Historici.nl

Gepubliceerd op 16-04-2015

Inschrijving Maand van de Geschiedenis gestart

Doe mee aan het grootste historische evenement van Nederland

De inschrijving voor de Maand van de Geschiedenis oktober 2015 is geopend. Het Nederlands Openluchtmuseum, hoofdorganisator van de Maand van de Geschiedenis, nodigt instellingen, zoals musea, archieven, bibliotheken, historische verenigingen, filmhuizen, theater- en muziekgezelschappen en gemeenten uit om in oktober een activiteit te organiseren rondom het thema Tussen Droom & Daad. Aanmelding kan via maandvandegeschiedenis.nl/aanmelden.

Deelname is gratis

Meedoen met de Maand van de Geschiedenis is gratis! De activiteit krijgt een eigen pagina op de website en maakt onderdeel uit van een grote landelijke, regionale en lokale mediacampagne. In oktober 2014 was de mediawaarde (alleen print!) 1,2 miljoen euro. Het evenement bracht vorig jaar ruim 400.000 bezoekers op de been. Meer dan de helft van de deelnemende organisaties (53%) geeft aan nieuwe publieksgroepen te bereiken tijdens de Maand van de Geschiedenis. Deelname aan de Maand van de Geschiedenis biedt voordelen voor zowel grote als kleine culturele instellingen: www.maandvandegeschiedenis.nl/deelname

Geschiedenis in de spotlight

In oktober gonst het in Nederland van de geschiedenis. Jaarlijks zetten ruim 500 deelnemende organisaties, 650 boekhandels en bibliotheken en 35 culturele, toeristische en mediapartners geschiedenis in de schijnwerpers voor een breed publiek: van de geschiedenisliefhebber tot  -leek. De Maand van de Geschiedenis is daarom hét grootste historische evenement van Nederland. In tentoonstellingen, debatten, rondleidingen, lezingen, workshops, kinderactiviteiten, muziek- en theatervoorstellingen, tv- en radioprogramma’s, themakaternen, boeken, wedstrijden en nog veel meer activiteiten en verdieping rond het thema Tussen Droom & Daad, ontdekt Nederland in oktober 2015 gisteren om vandaag te begrijpen.

Thema 2015: Tussen Droom & Daad

Dromen doen we allemaal, maar wanneer worden dromen werkelijkheid? Wat waren de dromen van vroeger die de wereld van nu hebben geschapen? Wat zit er tussen dromen en doen? Maar ook, hoe kunnen (boze) dromen tot afschuwelijke daden leiden? Tussen Droom & Daad gaat over het verwezenlijken van idealen. De Maand van de Geschiedenis 2015 gaat op zoek naar de dromen, dromers, daden en doeners van weleer. Meer informatie over het thema is hier te vinden: maandvandegeschiedenis.nl/thema2015

Nacht van de Geschiedenis en de Libris Geschiedenis Prijs

Op 31 oktober organiseert het Rijksmuseum de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum, de feestelijke afsluiting van de Maand van de Geschiedenis. Het programma wordt in de zomer bekendgemaakt op nachtvandegeschiedenis.nl. Jaarlijks wordt tijdens de Maand van de Geschiedenis de Libris Geschiedenis Prijs uitgereikt voor het beste historische boek dat een algemeen publiek aanspreekt. De prijs wordt op zondag 25 oktober in het radioprogramma OVT uitgereikt. 

Organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum is hoofdorganisator van de Maand van de Geschiedenis, het Rijksmuseum organiseert de Nacht van de Geschiedenis. Het vfonds is partner en hoofdinvesteerder van beide evenementen. Samenwerking vindt plaats met de Museumvereniging, Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek,  Theateralliantie, Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, Vereniging van vrijwilligers in de archeologie, Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland, Oneindig Noord-Holland, INNL, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, Weekend van de Wetenschap, Vlaams-Nederlands Huis deBuren, UAF studie en werk voor hoger opgeleide vluchtelingen en Regionaal Bureau voor Toerisme Knooppunt Arnhem en Nijmegen. Mediapartners zijn Historisch Nieuwsblad, VPRO/NTR,Andere tijden, OVT, Historiek.net, Metro, Wegener Media Groep, de Gelderlander, NostalgieNet, brava, DJAZZ.tv, Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking, Dagjeweg.nl en Pictura Historia.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.