Historici.nl

Gepubliceerd op 25-08-2020

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium: Conservator

 

Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker is het oudst nog werkende Planetarium ter wereld. Sinds de opening in 1781 ontvangt het Planetarium bezoekers, de laatste jaren rond de 60.000 mensen uit binnen- en buitenland. In de woonkamer van Eisinga krijgt elke bezoeker uitleg, daarnaast wordt een fraaie collectie astronomische instrumenten getoond. Het Planetarium is kandidaat voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een van de grootste en meeste diverse collecties op het gebied van wetenschapsgeschiedenis van Nederland. Het museum legt bij voorkeur de link tussen de Groningse universiteitsgeschiedenis en de geschiedenis van de wetenschap. De komende jaren ondergaat het museum een aantal vernieuwingen. Eén daarvan is het digitaal beschikbaar stellen van de volledige collectie.

Wij zoeken voor het Eise Eisinga Planetarium een conservator, die voor 50% gedetacheerd wordt bij het Universiteitsmuseum van de RUG

Conservator

1,0 fte

Conservator/Projectleider
Het Planetarium en het Universiteitsmuseum zoeken samen een enthousiaste conservator/projectleider op het gebied van de wetenschapsgeschiedenis. Affiniteit met historische sterrenkunde in de 18e en 19e eeuw is een pré. Taken liggen op het gebied van collectiebeschrijving en ontsluiting, behoud en beheer. Bij het Planetarium is daarnaast met name de ondersteuning van het nominatieteam voor de Werelderfgoedprocedure van groot belang.

Bij het Universiteitsmuseum is het opstellen van een plan voor het digitaliseren en beschikbaar stellen van een belangrijk deel van de collectie de belangrijkste taak.

Het betreft een functie voor 36 uur per week, waarbij de aanstelling bij het Planetarium ligt. Via een detachering zal 50% bij het Universiteitsmuseum worden ingevuld.

Deze gecombineerde aanstelling kent ruwweg drie hoofdtaken

 1. Collectiebeschrijving en ontsluiting (beide instellingen);
 2. Ondersteunen van nominatie team Werelderfgoed (Planetarium);
 3. Projectbeschrijving en uitvoering digitalisering (Universiteitsmuseum);

Wat breng je mee

 • Je hebt een opleiding op het gebied van (wetenschaps)geschiedenis of museale wetenschappen afgerond.
 • Je hebt aantoonbare ervaring met Adlib (of een verwant collectiemanagementsysteem als TMS).
 • Je bent vaardig met digitale media.
 • Je hebt sterke affiniteit met musea, historische collecties, kennis van de geschiedenis van de astronomie is een pré.
 • Je hebt uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands en Engels.
 • Je bent gestructureerd, resultaatgericht en nauwkeurig.
 • Je bent stressbestendig en omgevingsbewust.
 • Je bent bereid om af en toe ’s avonds en in het weekend te werken.

Arbeidsvoorwaarden
Wij bieden in overeenstemming met de Museum-CAO: afhankelijk van opleiding en ervaring een salaris van minimaal €3099,- tot maximaal € 4053,- (schaal 10) bruto per maand bij volledige werktijd.

De omvang van de functie is 1,0 fte. Het betreft in eerste instantie een aanstelling voor de periode van een jaar. Daarna behoort een aanstelling voor onbepaalde tijd tot de mogelijkheden. Dit is enerzijds afhankelijk van ontwikkelingen in de organisatie, waaronder de gemeentelijke en provinciale financiering en anderzijds van de wijze waarop je jouw functie vervult.

Datum van indiensttreding: zo spoedig mogelijk

Sollicitatie
Je kunt solliciteren door je sollicitatiebrief voorzien van curriculum vitae vóór 11 september 2020 te sturen naar a.warmenhoven@planetarium-friesland.nl

Informatie
Voor informatie kunt u contact opnemen met: Adrie Warmenhoven (Planetarium), 0517-393070, a.warmenhoven@planetarium-friesland.nl en Arjen Dijkstra (Universiteitsmuseum), 050-3635083, a.f.b.dijkstra@rug.nl

Solliciteer!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.