Historici.nl

Gepubliceerd op 22-06-2023

Hoofd Studie- en Leeszaal – Rijksmuseum

Amsterdam, 36 uur per week

Het Rijksmuseum is het museum van Nederland voor kunst en geschiedenis met een collectie van ruim 1 miljoen objecten. Wij zijn actief betrokken bij de maatschappij dankzij onze samenwerkingen met partners en de diverse tentoonstellingen die wij organiseren. Bovendien hechten wij veel waarde aan het verzamelen en belichten van de collectie vanuit verschillende perspectieven. Wil jij ervoor verantwoordelijk zijn dat een breed publiek onderzoek kan doen naar de rijke collectie van het Rijksmuseum?

Als Hoofd Studie- en Leeszaal werk je vanuit een van de mooiste historische bibliotheekruimtes van Nederland, de Cuypersbibliotheek, en help je mee de collectie van de Rijksmuseum Research Library en het Rijksprentenkabinet ter beschikking te stellen. Je gaat de uitdaging aan om de onderzoeksdiensten van het Rijksmuseum analoog en digitaal (hybride) aan te bieden en de informatiedienstverlening voor het publiek te verbeteren. Centraal staat de ondersteuning van het publiek bij hun wetenschappelijke onderzoek. Hierbij zoek je als leidinggevende de verbinding met het huidige team en neemt hen mee in de veranderingen. Je weet wat er achter de schermen speelt en bent tegelijk het gezicht naar buiten.

Wat ga je doen?

Je geeft leiding aan een team van 8 medewerkers, met daarbij soms stagiaires en projectmedewerkers. Het is aan jou om de hybride dienstverlening vorm te geven en initiatieven van medewerkers op dit vlak te ondersteunen. Daarbij coördineer je als Hoofd de werkzaamheden en projecten van je afdeling. Ook maak je deel uit van de staf van de afdeling Research Services. Je werkt aan:

 • De publieks informatiedienstverlening van de studie-, lees- en werkzaal.
 • De informatiedienstverlening over de collectiediensten samen met collega’s van andere (sub)afdelingen.
 • De dagelijkse aansturing van het team.
 • Jaarplan, begroting en budget van de subafdeling.
 • De samenwerking met de conservatoren van het Rijksprentenkabinet en andere betrokken (sub)afdelingen binnen het Rijksmuseum.

Werken bij het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is van en voor iedereen. Je maakt deel uit van afdeling Research Services. Dit team zorgt met vijf subafdelingen voor alle informatie en data van en over de collectie en de organisatie. Ze ondersteunt interdisciplinair en object gebaseerd onderzoek door allerlei soorten collectie-informatie en -data te verzamelen, te ontsluiten, te beheren en (digitaal) ter beschikking te stellen voor publiek op een zo open mogelijke manier. Wij streven naar diversiteit in onze teams om dit te realiseren.

Wat breng jij mee?

We zijn benieuwd naar wie jij bent, je visie op hybride wetenschappelijke dienstverlening (analoog en digitaal) en hoe je het team mee wil gaan nemen in je ideeën. Voor het Rijksmuseum is je komst heel belangrijk om de brug te slaan naar nieuwe doelgroepen en kanalen. Deze rol vraagt dan ook om een brede blik en liefde voor innovatie. Daarbij ligt je kracht in leiding geven. Je ondersteunt medewerkers in hun ontwikkeling, toont empathie en schept heldere verwachtingen. En verder:

 • Heb je een academisch werk- en denkniveau.
 • Weet je veranderingen naar duidelijke plannen en processen te vertalen.
 • Heb je ervaring als leidinggevende bij informatie- en/of publieksdiensten binnen een erfgoedinstelling, universiteitsbibliotheek of onderzoeksinstelling.
 • Ben je communicatief sterk.
 • Beheers je de Nederlandse en Engelse taal goed, zowel mondeling als schriftelijk.

 

Wat krijg je ervoor terug?

Als hoofd Studie- en Leeszaal werk je in een van de belangrijkste kunstbibliotheken van de wereld. Je krijgt de kans om voor en achter de schermen van een groot, internationaal georiënteerd museum met gedreven vakmensen samen te werken. Daarnaast bieden we:

 • Een bruto maandsalaris van € 4.170,00 tot € 5.768,00 per maand op basis van 36 uur (schaal 12 van de museum cao). Een werkweek van 32 uur is bespreekbaar.
 • 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering.
 • Een jaarcontract met uitzicht op verlenging.
 • De vrijheid om thuiswerken en op kantoor werken af te wisselen, inclusief een budget om jouw thuiswerkplek naar wens in te richten.
 • Een volledige ov-reiskostenvergoeding vanaf 5 km (tot maximaal € 345,-). De kosten die je maakt als jij je fiets op het station in een bewaakte fietsenstalling zet worden ook volledig vergoed.
 • Na je proeftijd mag je het ICOM-lidmaatschap volledig declareren. Met het ICOM-lidmaatschap krijg je onbeperkte toegang tot bijna alle musea ter wereld. In het Rijksmuseum ben je (tijdens openingstijden) altijd welkom met 1 gratis introducé.
 • Deelname aan verschillende events en sportactiviteiten, zoals bijvoorbeeld ons zomer- en winterfeest.

Enthousiast?

Maak er direct werk van en solliciteer voor 23-07-2023 via het sollicitatieformulier op onze website. Het sollicitatieproces verloopt als volgt:

 • Na ontvangst van je cv en motivatie gaan we voor je aan de slag.
 • Zien we een match? Dan plannen we graag een eerste kennismakingsgesprek. We horen graag wie je bent, welke ervaring je hebt en wat je aanspreekt in deze functie.
 • Is dit gesprek ook positief? Dan nodigen we je uit voor een tweede gesprek en een assessment. Ook is een referentiecheck onderdeel van ons proces.
 • Zijn we beiden enthousiast? Dan krijg je van ons een aanbod.

Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Nina Bartelsman, via 020 674 7000 of via vacatures@rijksmuseum.nl. Voor inhoudelijke vragen kan je contact opnemen met Saskia Scheltjens via s.scheltjens@rijksmuseum.nl.

Klik hier voor meer informatie over de organisatie.

 

 

Hoofd Studie- en Leeszaal
Door Redactie Historici.nl
Informatiespecialist Studie- en Leeszaal – Rijksmuseum
Door Redactie Historici.nl
Informatiespecialist Studie- en Leeszaal – Rijksmuseum
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.