Historici.nl

Gepubliceerd op 02-10-2023

Junior Conservator – Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum vertelt het verhaal van het verleden en heden van het voormalige Zuiderzeegebied. Het dagelijks leven van toen staat centraal, met de nadruk op water en ambachten. Het is een museum van de regio dat door zijn aanpak en activiteiten een internationale uitstraling en bereik heeft.

Het Zuiderzeemuseum wil zijn collectie op een laagdrempelige wijze presenteren voor een breed publiek zoals gezinnen met kinderen en senioren. Tegelijkertijd wil het museum aantrekkelijk zijn voor de ervaren museumbezoeker.

Ervaar zelf hoe bijzonder het is om te werken voor het Zuiderzeemuseum. Naast de maatschappelijke relevantie van jouw werk, werk je samen met een fijn team van collega’s, heb je veel verantwoordelijkheid en mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen.

Binnen het museum zijn waarden als toegankelijkheid, inspiratie, betrouwbaarheid, verbindend, en trots erg belangrijk. En trots ben je wanneer jij hebt kunnen bijdragen aan boeiende tentoonstellingen en het behoud van cultureel erfgoed.

De afdeling Collecties en Informatie zoekt per januari 2024 een

Junior Conservator

28 tot 32 uur per week | tijdelijke vervanging voor de periode van 6 tot 9 maanden

In september is de aanvraag van het Zuiderzeemuseum toegekend voor het conservatorenstipendium van het Prins Bernard Cultuurfonds, waardoor een conservator onderzoek kan doen naar de interieurcollectie. Het Zuiderzeemuseum is daarom op zoek naar een junior conservator die de werkzaamheden van deze conservator tijdelijk kan overnemen.

Het gaat om een periode van 6 tot 9 maanden. Er is overleg mogelijk over het aantal uren per week, de start en de duur van de functie.

Wat ga je doen?
Je draait mee op de afdeling Collecties en Informatie van het Zuiderzeemuseum. De ontwikkelmogelijkheden zijn tweeledig. Enerzijds zal je tentoonstellingen ontwikkelen en begeleiden. Anderzijds kan je meer ervaring opdoen met de dagelijkse werkzaamheden van de conservatoren en de plaats van de afdeling Collecties en Informatie binnen de organisatie.

Tentoonstellingen

 • Je helpt bij de tentoonstellingen van 2024, zowel in het binnenmuseum als het buitenmuseum. Je werkt daarbij zelfstandig met verschillende afdelingen en externe partijen.
 • Samen met een collega-conservator richt je twee nieuwe presentaties in het buitenmuseum in.
 • Daarnaast krijg je de kans om een kleine buitenmuseumtentoonstelling te ontwikkelen, waarbij je het concept, objecten en de historische beleving centraal stelt.
 • Je ondersteunt ook collega-conservatoren bij hun tentoonstellingsprojecten.

Dagelijkse werkzaamheden

 • Je bent betrokken bij beslissingen om aangeboden objecten aan te nemen.
 • Je registreert objecten in Adlib.
 • Op verzoek ondersteun je de conservator bij objectgericht onderzoek van de interieurcollectie.
 • Je werkt op een dynamische afdeling waar je alle aspecten van het conservatorschap kunt ervaren.

Wat neem je mee

 • Je hebt een master kunstgeschiedenis, geschiedenis, erfgoedstudies, museumconservator of soortgelijk.
 • Je hebt minimaal een jaar museale werk- of praktijkervaring.
 • Je hebt affiniteit met het Zuiderzeemuseum.
 • Je werkt zelfstandig, kan goed samenwerken, houdt overzicht, bent nauwkeurig en durft beslissingen te nemen.

Wat biedt het museum
Het Zuiderzeemuseum biedt een contract voor bepaalde tijd (uren en periode in overleg). Een aantal uren per week vanuit huis werken is bespreekbaar. De functie is ingeschaald in schaal 9 van de Museum cao.

Informatie
Heb je inhoudelijke vragen over de functie? Neem dan contact met conservator Laura Roscam Abbing via laura.roscam.abbing@zuiderzeemuseum.nl. Wil je meer weten over de sollicitatieprocedure zelf? Dan kun je contact opnemen met de afdeling P&O via 0228 351111.

Sollicitatie
We geloven dat verschillen ons samen sterker en beter maken en staan voor gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender, leeftijd, beperkingen, geloof, afkomst of geaardheid. We nodigen daarom iedereen uit om te solliciteren. Stuur zo spoedig mogelijk je motivatie en curriculum vitae per e-mail naar: solliciteren@zuiderzeemuseum.nl. Je kunt reageren tot 30 oktober. De gesprekken vinden plaats in week 44/45.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Zuiderzeemuseum: Projectmedewerker Collecties
Door Redactie Historici.nl
Zuiderzeemuseum| Medewerker Educatie VO
Door Redactie Historici.nl
Museum Catharijneconvent| Junior Conservator Middeleeuwen
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.