Historici.nl

Gepubliceerd op 02-03-2023

Kunstwerk! – Hoofd Museum

Kunstwerk! is dé culturele voorziening in de Liemers bestaande uit een theater, muziekschool, bibliotheek, museum en educatie (voorheen Volksuniversiteit). Sinds afgelopen september is Natuur- en Milieu-educatie ook onderdeel van Kunstwerk!. Onze organisatie bouwt mee aan een creatieve samenleving in de Liemers door de inwoners op gastvrije, prikkelende en verbindende wijze het brede spectrum van kunst, cultuur en natuur te laten beleven. Kunstwerk! wordt gesubsidieerd door de gemeenten Zevenaar, Montferland, Duiven en Westervoort.

Per 1 juni 2023 zoeken wij een nieuwe Hoofd Museum. Je bent verantwoordelijk voor het inhoudelijk optimaal functioneren van het museum op het gebied van collectie, presentatie en wisseltentoonstellingen. Je waarborgt de kwaliteit op al deze gebieden. Je bent verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling van het museum en maakt deel uit van het managementteam van Kunstwerk!. Verantwoording leg je af aan de directeur-bestuurder van Kunstwerk!

Hoofd Museum

36 uur per week

In januari 2022 is de nieuwe vaste presentatie van de historische collectie geopend en wordt de kunst gepresenteerd in het hele gebouw. Samen met andere partners in het pand (gemeente, Filmhuis, bibliotheek, NME, educatie en horeca) bieden we de bezoekers een eigentijdse beleving.

Twee keer per jaar zorgt het museum voor een grote wisseltentoonstelling. Daarnaast werkt het mee aan initiatieven van externe partijen mits die in de doelstellingen van het museum of de Turmac Cultuurfabriek passen.

Dit ga je doen

 • Naast de zorg voor de collectie zet je in op vernieuwing en richt je je op de toekomst van het museum.
 • Je participeert in de rol van adviseur in twee stichtingen, waarvan het museum de collecties beheert.
 • Je speelt een verbindende rol in het historische, archeologische en kunstspectrum in de regio en vaak ook daarbuiten.
 • Je verbindt de collecties in de vaste presentatie en de wisseltentoonstellingen met de actualiteit en het heden.
 • Je werkt mee aan het opstellen van het meerjarenbeleidsplan, de begroting en de jaarlijkse werkplannen van het museum, maar ook die van Kunstwerk!.
 • Je draagt zorg voor het personeelsbeleid binnen het museum. Je coacht en motiveert alle medewerkers, betaald en onbetaald, op basis van gelijkwaardigheid.
 • Je werkt mee aan een gastvrije sfeer voor bezoekers, professionals, (oudheidkundige) verenigingen en stakeholders in de Turmac Cultuurfabriek en het museum zelf.

Dit breng je mee

 • Je beschikt over academisch werk– en denkniveau, bij voorkeur op het gebied van geschiedenis of sociale geografie.
 • Je hebt minimaal vijf jaar ervaring in een gelijkwaardige leidinggevende functie in een museale/culturele omgeving met veel vrijwilligers.
 • Je hebt ruime kennis en ervaring van en met collectieregistratie-software (bij voorkeur Axiell Collections) en alle daarmee samenhangende werkprocessen op het gebied van collectiebeheer en –behoud en collectieregistratie.
 • Je hebt affiniteit met erfgoed maar zeker ook met de culturele sector als geheel.
 • Je hebt kennis van en ervaring met informatietechnologie en documentair informatie-management.
 • Je heb ervaring met het opstellen van projectplannen.
 • Je hebt ervaring met en kennis van het aanvragen van projectsubsidies.
 • Je hebt ervaring met relatienetwerkbeheer (subsidiegevers, gemeenten, provincie, het erfgoedveld, leveranciers, enzovoort).

Dit vragen wij

 • Je spreekt duidelijke verwachtingen uit en stimuleert en coacht medewerkers (coachend leidinggeven). Je staat stevig in je schoenen en hebt een groot empathisch vermogen.
 • Je bent allround communicatief sterk. Je kunt je zowel in gesprek als op papier helder verwoorden. Je bent open en flexibel en schakelt makkelijk in contacten tussen de verschillende onderdelen van en lagen in de organisatie.
 • Je hebt een sterk probleemoplossend en organisatorisch vermogen.
 • Je hebt lef en bent in staat om te overtuigen en beslissingen te nemen.
 • Je bent je bewust van de invloed van je eigen gedrag op dat van medewerkers, collega’s en stakeholders.

Dit bieden wij
Een dynamische werkplek volop in ontwikkeling, waar je de ruimte hebt om samen met collega’s en medewerkers keuzes te maken en een stip op de horizon te formuleren!

De aanstelling is voor 36 uur per week, de functie is gewaardeerd in schaal 11 van de cao Kunsteducatie. Het betreft in eerste instantie een arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar met uitzicht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Solliciteren of meer weten?
Herken jij je in het gevraagde profiel en ben je enthousiast geworden? Solliciteer dan vóór 31 maart 2023 door een e-mail te sturen aan d.rutten@liemerskunstwerk.nl. Voor inhoudelijke vragen over de functie staat Bert Frölich (directeur-bestuurder Kunstwerk! ) je graag te woord. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 085-040 99 71 of per mail b.frolich@liemerskunstwerk.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie deze website.

Hoofd Publiek & Presentaties – Nationaal Gevangenismuseum
Door Redactie Historici.nl
Stedelijk Museum Schiedam – Hoofd Publiek
Door Redactie Historici.nl
Hoofd Collecties – Fries Museum
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.