Historici.nl

Gepubliceerd op 20-02-2024

Informatiespecialist Studie- en Leeszaal – Rijksmuseum

Het Rijksmuseum verbindt mensen met kunst en geschiedenis. In onze Studie- en Leeszaal verwelkomen we (wetenschappelijke) onderzoekers die met behulp van informatiespecialisten werken met de collecties van het Rijksmuseum, waaronder de wereldbekende collectie van het Rijksprentenkabinet.

Als informatiespecialist Studie- en Leeszaal bij onze Research Services afdeling speel je een essentiële rol in de analoge en digitale informatiediensten van het Rijksmuseum. Een belangrijk aspect van deze rol is het ondersteunen van onderzoekers bij het raadplegen van de collectie van het Rijksprentenkabinet en de Bijzondere Collecties van de Bibliotheek. Je staat klaar om vragen van onderzoekers en wetenschappers te beantwoorden en je beleeft plezier aan het delen van kennis over de diensten van Research Services, zowel persoonlijk als via onze online kanalen.

Dit zijn jouw belangrijkste verantwoordelijkheden:

 • ondersteuning bij het raadplegen van werken op papier uit het Rijksprentenkabinet en de Bijzondere Collecties van de Bibliotheek;
 • ontwikkelen en geven van instructies over het zoeken van informatie en publicaties in bibliotheeksystemen en databanken;
 • met jouw vlotte pen en creatieve geest ben je medeverantwoordelijk voor de communicatie binnen de afdeling Research Services, en schrijf je zelf nieuwsbrieven en online blogs over nieuwe ontwikkelingen.

Werken bij het Rijksmuseum

Je komt te werken op de afdeling Research Services die verantwoordelijk is voor de informatie en data over de collectie en de organisatie. Bovendien beheert en ontwikkelt de afdeling een van ’s werelds belangrijkste wetenschappelijke bibliotheken op het gebied van kunstgeschiedenis, de Rijksmuseum Research Library. Als Informatiespecialist Studie- en Leeszaal ben je voornamelijk te vinden in de Studiezaal – de ruimte naast de monumentale Cuypersbibliotheek – en draag jij bij aan het doel van de afdeling; namelijk het mogelijk maken van innovatief en interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek en het ondersteunen van de algemene bedrijfsvoering.

Als informatiespecialist Studie- en Leeszaal ben jij hét visitekaartje van de Rijksmuseum Research Library en werk je in een betrokken team bestaande uit collega’s van de Bibliotheekadministratie, Collectie Informatie en Archief, Collectie IT en Stacks Research Services.

Wat breng jij mee?

We zijn benieuwd naar wie jij bent en welk talent jij toevoegt aan ons team. Je bent klantvriendelijk, leergierig en communicatief sterk in zowel Nederlands als Engels. In het klantcontact denk jij altijd twee stappen vooruit, doordat je luistert naar de vraag achter de vraag weet te achterhalen. Met het team houden we twee zalen 6 dagen in de week open, dat vraagt om flexibiliteit en bereidheid om ook om de paar weken op zaterdag te werken en heel soms in de avond voor exclusieve bijeenkomsten. Je bent iemand die een goede omgang met kwetsbare, unieke collectiestukken kan waarborgen. Verder heb je:

 • minimaal hbo-/wo-werk- en -denkniveau; bij voorkeur heb je een opleiding gevolgd op het gebied van informatiemanagement of boekwetenschappen;
 • ervaring in het kusthistorische veld, specifiek met het hanteren van werken op papier;
 • kennis van gedrukte en digitale informatiebronnen op het gebied van kunst en geschiedenis;
 • werkervaring met informatiedienstverlening en het overdragen van kennis.

Wat krijg je ervoor terug?

 • een bruto maandsalaris van € 3.187,- tot € 4.141,- op basis van 36 uur (schaal 9 van de Museum cao);
 • 8% vakantiegeld en 3,4% eindejaarsuitkering;
 • aanvullend op de Museum cao 20% weekendtoeslag op zaterdag;
 • toeslag conform Museum cao wanneer je in de avond moet werken op events;
 • een halfjaarcontract met uitzicht op verlenging;
 • een volledige ov-reiskostenvergoeding vanaf 5 km (tot maximaal € 345,-). De kosten die je maakt als jij je fiets op het station in een bewaakte fietsenstalling zet worden ook volledig vergoed;
 • na je proeftijd ontvang je een museumjaarkaart met onbeperkte toegang tot 450 musea in Nederland. In het Rijksmuseum ben je (tijdens openingstijden) altijd welkom met 1 gratis introducé;
 • evenementen zoals het zomer- en winterfeest, RijksRun, en nog meer.

Enthousiast?

Maak er direct werk van en solliciteer tot en met 12 maart 2024. Solliciteren kan via deze link.

Het sollicitatieproces verloopt als volgt:

 1. Na ontvangst van je cv en motivatie gaan we voor je aan de slag.
 2. Zien we een match? Dan plannen we graag een eerste kennismakingsgesprek in op dinsdag 19 maart.
 3. Is dit gesprek ook positief? Dan nodigen we je uit voor een tweede gesprek op woensdag 27 maart.
 4. Zijn we beiden enthousiast? Dan krijg je van ons een aanbod.

Heb je nog vragen? Valeria Martielli (Hoofd Studie- en Leeszaal) geeft graag antwoord via v.martielli@rijksmuseum.nl.

Heb je vragen over het proces? Fabienne Kes (Recruiter) geeft graag antwoord via f.kes@rijksmuseum.nl of stuur een WhatsApp bericht naar +31613892976.

Let op: Wij nemen uitsluitend sollicitaties in behandeling die via de website van het Rijksmuseum zijn ingediend. Sollicitaties per mail nemen wij niet in behandeling.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.