Historici.nl

Gepubliceerd op 04-07-2023

Junior onderzoeker Expertisecentrum Restitutie- NIOD

Functieomschrijving

Dit ga je doen

Als junior onderzoeker verricht je onderzoek inzake restitutieverzoeken en ondersteun je de onderzoekers van het Expertisecentrum Restitutie. Je identificeert en raadpleegt relevant archiefmateriaal en documentatie rond personen, kunstwerken en hun lotgevallen bij archief- en onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland. Je weet de voor het onderzoek relevante gegevens uit de beschikbare informatie te destilleren. Je brengt deze samen, doet verslag en bewerkt ze voor de totstandkoming van een feitenrapport. Je draagt bij aan de bundeling en verankering van opgedane kennis in onderzoekshulpen. Ook ontwikkel en onderhoud je een voor onderzoek relevant netwerk.

Functie-eisen

Dit breng je mee

  • afgeronde master WO geschiedenis, kunstgeschiedenis, cultureel erfgoed, archiefwetenschap of vergelijkbaar;
  • aantoonbaar ruime ervaring met het verrichten van archiefonderzoek en in staat tot het analyseren van bronnen en documentatie;
  • interesse in het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en het schrijven van een wetenschappelijke tekst;
  • interesse in onderzoek naar bezitsverlies en restitutie in brede zin
  • een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, en bij voorkeur ook van het Duits;
  • je bent collegiaal, communicatief, initiatiefrijk en resultaatgericht. Je werkt nauwkeurig en je weet wanneer er genoeg onderzoek is gedaan. Je bent stressbestendig en hebt geen moeite met deadlines.

Arbeidsvoorwaarden

Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal € 2.960,00 en maximaal € 4.670,00 bruto per maand bij een full time dienstverband (schaal 10 cao Nederlandse Universiteiten/KNAW) . Dit is exclusief 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, internet- en thuiswerkvergoeding en pensioenopbouw bij het ABP.

De KNAW biedt haar medewerkers een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een pakket dat voorziet in de verschillende behoeften die medewerkers afhankelijk van hun levensfase, levenswijze of loopbaanambities hebben. Zo is het mogelijk om door wekelijks twee uur per week extra te werken het aantal vakantiedagen van 29 tot 41 dagen per jaar (bij fulltime dienstverband) uit te breiden.

Voor een volledig overzicht van de arbeidsvoorwaarden wordt verwezen naar de webpagina: werken bij de KNAW.

Additionele Informatie

Wat bieden wij?

Een aantrekkelijke functie binnen een klein team van onderzoekers van het Expertisecentrum Restitutie (ECR), waarin je ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen. Het Expertisecentrum Restitutie draagt door zelfstandig fundamenteel wetenschappelijk onderzoek bij aan kennisontwikkeling op het gebied van roof en restitutie in brede zin. Het verricht zowel zelfstandig als in opdracht onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar bezitsverlies van cultuurgoederen ten gevolge van het naziregime. Het opdrachtonderzoek wordt verricht in het kader van individuele restitutieverzoeken op verzoek van de Restitutiecommissie of de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Klik hier voor meer informatie over de organisatie.

Solliciteer

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.