Historici.nl

Gepubliceerd op 19-08-2021

Luther Museum Amsterdam: Collectieonderzoeker

Het Luther Museum opende op 21 juni 2019 in het pand Wittenberg uit 1772, gelegen aan de Nieuwe Keizersgracht 570 in Amsterdam. Het pand was oorspronkelijk het ‘Evangelisch-Luthers Diaconie Oude Mannen- en Vrouwen Huis’. Het museum vertelt het verhaal van de lutherse gemeenschap in Amsterdam, waar in de zeventiende eeuw ongeveer twintig procent van de bevolking lutheraan was. Vanaf het begin heeft zorg voor armen en ouderen een grote rol gespeeld binnen de gemeenschap. Het gebouw zelf – met de regentenkamers, de gang en de kerkzaal – is het belangrijkste collectiestuk. Maar de collectie is zeer uitgebreid en bevindt zich niet alleen in het museum, maar ook in andere lutherse instellingen in de stad, zoals het Van Brants Rus Hofje.

Het Luther Museum Amsterdam zoekt een

Collectieonderzoeker

32 uur per week

Als collectieonderzoeker ben je verantwoordelijk voor het doen van een compact, strategisch onderzoek naar het erfgoed van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam. De functie valt onder de kwartiermaker van het museum. Het betreft een tijdelijke functie met een aanstelling van 1 tot 1,5 jaar die mede mogelijk is gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Werkzaamheden / verantwoordelijkheden

  • Het in kaart brengen van de huidige registratiegraad van de collectie.
  • Het formuleren van een visie op de collectie en luthers erfgoed in Nederland.
  • Op basis van die visie een collectieplan ontwikkelen.
  • Registratie van collectie-onderdelen.
  • Het schrijven van basisteksten.
  • Aansturen klein onderhoud.
  • Ondersteuning bij tentoonstellingen.

Functie-eisen

  • Minimaal hbo werk- en denkniveau.
  • Affiniteit met kunst, geschiedenis en de rol van religie in de hedendaagse tijd.
  • Bij voorkeur iemand die woonachtig is in Amsterdam of nabije omgeving.

Competenties
Je beschikt over goede sociale en communicatieve vaardigheden. Je bent servicegericht, stressbestendig en flexibel ingesteld. Je kan goed samenwerken, hebt oog voor de verschillende belangen binnen het Luther Museum en weet dit om te zetten in heldere besluitvorming en instructies. Verder heb je oog voor detail en werk je netjes en accuraat. Je hebt ervaring met collectieregistratiesystemen of bent bereid dit je eigen te maken.

Wij bieden
Een dienstverband van 32 uur. Samenwerken in een klein betrokken team. Salaris minimaal € 1.900.- (bruto) exclusief 8% vakantietoeslag.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met kwartiermaker Tonko Grever: tonkogrever@luthermuseum.nl.

Solliciteren kan vóór 30 augustus 2021 door het mailen van cv en motivatiebrief naar tonkogrever@luthermuseum.nl. De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden in week 37 en 38.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Directeur – Luther Museum
Door Redactie Historici.nl
Communicatiemedewerker – Luther Museum
Door Redactie Historici.nl
Moco Museum: Collectiemedewerker
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.