Historici.nl

Gepubliceerd op 27-01-2020

Hoofd publieksdiensten – IISG-KNAW – Amsterdam

Functieomschrijving

In deze uitdagende functie geef je leiding aan het team van medewerkers van de afdeling Publieksdiensten, bestaande uit medewerkers van studiezaal, magazijnen en repro. Je bent als leidinggevende verantwoordelijk voor het personeel, de financiën en de projecten van de afdeling. Naast het verrichten van leidinggevende taken werk je zelf ook mee achter de informatiebalie van de studiezaal (20%).

Je neemt initiatief, bent een doorzetter en werkt graag samen met collega’s. Je weet mensen op de juiste manier te motiveren en te enthousiasmeren.
Je voelt je thuis in een cultuur van continu verbeteren en draagt daar actief aan bij. In deze rol adviseer je de directie op het terrein van de (online) dienstverlening. Dat betekent dat je graag aan de slag wilt met het verder ontwikkelen van de dienstverlening, het stimuleren van het gebruik van de collecties door deze meer dan voorheen en op vernieuwende wijze onder de aandacht te brengen bij diversere groepen van gebruikers.

Je onderhoudt contact met onderzoekers binnen en buiten het IISG, je weet wie de gebruikers zijn en werkt samen met nationale en internationale partners. Met je actieve bijdrage in relevante netwerken draag je namens het IISG bij aan (inter)nationale ontwikkelingen en kennisuitwisseling in de erfgoedwereld en het sociaaleconomisch-historisch onderzoek.

Functie-eisen

  • Je beschikt over academisch denkniveau, bij voorkeur met een achtergrond in geschiedenis of sociale wetenschappen, je beschikt over een opleiding als informatieprofessional of je hebt vergelijkbare kennis en ervaring;
  • Je hebt een sterke persoonlijkheid en beschikt over uitstekende sociale vaardigheden. Leidinggeven is iets wat je goed af gaat, maar je werkt ook graag mee met het team;
  • Je hebt een duidelijke visie op online dienstverlening in relatie tot de on-site dienstverlening en ziet kansen voor optimaliseren van de beschikbaarstelling en het gebruik van de collecties.
  • Je kunt goed uit de voeten met standaard kantoorautomatisering (office) en bent daarnaast handig met de computer om de (online) dienstverlening te ondersteunen. Hierbij weet je je kennis van en ervaring met sociale media en websites goed in te zetten om de collecties onder de aandacht te brengen. Je weet en/of leert snel hoe je scanners, microfilmleesapparaten etc moet bedienen.
  • Je bent bekend met de ontwikkelingen op het gebied van online zoeksystemen en collectieportals, zoals WorldCat, Europeana of Delpher en het nationale en internationale erfgoed- en onderzoeksveld (NDE, CLARIAH, Digital Humanities).
  • Je bent oplossingsgericht, altijd op zoek naar de mogelijkheden, klantvriendelijk, stressbestendig en je hebt een flexibele en open instelling. Je bent je ervan bewust dat je werkt in een diverse, inclusieve organisatie in een even divers netwerk van relaties en gebruikers.
  • Je kunt zowel in het Nederlands als in het Engels uitstekend communiceren, mondeling en schriftelijk. Daarnaast is de beheersing van een andere moderne taal (Duits, Frans, Spaans, Russisch) een pre in het contact met internationale collega’s en gebruikers.
  • Je hebt kennis van wetgeving op het gebied van auteursrecht, AVG en de gevolgen daarvan voor de dienstverlening in de erfgoedwereld.
  • Je hebt ervaring in een soortgelijke rol binnen de erfgoedsector of academische wereld.

Arbeidsvoorwaarden

De aanstelling bij het IISG is voor de duur van één jaar met uitzicht op een vast dienstverband. Het salaris bedraagt afhankelijk van relevante werkervaring minimaal € 2.709,- en maximaal € 4.978,- (schaal 10/11 CAO-Nederlandse Universiteiten) bij een 38-urige werkweek. Het IISG biedt aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8,3 % eindejaarsuitkering, 8% vakantieuitkering, een goede pensioenregeling, 6 weken vakantie op jaarbasis en de mogelijkheid om verlofdagen te kopen/verkopen.

Werkgever

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG – KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het IISG is wereldwijd een van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten op het terrein van de sociale geschiedenis. Het instituut onderzoekt hoe de werk- en arbeidsverhoudingen zich wereldwijd op de lange termijn ontwikkelen. Hiertoe verzamelt het instituut archieven en data op mondiale schaal. De verbinding tussen onderzoek en collecties draagt sterk bij aan de onderscheidende meerwaarde van het instituut.

Afdeling

De afdeling Publieksdiensten stelt collecties ter beschikking aan onderzoekers, digitaal via de website en de online catalogus of fysiek in de studiezaal. De afdeling is het eerste aanspreekpunt bij vragen/informatie over collecties en ondersteunt gebruikers bij het zoeken en raadplegen van materiaal en de levering van digitale kopieën. Ze promoot tevens de collecties, via website, social media, platformen en rondleidingen. Ook verzorgt de afdeling bruiklenen voor tentoonstellingen. De afdeling Publieksdiensten maakt deel uit van de afdeling Collecties.

Additionele informatie

Informatie is verkrijgbaar bij Afelonne Doek (directeur Collecties en Digitale Infrastructuur), e-mail ado@iisg.nl of via telefoonnummer 020 668 5866.

Meer informatie over het IISG kun je vinden op https://iisg.amsterdam.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.