Historici.nl

Gepubliceerd op 05-02-2024

Junioronderzoeker naar het thema ‘noaberschap’ – Erfgoed Gelderland

Erfgoed Gelderland werkt samen met de Radboud Universiteit Nijmegen aan het onderzoeken en ontsluiten van thema’s uit de Gelderse geschiedenis. Voor 2024 is besloten het thema ‘noaberschap’ uit te diepen. Dit thema staat maatschappelijk en politiek volop in de belangstelling, waarbij vaak de koppeling wordt gelegd met oostelijk Nederland. Maar  wat hield en houdt het fenomeen precies in, en welke variaties zien we hiervan per periode en regio?  Voor het beantwoorden van deze vragen zoeken wij een Junioronderzoeker.

Wij zoeken iemand die onderzoek verricht naar ‘noaberschap’- burenhulp of burenplicht – in historisch perspectief. Wat hield dat fenomeen in, hoe verschilde het eventueel per periode en per regio en wat is er vandaag de dag nog van terug te zien.

De werkzaamheden worden uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van prof. dr. Dolly Verhoeven, hoogleraar Gelderse Geschiedenis. Zij wil junioronderzoekers graag een kans geven om werkervaring binnen het vakgebied op te doen. Om die reden worden met name pas afgestudeerde historici die over wetenschappelijke ambities beschikken, opgeroepen om op deze vacature te solliciteren.

Wij vragen

  • een afgeronde universitaire masteropleiding Geschiedenis;
  • een zeer goede beoordeling van de MA scriptie;
  • aantoonbare affiniteit met sociale en/of cultuurgeschiedenis;
  • ervaring met literatuur- en bronnenonderzoek;
  • een heldere en toegankelijke schrijfstijl;
  • goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift;
  • goede communicatieve en contactuele eigenschappen;
  • ervaring of affiniteit met regionale (Gelderse) geschiedenis strekt tot aanbeveling.

Arbeidsvoorwaarden

De junioronderzoeker komt voor 32 uur per week, gedurende 6 maanden in dienst bij Stichting Erfgoed Gelderland in Arnhem. De daadwerkelijke locatie van waaruit de werkzaamheden worden uitgevoerd, zal in onderling overleg worden vastgesteld. Erfgoed Gelderland volgt de Museum CAO. De functie is gewaardeerd op maximaal € 2.850 bruto per maand bij een voltijds aanstelling.

Diversiteit

Erfgoed Gelderland hecht veel waarde aan diversiteit en participatie. Het moet voor iedereen mogelijk zijn om geschiedenis en erfgoed te waarderen, bewaren en door te geven. We streven naar een divers erfgoedveld waar ruimte is voor verschillende verhalen en perspectieven. Dat doen we onder het motto ‘Samen verleden toekomst geven’. We ontvangen daarom graag sollicitaties van mensen met een achtergrond die nu ondervertegenwoordigd is. Voldoe je niet aan alle criteria, maar voeg jij een nieuw perspectief toe? We moedigen je aan om voor deze functie te solliciteren.

Meer informatie

Je sollicitatiebrief en CV stuur je uiterlijk vrijdag 16  februari 2024 naar sollicitaties@erfgoedgelderland.nl.  De gesprekken zullen plaatsvinden op maandag 26  februari 2024.

Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Dolly Verhoeven, dolly.verhoeven@ru.nl of 06-51317020.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.