen

Meer informatie kan worden ingewonnen bij Eddy de Jonge, directeur, 06-30262889.

Solliciteren?

Belangstellenden kunnen hun motivatie en CV sturen naar: sollicitatie@groningerarchieven.nl

Onze organisatie hanteert de sollicitatiecode persoonsgegevens sollicitanten. Deze is te vinden op onze website. Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern opengesteld, waarbij interne kandidaten van de Groninger Archieven voorrang hebben bij gelijke geschiktheid.

Solliciteren is mogelijk tot en met 30 april 2023.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.