Historici.nl

Gepubliceerd op 11-03-2019

Joods Cultureel Kwartier – Museaal Onderzoeker Bezoekerservaring

Midden in de oude Amsterdamse Jodenbuurt bevindt zich op nog geen vierkante kilometer het Joods Cultureel Kwartier (JCK). Het JCK bestaat uit het Joods Historisch Museum, het Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum dat nog in oprichting is (i.o.). In het Joods Historisch Museum met Kindermuseum ontdekken bezoekers de joodse cultuur en geschiedenis, in de Portugese Synagoge wanen ze zich terug in de tijd van de Amsterdamse Gouden Eeuw, en in de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum staan ze stil bij de gebeurtenissen van de Holocaust. Het aanbod van het JCK is voor een breed publiek en omvat onder andere kunst- en fototentoonstellingen, evenementen, kaarslichtconcerten en educatieve programma’s.

De komende jaren wordt gewerkt aan de realisering van het permanente Nationaal Holocaust Museum. Een inhoudelijk projectteam werkt aan de ontwikkeling van de tentoonstellingen, educatie en publieksbereik in het toekomstige museum. Ter versterking van dit team zijn wij op zoek naar een

Museaal Onderzoeker Bezoekerservaring

voor het Nationaal Holocaust Museum i.o. | ZZP

De Museaal Onderzoeker houdt zich bezig met de voorbereiding van de herinrichting van de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool, waarin het Nationaal Holocaust Museum in oprichting is gevestigd.

Er is reeds een museaal concept ontwikkeld voor de permanente inrichting van de Hollandsche Schouwburg en de begane grond van de Kweekschool. Deze moet worden uitgewerkt tot een gebalanceerd narratief en een goed opgebouwde bezoekerservaring. De bezoekerservaring in de genoemde gebouwen zal voor een belangrijk deel gedragen worden door audio en multimedia. Je onderzoek resulteert in voorstellen voor scenario’s, in te zetten historische fragmenten en draaiboek(en) voor de inhoud van de te realiseren museale inrichtingselementen. Hiervoor doe je met name onderzoek in collecties van oral history getuigenissen en andere collecties waarin zich egodocumenten bevinden.

Jij hebt:

  • Een afgeronde studie in Geschiedenis of Holocaust- en genocidestudies.
  • Relevante onderzoekservaring.
  • Affiniteit met joodse geschiedenis en cultuur.
  • Kennis van verschillende doelgroepen van musea.
  • Vertrouwdheid met digitale en/of multimediale toepassingen.
  • Affiniteit met de hedendaagse tentoonstellingspraktijk en/of het werken in een museum.
  • Ervaring met het schrijven van publieksteksten (niet-academische teksten) is een pre.

Jij bent een gedreven onderzoeker met gevoel voor het onderwerp, maar ook resultaatgericht en communicatief. Wij zoeken iemand die zelfstandig werkt en ons team verrijkt door nieuwe invalshoeken.

Wij bieden:
Een unieke kans om een nieuw museum te helpen vormgeven in een prettige, leerzame omgeving met bevlogen collega’s. Je houdt je bezig met een maatschappelijk relevant en actueel onderwerp. Je maakt deel uit van een flexibel projectteam dat bestaat uit vaste medewerkers van het Joods Cultureel Kwartier en voor het project aangetrokken tijdelijke krachten. Je werkt samen met de conservator Sjoa van het Joods Cultureel Kwartier. Het gaat om een opdracht voor een zelfstandig onderzoeker voor circa 700 uur in een looptijd van 10 maanden. Je verricht je werkzaamheden op locatie of in het Joods Historisch Museum.

Reageren?
Reacties bestaande uit cv en motivatiebrief en indicatie van uurtarief of projectprijs kunnen tot en met 17 maart 2019 worden gestuurd aan personeelszaken@jck.nl. Voor meer informatie kun je ook contact met ons opnemen via dit e-mailadres. Het Joods Cultureel Kwartier is een inclusieve instelling en nodigt daarom mensen van diverse achtergronden uit te reageren op deze oproep.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.