Historici.nl

Gepubliceerd op 29-09-2011

Lancering Stichting Jonge Historici Schrijven Geschiedenis

Op woensdag 28 september werd in Amsterdam een nieuw initiatief onthuld: Jonge Historici Schrijven Geschiedenis (JHSG). Het doel is om origineel onderzoek te redden dat door studenten wordt uitgevoerd, maar ‘slechts door één docent [wordt] gelezen alvorens [het] roemloos in de prullenbak verdwijnt of, in het beste geval, kortstondig dienst doet als onderzetter, kladblok of pakpapier voor een boterham oude kaas’.

Historici.nl sprak met een van de initiatiefnemers, Geerten Waling: ‘Het gaat om materiaal dat nu, op dit moment wordt gemaakt door studenten: papers en scripties, waar vaak veel onderzoek achter zit. Veel zie je nooit meer terug: het verdwijnt op een plank en vindt zijn weg ook niet naar tijdschriften’. ‘We zoeken naar de combinatie van goed onderzoek en een mooi verhaal. Er vindt een kwaliteitsbeoordeling plaats en we verrichten een lichte redactie, maar vooral punten en komma’s. Het stuk wordt opgemaakt als een boekje en gratis, digitaal, aangeboden. We zijn de mogelijkheden voor Printing on Demand nog aan het verkennen. Maar hoewel we ons als digitale uitgeverij neerzetten, is het doel ideëel: we hoeven er niet aan te verdienen’.

Ook de communicatie met de lezers is volgens Waling belangrijk: ‘We willen de communicatie graag zo direct mogelijk houden. Op onze Facebook-pagina kunnen lezers reageren op stukken en ook met elkaar in discussie gaan. Om ons te ondersteunen kunnen mensen vriend van JHSG worden voor 20 euro per jaar’.

Jonge Historici Schrijven Geschiedenis is te vinden op www.jhsg.nl.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.