Historici.nl





Gepubliceerd op 17-03-2022

Universiteit Utrecht – Internationaal consortiumbouwer ‘Instituties voor Open Samenlevingen’

Functie

Binnen het strategisch thema Instituties voor Open Samenlevingen (IOS) externe link buigen ruim 600 wetenschappers uit vier faculteiten (Geesteswetenschappen, Sociale wetenschappen, Recht Economie Bestuur en Organisatie, en Geowetenschappen) zich over de vraag hoe wij de uitdagingen van deze tijd het hoofd kunnen bieden. Zijn bestaande formele en informele instituties opgewassen tegen uitdagingen als groeiende socio-economische ongelijkheid, de macht van big tech, de klimaatcrisis, terrorisme, discriminatie en het wantrouwen in overheid en wetenschap? En, als de huidige instituties falen, hoe kunnen ze worden aangepast en verbeterd, zodat ze beter bijdragen aan open en veerkrachtige samenlevingen? Binnen IOS werken wetenschappers van de Universiteit Utrecht samen met maatschappelijke partners aan dit vraagstuk, want alleen door een gezamenlijke inspanning en een constructieve dialoog ontwikkelen we kennis en oplossingen voor de uitdagingen van deze tijd. Het Programmateam van het strategisch thema IOS is verantwoordelijk voor het beleid van het thema.

De komende jaren wil IOS de kansen optimaliseren voor het ontwikkelen en aanvragen van multidisciplinaire (EU-)projecten binnen internationale consortia. Daarnaast wil IOS een sterkere speler worden in het internationale speelveld. Het gezamenlijk ontwikkelen van een onderzoeksvoorstel, en bij succes de uitvoering daarvan, is een van de beste manieren om interdisciplinaire samenwerking te bereiken. Daarvoor is er behoefte aan een meer gecoördineerde en proactieve inzet ter bevordering van de subsidiekansen voor IOS. Die dient gekoppeld te worden aan een helicopterview van wat dit thema in de breedte en op het raakvlak van disciplines aan onderzoek wil ontwikkelen.

Hiervoor zijn we op zoek naar een internationale consortiumbouwer, die ons in nauwe samenwerking met het Programmateam van IOS en de facultaire Research Support Offices (RSO’s) gaat helpen deze doelstellingen te bereiken. De faculteit Geesteswetenschappen is penvoerder en coördineert de activiteiten. Je werkt in een klein team, gehuisvest in het centrum van Utrecht.

Taakbeschrijving
Als consortiumbouwer monitor je proactief internationale ontwikkelingen (met name bij de EU) die relevant zijn voor IOS en verken je tijdig mogelijkheden in de desbetreffende werkprogramma’s. Daarnaast lever je input voor calls via de zogenaamde klankbordgroepen. Je volgt actief wat er met deze input vanuit IOS gebeurt. Verder onderhoud je een internationaal netwerk van partijen op het gebied van IOS. Binnen IOS informeer je actief onderzoekers en initieer je nieuwe (interdisciplinaire) voorstellen. Bij het stimuleren van onderzoeksvoorstellen werk je nauw samen met de Research Support Office (van de faculteit van de betrokken wetenschapper), die uiteindelijk het hele proces van aanvragen en indiening ondersteunt.

Profiel

Wij vragen het volgende:

  • Je hebt academisch werk- en denkniveau.
  • Je hebt inhoudelijke affiniteit met een van de onderzoeksterreinen binnen IOS en enige ervaring met onderzoek.
  • Je hebt ervaring met het Brusselse (en Haagse) krachtenveld.
  • Je bent diplomatiek en hebt gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen.
  • Je bent zeer competent in het opbouwen en onderhouden van relaties.
  • Je bent communicatief sterk en hebt uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden (Nederlands en Engels).

Aanbod

Het betreft een dienstverband (0,8 fte) voor de duur van een jaar. Bij goed functioneren hoort een dienstverband voor onbepaalde tijd tot de mogelijkheden. Het salaris bedraagt – afhankelijk van opleiding en ervaring – minimaal € 3.821,- en maximaal € 5.943,- (schaal 11/12 van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Je ontvangt daarnaast 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Over de organisatie

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema’s. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability.

Aan de faculteit Geesteswetenschappen zijn ongeveer 6.000 studenten en 900 medewerkers verbonden. De faculteit omvat vier kennisdomeinen: filosofie en religiewetenschap, geschiedenis en kunstgeschiedenis, media- en cultuurwetenschappen, en talen, literatuur en communicatie. Met het onderwijs en onderzoek op deze gebieden wil de faculteit bijdragen aan een beter begrip van Nederland en Europa in een sterk veranderende maatschappelijke en culturele context. De enthousiaste en betrokken collega’s en de uitstekende voorzieningen in de historische binnenstad van Utrecht, waar de faculteit is gehuisvest, zorgen voor een inspirerend werkklimaat.

Aanvullende informatie

Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met:
Linda Westerink (zakelijk manager strategisch thema Instituties voor Open Samenlevingen), via a.h.westerink@uu.nl.

Solliciteren

Iedereen verdient het om zich thuis te voelen bij onze universiteit. We verwelkomen medewerkers met een grote verscheidenheid aan achtergronden en perspectieven. Heb je interesse om te solliciteren? Stuur je motivatiebrief en cv toe via de sollicitatieknop op de vacaturepagina.

De sollicitatie met CV en motivatiebrief dien je uiterlijk 20 maart in. De sollicitatiegesprekken zullen worden gevoerd op 7 april 2022. De tweede ronde (indien van toepassing) wordt gehouden op 12 april 2022.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Uiterlijk reageren op 20 maart 2022.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.