Historici.nl

Gepubliceerd op 23-03-2022

IISG – Medewerker NIBG collecties

Locatie: Amsterdam
Max uren per week: 22,80
Max salaris: €3.208,00
Duur overeenkomst: 1 jaar
Solliciteer t/m: 17-04-2022

Heb je belangstelling voor collecties op het gebied van de Nederlandse persgeschiedenis? Vind je het leuk om met originele bronnen te werken? Dan nodigen we je van harte uit op deze vacature te reageren.

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) is per direct op zoek naar een

Collectiemedewerker

(voor 0,6 fte)

Je komt te werken op de afdeling Registratie, die analoge en digitale collecties en datasets ordent, beschrijft en verwerkt op het gebied van sociaaleconomische geschiedenis. Er zijn verschillende, soms wisselende teams die met elkaar samenwerken. De afdeling wordt regelmatig versterkt met stagiairs, projectmedewerkers en vrijwilligers. De afdeling Registratie werkt nauw samen met de andere afdelingen van Data & Collecties: Collectievorming, Verrijking en Publieksdiensten.

In deze functie

  • ga je werken met archieven behorende tot de perscollecties van het NIBG (Hilversum)
    Het IISG verwerkt en beheert van oudsher de archieven van het Persmuseum. Het Persmuseum is in 2018 opgegaan in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Het IISG beschrijft, inventariseert en verwerkt de door het NIBG verzamelde archieven. Deze perscollecties betreffen vooral archieven van journalisten, cartoonisten, krantenuitgeverijen en andere organisaties die zich met de journalistiek bezighouden.
  • orden en beschrijf je de perscollecties zodat ze beschikbaar gesteld kunnen worden aan gebruikers en terug te vinden zijn via diverse platforms.

In overleg met het NIBG wordt een keuze gemaakt welk archief prioriteit krijgt bij verwerking

  • werk je nauw samen met collega’s die betrokken zijn bij het inventariseren van andere archieven

De werkzaamheden maken deel uit van de standaard werkprocessen van de afdeling.

Wat vragen we van je?

Je hebt een relevante opleiding op hbo-niveau, en liefst werkervaring als archivaris. Je bent vertrouwd met informatietechnologie en het gebruik van internationale beschrijvingsstandaarden, met name EAD. Goede kennis van de Nederlandse taal is noodzakelijk.

Waar kom je te werken?

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) doet geavanceerd onderzoek naar de geschiedenis van werk, werkenden en arbeidsverhoudingen op mondiale schaal en verzamelt daartoe gegevens (archieven, publicaties, onderzoeksdata), die ook ter beschikking worden gesteld aan andere onderzoekers. Het IISG werkt samen met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en het Meertens Instituut in het KNAW Humanities Cluster waarin hoogstaand geesteswetenschappelijk onderzoek wordt verricht met toepassing van geavanceerde en digitale methoden.

Meer info

Voor meer informatie over het project kun je contact opnemen met Marja Musson, afdelingshoofd Team Registratie (mmu@iisg.nl). Meer informatie over het IISG kun je vinden op https://iisg.amsterdam.

Arbeidsvoorwaarden
Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal € 2.376,- en maximaal € 3.208,- bruto per maand bij een full time dienstverband (schaal 7 cao Nederlandse Universiteiten/KNAW). Dit is exclusief 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, internet- en thuiswerkvergoeding en pensioenopbouw bij het ABP.

De KNAW biedt haar medewerkers een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een pakket dat voorziet in de verschillende behoeften die medewerkers afhankelijk van hun levensfase, levenswijze of loopbaanambities hebben. Zo is het mogelijk om door wekelijks twee uur per week extra te werken het aantal vakantiedagen van 29 tot 41 dagen per jaar (bij fulltime dienstverband) uit te breiden.

Voor een volledig overzicht van de arbeidsvoorwaarden wordt verwezen naar de webpagina: werken bij de KNAW.

Diversiteit & Inclusie
De KNAW acht een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt van groot belang. Een werkomgeving waarin aandacht is voor individuele kwaliteit en waar ontwikkelmogelijkheden voorop staan. Samen streven we naar een inclusieve cultuur waarin we verschillen omarmen. We nodigen dan ook graag kandidaten uit die door hun achtergrond en ervaring hieraan een bijdrage willen leveren. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen de KNAW op deze wijze versterkt.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteer via de vacaturepagina van KNAW. 

IISG: Digitaal archivaris
Door Redactie Historici.nl
Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis: Projectleider FNV Archief
Door Redactie Historici.nl
Medewerker digitalisering – IISG
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.