Historici.nl





Gepubliceerd op 12-09-2022

Koninklijke Bibliotheek Adviseur preventieve conservering

Adviseur preventieve conservering

Den Haag, 36-40 uur per week

Waar middeleeuwse handschriften, de eerste Donald Duck en 9 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als adviseur preventieve conservering zorgt voor het veilig bewaren én duurzaam toegankelijk houden van onze fysieke collecties.

Maak jij het mogelijk?
Je adviseert op het gebied van preventieve conservering, als integrale aanpak op basis van risicomanagement. Daarmee voorkom en beperk je verval en verlies van erfgoed. Het liefst zonder in te grijpen op het materiaal, uiterlijk of de constructie van objecten. Uiteindelijk wil je het natuurlijk verval zoveel mogelijk vertragen. Dat is waar jij aan meewerkt. En dat doe je voor het beheer en behoud van álle fysieke KB-collecties, inclusief de Bijzondere Collectie en de kunstcollectie. En er is meer. Jij bent de adviseur preventieve conservering die:

  • randvoorwaarden opstelt voor noodzakelijke voorzieningen voor het behoud van en toegang tot de fysieke collecties;
  • fungeert als coördinator collectie hulpverlening;
  • noodzakelijke onderzoeken op het gebied van preventieve conservering initieert;
  • expertise en ontwikkelingen in het vak met collega’s deelt;
  • de KB in netwerkverband van nationale en internationale erfgoedinstellingen vertegenwoordigt.

Daar komt bij dat we op termijn gaan verhuizen naar een nieuw boekenmagazijn. En dat is niet zomaar een magazijn. Deze is gerobotiseerd, er is geen actieve klimatisering – optimale condities worden met passieve oplossingen gerealiseerd. En dat is in de wereld van erfgoedcollectiebehoud bijzonder. Tot die tijd moeten er op de huidige locatie nog instandhoudingsmaatregelen worden genomen, die goed afgestemd moeten worden op de veiligheid van de collectie. In de nieuwe situatie verandert de risicokaart voor de collecties en zijn aanvullende, aangepaste of nieuwe beheersmaatregelen noodzakelijk. Hoe mooi is het dat jij daar straks aan meewerkt?

Ben jij het talent dat wij zoeken?
We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw liefde voor het geschreven woord gecombineerd met de wens om te innoveren? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature van adviseur preventieve conservering aanvult met:

  • wo-werk- en -denkniveau;
  • kennis van conserveringswetenschap (conservation science), preventieve conservering of conservation/restoration met specialisatie in preventieve conservering;
  • uitstekende mondelinge en schriftelijke Nederlandse taalvaardigheden. Heb je die niet? Dan kan je op kosten van de KB een cursus volgen.

Waar kan jij op rekenen?
Als je kiest voor de KB dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

  • Een brutomaandsalaris tussen € 2.960 en € 5.480 (schaal 10 of 11 naar gelang jouw kennis en ervaring).
  • Om te starten een dienstverband voor de periode van 1 jaar met uitzicht op een vast dienstverband.
  • Een goede werk- en privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over het combineren van werken op kantoor en thuiswerken en flexibele werktijden.
  • 100% vergoeding van jouw ov-reiskosten.
  • Pensioenopbouw via pensioenfonds ABP (www.abp.nl).
  • Een dertiende maand (8,33%).

Deze arbeidsvoorwaarden gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature adviseur preventieve conservering is een dienstverband voor 36 tot 40 uur per week aan de orde. Lees meer voor onze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden op www.kb.nl/werken-bij/arbeidsvoorwaarden.

Hoe is het om bij de KB te werken?
De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een digitale, talige samenleving waar iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes en voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met andere netwerkpartners.

We omarmen de verschillen van al onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen elkaar versterken. Dat ervaren we ook zo in onze afdeling Collectiebehoud. Deze afdeling werkt aan onder andere aan het veilig bewaren van de collectie, het toegankelijk maken van de collectie door het verwerken van klantaanvragen, en de conservering van collectiestukken. Het team bestaat uit een 30-tal collega’s. Je werkt nauw samen met het afdelingshoofd en daarnaast met iedereen die je nodig hebt tijdens de verschillende opdrachten. Dat is zowel intern als extern op nationaal als op internationaal niveau. Hoe jouw toekomstige collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als professioneel, gemotiveerd en integer.

Hoe solliciteer ik naar deze vacature?
Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen.

Vragen over de functie? Stel deze aan Foekje Boersma, hoofd Collectiebehoud via foekje.boersma@kb.nl of 06 18 72 59 36.
Vragen over de sollicitatieprocedure? Ruth Simonis geeft antwoord via solliciteren@kb.nl of 06 21 49 38 39.

  • Solliciteren kan tot en met zondag 2 oktober 2022 via het sollicitatieformulier op onze website.
  • Zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag met je in gesprek. Als een gesprek op locatie niet mogelijk is, ontmoeten we elkaar digitaal. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
  • De eerste gespreksronde valt in week 42. De tweede gespreksronde vindt plaats in week 43, daarna maken wij een keuze.
  • Tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG).

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.