Historici.nl

Gepubliceerd op 16-02-2023

Koninklijke Bibliotheek – Adviseur Onderzoek Conservering

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zoekt een Adviseur Onderzoek Conservering voor 32 tot 40 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 26-02-2023

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een samenleving waar iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes en voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met andere netwerkpartners.

Adviseur Onderzoek Conservering

32 tot 40 uur per week

Waar middeleeuwse handschriften, erfgoeddata en kennisdeling samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als onze adviseur onderzoek conservering een belangrijke rol vervult binnen ons onderzoeksprogramma Conservering. Met je brede interesses in de wereld van erfgoed, wetenschap en bibliotheken help je mee aan het behouden van erfgoedmateriaal voor de toekomst.

Maak jij het mogelijk?
Als adviseur onderzoek conservering speel je een prominente rol bij het opzetten van samenwerkingen met partners. Jíj bent degene die het netwerk rond conserveringsonderzoek voor bibliotheken en vergelijkbare collecties opbouwt en onderhoudt voor de KB. In je rol van adviseur onderzoek conservering lever je een wezenlijke bijdrage aan de uitvoering van de Onderzoeksagenda 2023-2026, in het specifiek onderzoeksgroep Conservering, en krijg je de kans om een verschil te maken in de wereld van conserveringsonderzoek. En er is meer. Jij bent de adviseur onderzoek conservering die:

 • Het (inter)nationaal netwerk dat nodig is voor het ophalen van onderzoeksvragen, de specialistische onderzoekstechnieken en wetenschappers opbouwt en onderhoudt. Je moet dan denken aan E-RIHSNICASNWORCE en universiteiten.
 • Onderzoeksprojecten op het gebied van materiaaltechniek, (preventieve) conservering en restauratie, én beschikbaarstelling van bibliotheek- en aanverwante materialen van advies verstrekt en/of initieert. En eventueel begeleid je deze onderzoeksprojecten ook inhoudelijk.
 • Graag inzichten en kennis uit onderzoeksprojecten deelt in artikelen, (online) presentaties en publicaties.
 • Meewerkt aan het formuleren van onderzoeksvragen en subsidie aanvragen.
 • De erfgoedsector een warm hart toedraagt.

Daar komt bij dat je in deze spilfunctie het overzicht en de samenhang van onderzoeksactiviteiten in een hectische omgeving, goed weet te bewaken en te prioriteren.

Ben jij het talent dat wij zoeken?
We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw gestructureerde werkwijze gecombineerd met analytische vaardigheden? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature adviseur onderzoek conservering aanvult met:

 • Wo werk- en denkniveau.
 • Minimaal vijf jaar werkervaring in een onderzoeksomgeving.
 • Kennis van en/of ervaring met conserveringstechnieken, al dan niet verkregen door een vakopleiding.
 • Bekend met de agile werkwijze.
 • Goede redactionele vaardigheden in het Nederlands en vloeiend kunnen schrijven en spreken in het Engels.

Waar kan jij op rekenen?
Als je kiest voor de KB, dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

 • Een bruto maandsalaris tussen € 4.064 en € 5.590 (schaal 11).
 • Om te starten een dienstverband voor één jaar met uitzicht op een vast dienstverband.
 • Een goede werk-privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden.
 • 100% vergoeding van jouw ov-reiskosten.
 • Pensioenopbouw via pensioenfonds ABP.
 • Een dertiende maand (8,33%).

Deze arbeidsvoorwaarden gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature adviseur onderzoek conservering is een dienstverband voor 32 tot 40 uur per week aan de orde. Lees hier meer voor onze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.

Hoe is het om bij de KB te werken?
We omarmen de verschillen van al onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen elkaar versterken. Dat ervaren we ook zo in ons team onderzoek. Dit team verkent nieuwe mogelijke onderzoeksprojecten en voert ook zelf (monitorings)onderzoek uit binnen de openbare bibliotheeksector en werkt veel samen met wetenschappelijke onderzoekers. Het team bestaat uit inhoudelijke en methodische specialisten met diverse expertises. Hoe jouw 25 toekomstige collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als nieuwsgierig, informeel en voorzien van een gezonde dosis humor.

Hoe solliciteer ik naar deze vacature?
Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen. Wil je daarnaast in je motivatiebrief twee voorbeelden beschrijven van situaties waarin jouw verbindende en netwerkvaardigheden het verschil maakten? Zo kunnen we zien hoe jij deze kwaliteiten inzet.

Vragen over de functie? Stel deze aan Rosemarie van der Veen-Oei, hoofd afdeling Onderzoek, via 06-38298545 of via rosemarie.vanderveen-oei@kb.nl. Vragen over de sollicitatieprocedure? Ruth Simonis geeft antwoord via solliciteren@kb.nl of 06-21493839.

 • Solliciteren kan tot en met zondag 26 februari 2023 via het sollicitatieformulier op onze website.
 • Zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag met je in gesprek. Als een gesprek op locatie niet mogelijk is, ontmoeten we elkaar digitaal. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
 • De eerste gespreksronde valt in week 10/11. De tweede gespreksronde vindt uiterlijk plaats in week 12, daarna maken we een keuze.
 • Tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk vier weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG).

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie de website.

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.