Historici.nl

Gepubliceerd op 26-03-2024

Manager Collectie – Collectie Overijssel

Wij zoeken een empathische, enthousiaste leidinggevende. Dat heb je vast vaker gelezen in een vacaturetekst? Bij ons is het menens; onze collega’s waarderen het werken bij ons met een 8,3. Dit koesteren we. Dat vraagt om leiderschap waarin ruimte en aandacht gegeven wordt, lef gestimuleerd wordt en ontwikkeling en leren centraal staat. In onze organisatie is er de ruimte om als manager echt impact te maken. De lijnen zijn kort, onze organisatie is compact, het MT is klein en slagvaardig en er is een enorme drive aanwezig. Onze vakspecialistische organisatie vraagt ook om management met verstand van zaken. Ben jij op zoek naar een functie waarin jij jouw managementtalent en je visie op en kennis van collectiebeheer maximaal kunt inzetten? Lees dan vooral door!

Collectie Overijssel zoekt een Manager Collectie, een impactvolle baan voor onze medewerkers en de Overijsselse erfgoedcollecties, voor 32-36 uur (sluitingsdatum 2 april 2024)

Wij bieden een plek waar je de ruimte krijgt voor persoonlijk en professionele groei, waar je mensen stimuleert het beste in zichzelf naar boven te halen en waar je direct invloed uitoefent op strategische ontwikkelingen.

Wij nemen ons werk serieus, we beheren overheidsarchieven en historische collecties en ontsluiten en bewaren ze voor de toekomst. Daar zijn we enorm trots op en we zoeken iemand die die trots deelt en intrinsiek gemotiveerd is om bij te dragen aan onze maatschappelijke relevantie.

Wat mag je doen?

Als Manager Collectie geef je leiding aan ca. 30 medewerkers en ben je verantwoordelijk voor het volledige primaire proces. Samen met de Directeur en de Manager Bedrijfsvoering ben je integraal verantwoordelijk voor de organisatie.  Beiden kunnen niet wachten om samen met jou een hecht en slagvaardig MT te vormen. Wat jouw collega-manager zegt over haar werk:

“Vat het maar eens samen in een zin… het voelt oprecht als een voorrecht om hier te mogen werken. De organisatie is betrokken, loyaal en gedreven en in het MT staan we voor elkaar en de organisatie en onze doelen en nemen we vlot, maar gedegen beslissingen. Met ruimte voor eigen inbreng en toch ook gezamenlijk de lijn uitzetten in goede sfeer, dat voelt goed.”

We voelen ons onderdeel van een groot landelijk netwerk en vinden het belangrijk dat jij jouw netwerk meebrengt en actief verbindingen blijft leggen buiten onze organisatie en innovatie in brengt.

Pas je liever op de winkel? Dan zijn onderstaande strategische opgaven voor jou misschien niet interessant. Wij zoeken iemand die ervaring en veranderkracht kan leveren.

Waar jij onder meer een bijdrage aan kan leveren:

 1. Huisvesting
  Onze organisatie staat voor een urgent huisvestingsvraagstuk. Op termijn moet er een nieuw Collectiecentrum komen. Dit biedt de mogelijkheid om voor Overijssel een unieke faciliteit te realiseren waarin met nieuwe partners diverse soorten erfgoedcollecties beheerd en ontsloten worden. Jouw strategische blik, creativiteit, voorstellingsvermogen en jouw talent om collega’s mee te krijgen in vernieuwing helpen ons de optimale huisvesting te ontwikkelen.
 2. Dienstverlening en collectiebeheer
  De organisatie zit in een transitiefase. Onze primaire dienstverlening is grotendeels digitaal. Onze fysieke dienstverlening wordt steeds meer maatwerk met inzet van specialistische vakkennis. Hierin wil Collectie Overijssel excelleren, gericht op de klant en vanuit een persoonlijke benadering. Op het gebied van collectiebeheer staat de organisatie voor de opgave alle beheerde archieven en collecties in de depots vindbaar te maken en op het gewenste niveau van toegankelijkheid te brengen, ook met de inzet van nieuwe digitale technieken.
 3. Organisatiecultuur
  De cultuur binnen de organisatie is informeel, flexibel en betrokken. We ontwikkelen ons van intern georiënteerd naar extern gericht met een innovatieve, resultaatgerichte cultuur. Als Manager Collectie ben je een belangrijke cultuurdrager binnen de organisatie en medeverantwoordelijk voor het strategisch personeelsbeleid dat deze groei faciliteert. Jouw rol is breed als het gaat om de gebieden waar je verantwoordelijk voor bent, maar ook in de combinatie van strategie en het zorgen voor operationele uitvoer. Je vindt het leuk om continu te schakelen tussen deze niveaus en weet in te springen waar het werk dat vraagt; gezamenlijk werken voor het primaire doel van de organisatie.

