Historici.nl

Gepubliceerd op 23-08-2016

Karwan Fatah-Black genomineerd als New Scientist Wetenschapstalent 2016

De verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent werd vorig jaar in het leven geroepen om jonge wetenschappers de kans te bieden hun onderzoek onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

Een van de genomineerden is historicus Karwan Fatah-Black (Sociale en economische geschiedenis, Universiteit Leiden):

Tegen het einde van de slavernij in 1863 werden meer mensen vrij, maar opvallend genoeg betekende dit niet per se dat hun positie ook verbeterde. Karwan Fatah-Black onderzoekt hoe dit kan, zodat we beter leren begrijpen wat de langetermijngevolgen zijn van slavernij.

Tijdens eerder onderzoek ontdekte Fatah-Black de werking van een omvangrijke smokkelhandel tussen Suriname en Noord-Amerika. Daarnaast ontwikkelde hij samen met een collega een theoretisch instrument waarmee de economische impact van slavenhandel op de Nederlandse economie objectief kan worden bepaald.

Op dit moment focust het onderzoek van Fatah-Black zich op de manieren waarop slaven op eigen kracht probeerden een beter leven te krijgen voor zichzelf en hun familie. Hiervoor bestudeert hij onder meer testamenten van voormalige slaven.

Gedeeltelijke publieksprijs
Een vakjury – dit jaar voorgezeten door Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut) en Rik Torfs (rector van de KU Leuven), en verder bestaande uit juryleden Liesbet Geris (voorzitter Jonge Academie Vlaanderen), Huib de Jong (rector van de Hogeschool van Amsterdam en hoogleraar aan de Universiteit Twente) en New Scientists Jim Jansen – zal zich de komende weken buigen over deze vijfentwintig genomineerden.

Om de uiteindelijke winnaar te bepalen, wordt het oordeel van het online stemmende publiek gecombineerd met de (even zwaar tellende) keuze van de jury. De winnaar van de titel Wetenschapstalent 2016 ontvangt een geldprijs van 2500 euro. Dit bedrag is mede mogelijk gemaakt door het Rathenau Instituut.

Uitreiking
Op 22 september wordt in Hotel Casa 400 bekend gemaakt wie zich New Scientist Wetenschapstalent 2016 mag noemen. De vijf best scorende wetenschappers zullen hier een presentatie geven over hun onderzoek. Aan het eind van de avond volgt de feestelijke uitreiking van de prijs voor het Wetenschapstalent van 2016.

Hier kunt u meer lezen over de genomineerde wetenschappers.

Stemmen kan hier!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.