Historici.nl

Gepubliceerd op 17-04-2018

Kim Bootsma wint Johanna Naberprijs 2018

Voor Kim Bootsma kwam het als een verrassing dat zij afgelopen vrijdag de Johanna Naberprijs 2018 (een initiatief van de Vereniging voor Gendergeschiedenis en Atria) in ontvangst mocht nemen. “Ik heb mijn scriptie anderhalf jaar geleden afgerond,” vertelt ze. “Ik was net te laat klaar om hem in te dienen voor de vorige prijs, maar heb het op aanraden van mijn scriptiebegeleider dit jaar alsnog gedaan.” Haar scriptie Vrouwen voor het vaderland. Een gendergeschiedenis van het Vrouwen Hulpkorps en de Marine Vrouwenafdeling (1940-1945) schreef ze onder begeleiding van Mineke Bosch en Ine Megens (beiden RUG).

Kim Bootsma

Kim Bootsma (foto: Atria)

In haar scriptie beschrijft Bootsma de geschiedenis van vrouwen in het Nederlandse leger vanuit een genderperspectief. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er vrouwenhulpkorpsen opgericht: het Vrouwen Hulpkorps bij de Landmacht en de Marine Vrouwenafdeling bij de Marine. Een derde korps, onderdeel van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger, laat zij in haar scriptie buiten beschouwing. Met het besluit om de krijgsmacht ook voor vrouwen open te stellen, werden begin jaren tachtig de hulpkorpsen ontbonden. In navolging hiervan verscheen er een scala aan literatuur over de korpsen. “Vlak daarna deed het begrip gender zijn intrede,” vertelt Bootsma. “Deze is niet meegenomen in de beoordeling van de besluitvorming rond de hulpkorpsen, die toch in grote mate ging over ideeën van wat mannen en vrouwen van ‘nature’ zouden zijn en horen te doen. In mijn scriptie heb ik de geschiedenis van en literatuur over de korpsen vanuit een genderperspectief bekeken.”

Voorlichtingsbrochure MARVA, 16 december 1944 Bron: Archief van het Ministerie van Marine: Collectie Marine Vrouwenafdeling 1944-1974, Nationaal Archief.

Voorlichtingsbrochure MARVA, 16 december 1944
Bron: Archief van het Ministerie van Marine: Collectie Marine Vrouwenafdeling 1944-1974, Nationaal Archief.

Als voorbeeld noemt Bootsma een voorlichtingsbrochure die in 1944, vlak na oprichting van de Marine Vrouwenafdeling, werd verspreid. “Hierin gaf men aan niet op zoek te zijn naar ‘vrouwen die op zoek zijn naar een grotere mogelijkheid van omgang met mannen’ en ‘vrouwen met een onnatuurlijke hang naar mannelijk gezelschap’. Dit was een gevolg, maar ook een oorzaak, van het negatieve discours over vrouwen in het leger.”

Bootsma werkt sinds september 2017 aan haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen naar de integratie van vrouwen in de Nederlandse krijgsmacht (1971-2017). Een artikel op basis van haar scriptie kunt u in 2019 in de Historica lezen. Eerder schreef zij er al een longread over voor Stichting Jonge Historici, ook sprak zij zich in NRC Handelsblad uit over de openstelling van dienstplicht voor vrouwen. Het juryrapport van de Johanna Naberprijs 2018 kunt u lezen op de website van Atria.

Oproep: Johanna Naberprijs 2016
Door Redactie Historici.nl
Lore Goovaerts wint Johanna Naberprijs 2017
Door Redactie Historici.nl
Prijs: Aanmelding Johanna Naberprijs 2016 geopend
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.