Historici.nl

Gepubliceerd op 07-07-2015

Longlist bekend Libris Geschiedenis Prijs 2015

De longlist met tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2015 is vandaag bekend gemaakt. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro.  De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury de volgende tien titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2015:

 • Annegreet van Bergen: Gouden jaren. Hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd (Uitgeverij Atlas Contact)
 • Marc Dierikx: Anthony Fokker. Een vervlogen leven (Uitgeverij Boom)
 • Cees Fasseur: Eigen meester, niemands knecht. Het leven van Pieter Sjoerds Gerbrandy. Minister-president van Nederland in de Tweede Wereldoorlog (Uitgeverij Balans)
 • Ewoud Kieft: Oorlogsenthousiasme. Europa 1900-1918 (Uitgeverij De Bezige Bij)
 • Alexander Münninghoff: De stamhouder. Een familiekroniek (Uitgeverij Prometheus | Bert Bakker)
 • Pepijn Reeser: Desi Bouterse. Een Surinaamse tragedie (Uitgeverij Prometheus | Bert Bakker)
 • Laura Starink: De schaduw van de grote broer (Uitgeverij Atlas Contact)
 • Paul van der Steen: Schampschot. Een klein Nederlands dorp aan de rand van de Groote Oorlog (Uitgeverij Balans)
 • W.H. Weenink: Vrouw achter de troon. Marie Anne Tellegen 1893-1976 (Uitgeverij Boom)
 • Auke van der Woud: De nieuwe mens. De culturele revolutie in Nederland rond 1900 (Uitgeverij Prometheus | Bert Bakker)

Jury 2015

De jury van 2015 wordt gevormd door:

 • Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; Klaartje Schweizer, hoofd afdeling Collectie en Beheer van het Nederlands Openluchtmuseum; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant; Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; prof. dr. Henk Wesseling, emeritus hoogleraar Algemene Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en
 • Annejet van der Zijl, historicus en auteur van o.a. de bestsellers Anna, Sonny Boy en Bernhard.
 • Juryvoorzitter is dit jaar prof. mr. Bernard Wientjes, hoogleraar Ondernemerschap en Leiderschap aan de Universiteit Utrecht, voorzitter van de Raad van Commissarissen van KPMG en voormalig voorzitter van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW.

Uitreiking

Op 12 september wordt de shortlist van vijf boeken gepubliceerd. Op 25 oktober 2015 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2015 uitgereikt door juryvoorzitter Bernard Wientjes tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

Libris Geschiedenis Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, de NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

De Libris Geschiedenis Prijs maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement in Nederland.

Meer informatie

Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2015 bekend
Door Redactie Historici.nl
Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2014 bekend
Door Redactie Historici.nl
Inschrijving Maand van de Geschiedenis gestart
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.