Historici.nl

Gepubliceerd op 28-03-2023

Informatiespecialist Studie- en Leeszaal – Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam zoekt een Informatiespecialist Studie- en Leeszaal voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 10-04-2023Het Rijksmuseum is het museum van Nederland en behoort tot de beste en meest bekende musea ter wereld. Jaarlijks verbinden we miljoenen mensen met kunst en geschiedenis. Niet alleen onze bezoekers in het museum, maar ook (wetenschappelijke) onderzoekers in onze Studie- en Leeszaal. Hiervoor zoeken we een enthousiaste Informatiespecialist, met een passie voor en kennis van werken op papier.

Ben jij klantvriendelijk, leergierig en communicatief sterk in zowel Nederlands als Engels en heb jij een vlotte pen?

Informatiespecialist Studie- en Leeszaal

36 uur per week

Als Informatiespecialist geef je de analoge en digitale informatiedienstverlening van de Studie- en Leeszaal van het Rijksmuseum mee vorm. Een belangrijke verantwoordelijkheid is het ondersteunen van het raadplegen – in de Studiezaal – van de collectie van het Rijksprentenkabinet en de Bijzondere Collecties van de Bibliotheek. Je beantwoordt vragen van onderzoekers en wetenschappers in zowel de Studie- en Leeszaal als online.

We zoeken iemand die vanuit de inhoud kan meedenken en plezier haalt uit het overdragen van kennis over het gebruik van de diensten van Research Services, zowel aan bezoekers als via onze online kanalen.

Dit zijn jouw belangrijkste taken

 • Ondersteuning van het raadplegen van (onder meer) werken op papier van het Rijksprentenkabinet en de Bijzondere Collecties van de Bibliotheek.
 • Ontwikkelen en geven van instructies (in de werkzaal of online) met betrekking tot het zoeken van informatie en publicaties in (onder meer) bibliotheeksystemen en databanken.
 • Verzorgen van de communicatie van de afdeling Research Services door middel van (onder meer) nieuwsbrieven, webteksten en een blog.
 • Informatiedienstverlening aan de balies in de Studie- en Leeszaal en meewerken aan de online informatiedienstverlening van de afdeling Research Services.

Werken bij het Rijksmuseum

De afdeling Research Services is verantwoordelijk voor de informatie en data over de collectie en de organisatie. Tevens beheert en ontwikkelt de afdeling een van de belangrijkste wetenschappelijke bibliotheken op kunsthistorisch gebied ter wereld, de Rijksmuseum Research Library. Doel is het mogelijk maken van innovatief en interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek en het ondersteunen van de algemene bedrijfsvoering.

De subafdeling Studie- en Leeszaal is het publieke gezicht van de afdeling Research Services. Als Informatiespecialist werk je in een betrokken team dat samen verantwoordelijk is voor een passend aanbod aan informatie-publieksdiensten en de klantcontacten van Research Services verzorgt.

Omdat het opbouwen van kennis over de collectie van groot belang is, gaat onze voorkeur uit naar iemand die zich voor langere tijd aan de subafdeling wil verbinden.

Wat breng jij mee?

We zijn benieuwd naar wie jij bent en welk talent jij toevoegt aan ons team.

In deze rol ben je het gezicht van het Rijksmuseum. Je bent klantvriendelijk, leergierig en communicatief sterk in zowel Nederlands als Engels. Je hebt een vlotte pen. Met het team houden we twee zalen zes dagen in de week open, dat vraagt om flexibiliteit en bereidheid om ook om de paar weken op zaterdag te werken. Je bent iemand die een goede omgang met kwetsbare, unieke collectiestukken kan waarborgen.

Verder heb je:

 • Een afgeronde Wo-master in de geesteswetenschappen of opleiding tot informatiespecialist op Hbo-niveau.
 • Ervaring in het kunsthistorische veld en dan specifiek met het hanteren van werken op papier.
 • Kennis van gedrukte en digitale informatiebronnen op het gebied van kunst en geschiedenis.
 • Werkervaring met informatiedienstverlening en het overdragen van kennis.

Wat krijg je ervoor terug?

 • Een bruto maandsalaris van € 3.087,- tot € 4.041,- op basis van 36 uur (schaal 9 van de Museum CAO).
 • 8% vakantiegeld en 3,4% eindejaarsuitkering.
 • Een jaarcontract met uitzicht op verlenging.
 • Een volledige ov-reiskostenvergoeding vanaf vijf kilometer (tot maximaal € 345,-). De kosten die je maakt als jij jouw fiets op het station in een bewaakte fietsenstalling zet worden ook volledig vergoed.
 • Na jouw proeftijd ontvang je een museumjaarkaart met onbeperkte toegang tot 450 musea in Nederland. In het Rijksmuseum ben je (tijdens openingstijden) altijd welkom met een gratis introducé.
 • Evenementen zoals het zomer- en winterfeest, RijksRun, en nog meer.

Enthousiast?

Maak er direct werk van en solliciteer voor 10 april 2023. Reageer via onderstaande sollicitatiebutton. Het sollicitatieproces verloopt als volgt:

 • Na ontvangst van jouw cv en motivatie gaan we voor je aan de slag.
 • Zien we een match? Dan plannen we graag een eerste kennismakingsgesprek.
 • Horen graag wie je bent, welke ervaring je hebt en wat je aanspreekt in deze functie. Ook zijn we benieuwd naar je referenties.
 • Is dit gesprek ook positief? Dan nodigen we je uit voor een tweede gesprek.
 • Zijn we beiden enthousiast? Dan krijg je van ons een aanbod.

Heb je nog vragen? Coen Wilders (hoofd Studie en Leeszaal) geeft graag antwoord via c.wilders@rijksmuseum.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.