Historici.nl

Gepubliceerd op 25-01-2022

Huygensmuseum: Directeur

Het Huygensmuseum is een samenwerkingsverband van de twee Voorburgse musea: Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn. Deze musea werken al jaren intensief samen en op 1 januari 2022 zijn de beide musea onder één naam verdergegaan: (Stichting) Huygensmuseum. Huygensmuseum heeft twee locaties: de buitenplaats Huygens’ Hofwijck en het museum Huygens’ Swaensteyn.

Het Huygensmuseum draait om beroemdheden uit de Gouden Eeuw en lang erna: vader Constantijn en zoon Christiaan Huygens. Het museum toont de relatie van de familie Huygens met de stadhouders, hun bijdrage aan de Nederlandse literatuur, geschiedenis en wetenschap. Eén van de locaties van het museum is de buitenplaats Hofwijck, alwaar vader Constantijn Huygens zijn buitenverblijf had en zoon Christiaan in 1688 is gaan wonen. De tuin van de buitenplaats symboliseert de mens naar voorbeeld van de Romeinse architect Vitruvius. In het Huygensmuseum is verder aandacht voor collectie, Prinses Marianne van Oranje en de Romeinse Limes.

Het Huygensmuseum in Voorburg zoekt met ingang van 1 april 2022 een nieuwe

Directeur

24 tot 36 uur per week

De mensen in het Huygensmuseum:
De directeur geeft leiding aan het historisch museum op een wijze die past binnen de huidige tijd en met aandacht voor het behoud van het bijzondere erfgoed van Huygens. De directeur is ondernemend, innovatief, gericht op beleving, met een neus voor klantbetrokkenheid en zakelijke arrangementen. Het museum beschikt over vijf medewerkers, belast met het produceren van tijdelijke tentoonstellingen, locatiebeheer, collectiebeheer, administratie, marcom en officemanagement. Ook is het museum de lokale VVV. Aan beide locaties van het museum zijn bovendien 103 vrijwilligers verbonden.

Professionalisering en cultureel ondernemerschap:
Op 1 januari 2022 is een spannende tijd voor het museum aangebroken. De transitie van de twee musea naar één museum is afgerond. Vanaf dit moment is er sprake van een (inter)nationaal georiënteerd historisch museum, een culturele onderneming rondom Huygens. Dat is een gemeenschappelijke activiteit geweest van bestuur, klanten, medewerkers/vrijwilligers en de gemeente Leidschendam-Voorburg, onder leiding van de directeur.

Je profiel:
Je hebt minimaal een HBO werk- en denkniveau en bent een energieke en zakelijke netwerker met ervaring binnen de creatieve en/of evenementenindustrie, bij voorkeur in een leidinggevende functie. Een (museale) achtergrond op het gebied van Huygens en/of erfgoed in algemenere zin strekt tot aanbeveling. Wij vinden het belangrijk, dat je het vermogen hebt om externe contacten te leggen, te onderhouden en daarin te onderhandelen.

Ons aanbod:
Bij het Huygensmuseum ga je het avontuur aan. De transitie naar één museum met twee locaties was niet klaar op 1 januari 2022 en verdient een stevige doorontwikkeling. Deze ontwikkeling kun je op jouw naam zetten. Het salaris is conform CAO musea. We streven naar kwaliteit en diversiteit in onze organisatie.

Reageren:
Als je interesse hebt in deze boeiende functie, solliciteer dan uiterlijk 8 februari 2022. We ontvangen je CV met een motivatie in een medium naar jouw keuze op huygens.swaensteyn@gmail.com. Gesprekken (twee rondes) vinden plaats in de laatste weken van februari.

Heb je vragen over de functie, neem dan contact op met de heer Wang Choy, voorzitter, of de heer Arnout Timmerman, secretaris, eveneens via huygens.swaensteyn@gmail.com of via 0(031)6-22950163.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Bestuurslid – Huygensmuseum
Door Redactie Historici.nl
Streekmuseum Krimpenerwaard| Directeur / Conservator
Door Redactie Historici.nl
Speelgoedmuseum Kinderwereld| Directeur/ Bestuurder
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.