Historici.nl

Gepubliceerd op 08-01-2024

Koninklijke Bibliotheek – Adviseur onderzoek (tijdelijke vervanging)

Waar (kilo)meters aan encyclopedieën, ruim 200.000 e-books en evidence based denken en werken samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij tijdelijk, voor een periode van maximaal 7 maanden, als onze adviseur onderzoek bijdraagt aan de onderbouwing, evaluatie en verbetering van het bibliotheekaanbod. De afgelopen jaren waren de bibliotheekstatistieken tekenend voor de verschuiving van de traditionele uitleenbibliotheek naar de brede maatschappelijke bibliotheek. Als adviseur onderzoek speel je een belangrijke rol in het meten, monitoren en rapporteren van de inzet en dienstverlening van de bibliotheken. Zo help je de brede maatschappelijke bibliotheek op de kaart te zetten en dichter naar de burger te brengen.

Solliciteer direct via deze link.

Maak jij het mogelijk?
Om de beste maatschappelijke programma’s neer te zetten, zijn bibliotheken op zoek naar manieren om inzichtelijk te maken hoe zij hun maatschappelijke functie invullen en welke impact zij daarmee teweeg brengen op de samenleving. Daar help jij bij door de dienstverlening met behulp van de Bibliotheekmonitor in kaart te brengen en deel te nemen aan het project Haal meer uit data. Verder door kennis uit onze onderzoeken te delen via Bibliotheekinzicht en collega’s met onderzoeksvragen te adviseren en te ondersteunen. En er is meer. Jij bent de adviseur onderzoek die:

 • inzicht uit onderzoek deelt in rapportages, infographics, artikelen en themadossiers, (online) presentaties en webinars.
 •  bibliotheken helpt meer datageïnformeerd te werken, o.a. door een bijdrage te leveren aan het project Haal meer uit data.
 • beschikt over een goede dosis overtuigingskracht om bibliotheken, provinciale ondersteuningsinstellingen (POI’s), programmateams en andere stakeholders te betrekken bij onze onderzoeken.

Daar komt bij dat je bijdraagt aan het evidence based denken en werken in de bibliotheeksector en binnen de KB. Je bent enthousiast over onderzoek en gemotiveerd om met data te onderbouwen wat de bibliotheek de samenleving biedt. Je bijt je in meerdere onderwerpen tegelijkertijd vast, maar bewaart in een hectische omgeving ook overzicht, prioriteert en bewaakt de samenhang van onderzoeksactiviteiten. Met jouw frisse blik breng je nieuwe ideeën in en zie je een scala aan mogelijkheden voor de aanpak van onderzoek.

Waar kan jij op rekenen?
Als je kiest voor de KB, dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

 • een brutomaandsalaris tussen € 3.241 en € 6.002 (schaal 10 of 11, naar gelang van kennis en ervaring);
 • een tijdelijk dienstverband van maximaal 7 maanden per 1 maart 2024 (zwangerschapsvervanging);
 • een goede werk-privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden;
 • 100% vergoeding van jouw OV-reiskosten;
 • pensioenopbouw via pensioenfonds ABP, waarbij de KB 70% van de premie betaalt.
 • een dertiende maand (8,33%) naar rato.

Deze arbeidsvoorwaarden gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de tijdelijke vacature adviseur onderzoek is een tijdelijk dienstverband voor 32-40 uur per week aan de orde. Het betreft een zwangerschapsvervanging voor een periode van maximaal 7 maanden per 1 maart 2024. Lees hier meer over onze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.

Hoe is het om bij de KB te werken?
De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s en met onze netwerkpartners zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een samenleving waarin iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes en voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met onze netwerkpartners.

We omarmen de verschillen tussen onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen een team sterker maken. Dat ervaren we ook zo in ons team onderzoek. Dit team werkt aan het verkennen van nieuwe mogelijke onderzoeksprojecten en het uitvoeren van onderzoek binnen het openbare bibliotheekstelsel. Het team bestaat uit inhoudelijke en methodische specialisten met diversie expertises. Hoe jouw 17 toekomstige collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als nieuwsgierig, informeel en voorzien van een gezonde dosis humor.

Hoe solliciteer ik naar deze vacature?

Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen. Wil je daarnaast een aantal (max.3) van jouw (onderzoeks)publicaties met ons delen? Zo kunnen we een beter beeld krijgen van jouw onderzoekservaring en redactionele vaardigheden.

Vragen over de functie? Stel deze aan Rosemarie van der Veen-Oei, hoofd afdeling Onderzoek via rosemarie.vanderveen-oei@kb.nl. Vragen over de sollicitatieprocedure? Fiona van Kessel geeft antwoord via solliciteren@kb.nl of 06-39645240.

 • Solliciteren kan tot en met zondag 14 januari 2024.
 • Zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag snel met je in gesprek en bellen we je voor een telefonische kennismaking. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
 • Tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG). Lees meer hierover in onze privacyverklaring sollicitanten.

Vereisten

Ben jij het talent dat wij zoeken?
We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw maatschappelijke betrokkenheid gecombineerd met een analytische blik? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature adviseur onderzoek aanvult met:

 • academisch werk- en denkniveau, met een opleiding op het gebied van statistiek en onderzoeksmethoden- en technieken;
 • minimaal 3 jaar werkervaring in kwantitatief onderzoek;
 • redactionele vaardigheden zoals het schrijven van rapporten, vakpublicaties en kennisdossiers;
 • ruime ervaring met software voor data-analyse, in het bijzonder SPSS;
 • bij voorkeur ervaring met data visualisatie software (zoals Power BI) en agile werken.
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.