Wie ben je?

Jouw huidige collega’s typeren jou als iemand met aandacht, een kritisch blik en iemand die helder is. Jij neemt gemakkelijk beslissingen en vindt het niet erg je kwetsbaar op te stellen. Oh ja, je lacht graag en weet met humor te relativeren. Als jij ergens binnenkomt straal je energie uit, die aanstekelijk werkt!

Word je al enthousiast, lees dan nog even door. Wij worden er blij van als wat hierboven staat helemaal bij jou past, maar we hebben nog een aanvullend wensenlijstje, want idealiter heb je:

 • Een afgeronde Master op het gebied van Archiefwetenschap, Geschiedenis of Cultuurwetenschappen.
 • Ervaring als MT lid en het leidinggeven in een dynamische omgeving.
 • Minimaal 5 jaar ervaring binnen een collectie-beherende instelling, zoals een museum of archief.
 • Minimaal 5 jaar ervaring als leidinggevende.

Wat bieden wij?

Een superfijne organisatie om voor te werken. We zijn collegiaal, flexibel, innovatief en professioneel en hebben aandacht voor elkaar.

 • Een dienstverband voor de duur van één jaar, met uitzicht op een vast dienstverband bij de leukste collectieorganisatie van Overijssel.
 • De CAO Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (cao SGO) kent naast een passende beloning ook extra’s zoals een vrij te besteden individueel keuzebudget van ruim 17%, een tegemoetkoming voor zorgverzekering en betaald ouderschapsverlof.
 • De functie is gewaardeerd op schaal 13 (met een maximumsalaris van € 7.325,- bij een fulltime dienstverband, 36 uur).
 • Je kunt gebruik maken van onze bedrijfscoaches voor loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling. Sowieso staat leren en ontwikkelen bij ons centraal.
 • Een actieve personeelsvereniging en collega’s die leuke en gezellige activiteiten organiseren.
 • Reis je met het openbaar vervoer? Je krijgt een OV-Businesscard (2de klas) waarmee de reiskosten volledig worden vergoed. Daarnaast hebben we een reiskostenvergoeding als je met eigen vervoer reist.
 • Een goede balans tussen werk en privé vinden wij belangrijk. Je krijgt de mogelijkheid om hybride te werken, ondersteund door een laptop en telefoon.
 • Pensioenregeling via het ABP.
 • Een organisatie van 55 medewerkers en 60 vrijwilligers met korte lijnen, een informele werksfeer en de nadruk op samenwerking, continu verbeteren en onze klant optimaal van dienst zijn.

Hoe te solliciteren

Ben je nog steeds enthousiast, stuur dan voor 3 april jouw motivatie en CV naar werkenbij@collectieoverijssel.nl. Hopelijk zien we in je cv en motivatie een match!

Wil je meer weten? Frieda Bousba (HR adviseur) en Vincent Robijn (Directeur) vertellen je graag over de geweldige vacature en over hoe leuk het is om te werken bij Collectie Overijssel. Beiden bereikbaar via 085 – 488 50 00.

Solliciteer!

Collectiespecialist Collectie Overijssel (0,8-1 fte)
Door Redactie Historici.nl
Behoudspecialist Collectie Overijssel (0,8-1 fte)
Door Redactie Historici.nl
Collectiebeheerder – Collectie Overijssel
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.