Historici.nl

Gepubliceerd op 12-04-2023

Junior Conservator Oude Nederlandse Kunst – RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag zoekt een Junior Conservator Oude Nederlandse Kunst voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Tijdelijk | Sluitingsdatum: 01-05-2023Miljoenen afbeeldingen van kunstwerken, honderden archieven van kunsthandelaren en kunstenaars, honderdduizenden kunstboeken en veilingcatalogi en meer dan een miljoen bezoekers via onze website. Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag (ca. 60 FTE) is het kennisinstituut dat de beeldende kunsten van de Nederlanden in internationale context onderzoekt en toegankelijk maakt voor musea, wetenschap en publiek.

Voor het RKD staan internationale samenwerking, digitalisering, onderzoek, presentatie en publicatie hoog op de agenda, net als digitale duurzaamheid, kwaliteit van informatie (metadata), interactiviteit, gebruikersvriendelijkheid en eigentijdse vormgeving. Het RKD-onderzoeksprogramma Arts of the Low Countries in Context biedt ruimte aan innoverende projecten, symposia en publicaties. Samenwerking met musea, wetenschap en publiek is essentieel.

De afdeling Onderzoek & Ontwikkeling zoekt per direct een

Junior Conservator Oude Nederlandse Kunst

36 uur per week

De Junior Conservator wordt voor een breed scala van taken ingezet en maakt daardoor kennis met diverse werkzaamheden binnen het RKD. De functie wordt beschouwd als een zogenaamde ‘startfunctie’ en is specifiek gericht op kandidaten die maximaal drie jaar geleden zijn afgestudeerd.

Kernactiviteiten

 • Je doet kunsthistorisch onderzoek met betrekking tot de lopende onderzoeksprojecten en -opdrachten.
 • Je coördineert de stroom van aanvragen van kunsthistorisch onderzoek en assisteert de conservatoren bij de afhandeling daarvan.
 • Je legt onderzoeksresultaten vast in de RKD databases en draagt zo inhoudelijk bij aan het optimaliseren en toegankelijk maken van wetenschappelijke informatie.
 • Je assisteert bij de voorbereiding en (beeld)redactie van publicaties op het platform RKD Studies en onze website.
 • Je draagt bij aan het onderwijs aan studenten via het (mede-)ontwikkelen en geven van masterclasses, rondleidingen en presentaties.
 • Je verleent medewerking aan algemene administratieve en organisatorische werkzaamheden van de afdeling.
 • Je assisteert de afdelingen Service & Publiek en Collecties bij het beantwoorden van vragen van bezoekers op de Studiezaal.

Het RKD vraagt

 • Masteropleiding Kunstgeschiedenis met een specialisatie in Noord- en Zuid-Nederlandse kunst van de vijftiende tot en met de achttiende eeuw (niet langer dan drie jaar geleden afgestudeerd).
 • Flexibele en initiatiefrijke teamspeler die van aanpakken weet.
 • Interesse en aanleg voor kunsthistorisch onderzoek.
 • Aantoonbare affiniteit en vaardigheid met Digital Humanities.
 • Goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid.
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal en goede beheersing van de Engelse taal.

Het RKD biedt

Een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 36 uur per week voor de periode van drie jaar bij een uniek kunsthistorisch onderzoeksinstituut. Een salaris in schaal 8 conform de museum CAO. Gedeeltelijk thuiswerken behoort tot de mogelijkheden.

Wanneer je geïnteresseerd bent, kun je tot en met maandag 1 mei 2023 een motivatiebrief en CV sturen naar pz@rkd.nl onder vermelding van ‘Vacature Junior Conservator’.

De eerste gesprekken worden gepland in de week van 15 mei 2023. Voor meer informatie: Sabine Craft-Giepmans, Hoofd Onderzoek & Ontwikkeling (craft@rkd.nl).

Het RKD is ervan overtuigd dat een verscheidenheid aan achtergronden en opvattingen ons instituut ten goede komt. Daarom bouwen wij aan een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de Nederlandse samenleving, bestaande uit medewerkers met verschillende afkomst en vaardigheden die elkaar versterken. Vacatures staan nadrukkelijk open voor iedereen die zich in het profiel herkent. Het RKD vraagt om een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bij indiensttreding.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.