Historici.nl

Gepubliceerd op 02-04-2024

(Junior) conservator/collectiebeheerder moderne en hedendaagse kunst – Chabot Museum

Het Chabot Museum Rotterdam zoekt een

(junior) conservator/collectiebeheerder
moderne en hedendaagse kunst

voor 24-28 uur per week

Het Chabot Museum positioneert zich als museum voor internationaal expressionisme, gehuisvest in een van de mooiste villa’s van Rotterdam; een parel van het Nieuwe Bouwen in het Museumpark Rotterdam. Het biedt een rustige museale omgeving waarin volop ruimte is voor een persoonlijke beleving van moderne en hedendaagse kunst, architectuur en geschiedenis.

De organisatie is te omschrijven als een kleinschalige flexibele en lerende netwerkorganisatie. Een professioneel kernteam organiseert tentoonstellingen en activiteiten zowel off- als online, en zowel binnen als buiten de eigen muren, in samenspraak met verschillende partners en doelgroepen in Rotterdam en daarbuiten. Er zijn naast tentoonstellingen en activiteiten in het museum twee stevige programmalijnen in samenhang geformuleerd te weten Land van Chabot (rond de plek waar de kunstenaar heeft gewoond en gewerkt aan de Rotte) en Met Chabot naar Van Nelle UNESCO Werelderfgoed. De diverse verhalen gerelateerd aan werk en leven van de kunstenaar en zijn tijd blijken daarbij steeds weer een actuele bron van inspiratie die tot verrassende nieuwe verbindingen en inzichten kunnen leiden.

Het museum heeft in de afgelopen decennia een brede en omvangrijke collectie werken van de kunstenaar Henk Chabot (1894-1949), zijn tijdgenoten en hedendaagse geestverwanten opgebouwd. In 2023 is met een extern adviesbureau een plan van aanpak ontwikkeld voor het inlopen van achterstanden op het gebied van behoud en beheer, registratie- en digitalisering, en ontsluiting van de collectie. Voor 2024 zijn gelden beschikbaar om het plan uit te voeren met een doorlooptijd van circa 9 maanden. In een zogenaamde werkstraat in ons depot worden alle werken bekeken op conditie, beschreven, gefotografeerd, verpakt etc.
We zoeken een (junior) conservator/collectiebeheerder die samen met een externe coördinator en projectmedewerker, een fotograaf, restauratoren en art-handlers, met kennis van zaken dit project kan begeleiden en mede zorg kan dragen voor registratie in een nieuwe database. Daarnaast ben je vanuit het beheer van de collectie betrokken bij de productie van komende tentoonstellingen, activiteiten en projecten.

De functie is in eerste instantie voor de duur van een jaar, maar kan mogelijk worden verlengd.

De functie  

Wij zoeken een inspirerende en motiverende collega. Je bent ondernemend, precies en zorgvuldig. Je hebt ervaring in een vergelijkbare functie, denkt in kansen en bent besluitvaardig en resultaatgericht. Je neemt een relevant netwerk mee. Tot slot ben je klantgericht, flexibel en organisatiebewust. En je bent bereid om een keer per maand een dag in het weekend te werken.

 Wat ga je doen?

 • Je bent in eerste instantie verantwoordelijk voor het op orde brengen van de collectie (standplaatsen, conditie), de basisregistratie binnen de kaders van het registratie- en digitaliseringsproject, maar signaleert ook conservatorische vraagstukken.
 • Je geeft continuïteit aan de collectie zoals die is gevormd en formuleert en verfijnt samen met de directie nieuwe richtingen om zo bij te dragen aan een inclusief collectiebeleid.
 • Je denkt en werkt mee aan uitvoering van aankomende tentoonstellingen, activiteiten en publicaties waarin de collectie centraal staat.

Wat neem je mee?

 • Affiniteit met de missie en visie van het museum.
 • Je hebt de drive en de inhoudelijke know-how om de collectie accuraat, zorgvuldig en met kennis van zaken naar een hoger plan te tillen binnen de gestelde randvoorwaarden van het project.
 • Je hebt een academische kunsthistorische of andere relevante opleiding afgerond met bij voorkeur een specialisatie in moderne kunst- of cultuurgeschiedenis (expressionisme, interbellum).
 • Je hebt drie tot vijf jaar ervaring in een soortgelijke functie of een soortgelijk registratie – en digitaliseringsproject (erfgoed).
 • Bij voorkeur breng je ook een relevant netwerk mee.
 • Je hebt kennis van collectiebeheersystemen (Atlantis)
 • Je ziet het als een meerwaarde samenwerkingen aan te gaan met collega’s in de museale en/of academische wereld.
 • Uitstekende communicatieve- en schrijfvaardigheden.
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.
 • Een transparante en flexibele werkhouding.
 • Bij voorkeur woonachtig in regio Rotterdam.

Wat bieden wij?

Het museum, van oorsprong een particulier initiatief, is uitgegroeid tot een breed gedragen privaat-publiek museum, centraal gelegen in het Museumpark Rotterdam, met een relevante eigen collectie en een dynamisch en afwisselend programma binnen en buiten de museummuren. Hierin komen beeldende kunst, (moderne) architectuur, erfgoed, natuur en educatie op een vanzelfsprekende manier samen vanuit de blik van de kunstenaar Henk Chabot, zijn tijdgenoten en (hedendaagse) geestverwanten.

De collectie vormt hierbij het hart en vertrekpunt van ons museale beleid.

Het museum biedt een inspirerende werkomgeving in een organisatie in groei, hartje Rotterdam.

In een kleinschalige omgeving geef je mede richting aan strategie en beleid, en voer je tegelijkertijd ook uit, samen met een team van enthousiaste medewerkers en vrijwilligers.

Het salaris is afhankelijk van kennis, leeftijd en ervaring ingeschaald in schaal 9 van de museum CAO, met een maximum van € 3622,-, exclusief 8% vakantiegeld en 3,4% eindejaarsuitkering

De functie valt organisatorisch rechtsreeks onder de directeur-bestuurder.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie over onze organisatie op www.chabotmuseum.nl

Wil je meer specifieke informatie over de functie, neem dan contact op met Marjolein Wibier, directie-assistent, 010-4363713.

Reageren

Ben je geïnteresseerd in deze positie en voldoe je aan het functieprofiel? Solliciteren kan tot 22 april door een mail met motivatiebrief en cv, gericht aan Jisca Bijlsma (directeur–bestuurder), te sturen naar secretariaat@chabotmuseum.nl onder vermelding van sollicitatie conservator/collectiebeheerder. Eerste gesprekken vinden naar verwachting plaats op 2 en 3 mei.

Het Chabot Museum Rotterdam ambieert een brede diversiteit in zijn team en in publieksbereik en nodigt daarom nadrukkelijk mensen met diverse achtergronden uit om te solliciteren.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.