Historici.nl

Gepubliceerd op 16-02-2023

Koninklijke Bibliotheek – Adviseur Onderzoek en Kennisdeling

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zoekt een Adviseur Onderzoek en Kennisdeling voor 32 tot 40 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 26-02-2023

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een samenleving waar iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes en voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met andere netwerkpartners.

Adviseur Onderzoek en Kennisdeling

32 tot 40 uur per week

Waar middeleeuwse handschriften, digitale vindbaarheid en vraag gedreven en verkennend onderzoek samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als onze adviseur onderzoek en kennisdeling een belangrijke rol vervult in het verkennen van trends en ontwikkelingen die het openbare bibliotheeknetwerk raken. Zo draag je bij aan drie belangrijke maatschappelijke opgaven: een geletterde samenleving, participatie in de informatiesamenleving en een leven lang leren.

Maak jij het mogelijk?
Openbare bibliotheken zijn op zoek naar manieren om inzichtelijk te maken hoe zij hun maatschappelijke functie kunnen invullen en welke impact zij daarmee teweegbrengen op de samenleving. In je rol van adviseur onderzoek en kennisdeling help jij daarin mee door onderzoek naar de trends en ontwikkelingen die het openbare bibliotheeknetwerk raken te initiëren en te begeleiden. Dit doe je onder meer door collega’s met onderzoeksvragen te adviseren en te ondersteunen en de kennis uit onze onderzoeken met het bibliotheeknetwerk te delen, bijvoorbeeld via Bibliotheekinzicht. Je krijgt de unieke kans om samen met de netwerkpartners een strategisch plan ten behoeve van kennisdeling te ontwikkelen. En er is meer. Jij bent de adviseur onderzoek en kennisdeling die:

 • In het kader van de Netwerkagenda en de Onderzoeksagenda 2023-2026 beleidsonderzoek initieert, begeleidt en coördineert.
 • Samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie stimuleert met nationale en internationale partners, onder andere uit het bibliotheeknetwerk, de wetenschap en partners uit het boekenvak.
 • Inzichten uit onderzoek deelt in rapportages, onderzoek artikelen, vakpublicaties, nieuwsberichten en themadossiers, (online) presentaties en webinars.
 • In het kader van de Netwerkagenda, samen met de netwerkpartners van het openbare bibliotheeknetwerk, een strategisch plan ten behoeve van kennisdeling ontwikkelt.
 • Meewerkt aan de uitvoering van het strategisch plan kennisdeling.

Daar komt bij dat je, om je kennis te delen, een breed netwerk hebt opgebouwd of in staat bent om dit te ontwikkelen, dat je goed weet te benutten. Als adviseur onderzoek en kennisdeling werk je in een hectische omgeving en dat kan soms best lastig zijn. Daarom bijt je je tegelijkertijd in meerdere onderwerpen vast en bewaar je ondertussen altijd het overzicht. Je prioriteert en bewaakt de samenhang van onderzoeksactiviteiten als geen ander. En dat je daarnaast bekend bent met de openbare bibliotheeksector is een fijne bijkomstigheid.

Ben jij het talent dat wij zoeken?
We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw gestructureerde werkwijze gecombineerd met analytische vaardigheden? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature adviseur onderzoek en kennisdeling aanvult met:

 • Wo werk- en denkniveau.
 • Minimaal vijf jaar werkervaring in een onderzoeksomgeving.
 • Bekend met de agile werkwijze.
 • Goede redactionele vaardigheden in het Nederlands en vloeiend kunnen schrijven en spreken in het Engels.

Waar kan jij op rekenen?
Als je kiest voor de KB, dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

 • Een bruto maandsalaris tussen € 4.064 en € 5.590 (schaal 11).
 • Om te starten een dienstverband voor één jaar met uitzicht op een vast dienstverband.
 • Een goede werk-privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden.
 • 100% vergoeding van jouw ov-reiskosten.
 • Pensioenopbouw via pensioenfonds ABP.
 • Een dertiende maand (8,33%).

Deze arbeidsvoorwaarden gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature adviseur onderzoek en kennisdeling is een dienstverband voor 32-40 uur per week aan de orde. Lees hier meer over onze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.

Hoe is het om bij de KB te werken?
We omarmen de verschillen van al onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen elkaar versterken. Dat ervaren we ook zo in onze afdeling Onderzoek. De afdeling verkent nieuwe mogelijke onderzoeksprojecten, voert ook zelf (monitorings)onderzoek uit binnen de openbare bibliotheeksector en werkt veel samen met wetenschappelijke onderzoekers. Het team bestaat uit inhoudelijke en methodische specialisten met diverse expertises. Hoe jouw 25 toekomstige collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als nieuwsgierig, informeel en voorzien van een gezonde dosis humor.

Hoe solliciteer ik naar deze vacature?
Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen. Wil je daarbij ook een aantal (maximaal vijf) van jouw (onderzoeks) publicaties met ons delen? Zo kunnen we een beter beeld krijgen van jouw onderzoekservaring en redactionele vaardigheden.

Vragen over de functie? Stel deze aan Rosemarie van der Veen-Oei, hoofd afdeling Onderzoek, via 06-38298545 of via rosemarie.vanderveen-oei@kb.nl. Vragen over de sollicitatieprocedure? Ruth Simonis geeft antwoord via solliciteren@kb.nl of 06-21493839.

 • Solliciteren kan tot en met zondag 26 februari 2023 via het sollicitatieformulier op onze website.
 • Zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag met je in gesprek. Als een gesprek op locatie niet mogelijk is, ontmoeten we elkaar digitaal. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
 • De eerste gespreksronde valt in week 10/11. De tweede gespreksronde vindt uiterlijk plaats in week 12, daarna maken we een keuze.
 • Tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk vier weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG).

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie de website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.