Historici.nl

Gepubliceerd op 23-09-2021

Mauritshuis: Coördinator Programmering Volwassenen

Het Mauritshuis is een wereldwijd bekend museum met een beroemde collectie Nederlandse 17de-eeuwse schilderkunst. De collectie bestaat uit ongeveer 850 schilderijen waarvan het merendeel te zien is in twee historische gebouwen. Eén gebouw is het Mauritshuis, een 17de-eeuws stadspaleis aan het Plein in Den Haag. Dit pand is gebouwd in opdracht van naamgever Johan Maurits van Nassau-Siegen. Het tweede gebouw is de Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof, gesticht door stadhouder prins Willem V. Deze twee panden, met hun bijzondere geschiedenis en befaamde collectie, vormen samen één huis: het Mauritshuis. En dat alles op een historische plek in het politieke centrum van ons land.

Het Mauritshuis is even Menselijk als Meesterlijk. De sfeer binnen onze organisatie, waar circa 80 medewerkers werkzaam zijn, laat zich omschrijven als informeel, warm, collegiaal en betrokken. We werken in een verband van korte lijnen, waar beslissingen snel en overwogen worden genomen. In 2022 vieren wij het 200 jarig bestaan van het Mauritshuis met vier verschillende tentoonstellingen en extra activiteiten en projecten .

Wij zoeken een enthousiaste

Coördinator Programmering Volwassenen

36 (28) uur per week

Als Coördinator ga je projectmatig aan de slag om programma’s in het museum, online en in de stad te organiseren. Jouw werk bestaat uit het ontwikkelen van programma’s voor volwassenen zoals theater, dans, (online) lezingen, rondleidingen, cursussen, workshops, de jaarlijkse museumnacht, after work events, talkshows, et cetera. Je voelt liefde voor 17de-eeuwse kunst en bent nieuwsgierig naar de geschiedenis van het Mauritshuis. Je kunt je goed vinden in de missie en visie van het museum. In 2022 vieren we ons tweehonderdjarig bestaan, een jaar waaraan je een zeer belangrijke bijdrage zult leveren en waarvoor de functie tijdelijk is uitgebreid van 36 uur in plaats van 28 uur. In jouw programmering zijn zowel de wetenschappelijke kennis over de collectie terug te vinden als de menselijke verhalen die erachter schuilgaan. Je bent een aanpakker en kunt jouw boodschap overbrengen naar uiteenlopende bezoekers en communities. Je werkt met hen samen om programma’s te ontwikkelen, te testen en te bevragen. Het is van groot belang dat je je kunt inleven in anderen en bereid bent meerstemmigheid mee te nemen in alles wat je doet. Je schrikt er niet voor terug om over controversiële onderwerpen in gesprek te gaan.

Dit ga je doen

 • Je bent verantwoordelijk voor de programmering voor volwassenen;
 • Je ontwikkelt en organiseert activiteiten, initieert en onderhoudt relaties, stuurt, voert uit en doet productie;
 • Je opereert, op een projectmatige manier, in verschillende teams binnen de organisatie. Daarnaast werk je veel samen met eventmanagers, beveiliging, Haagse organisaties, leveranciers en met onze sponsoren en vrienden van het museum;
 • Je levert een bijdrage aan de ontwikkeling van het afdelingsbeleid op het gebied van programmering voor de korte en lange termijn en begroot en beheert het budget daarvoor;
 • Je bent betrokken bij de uitvoering van programma’s en evenementen, ook buiten kantooruren;

Dit breng jij mee

 • Ervaring met het opzetten van programmering en evenementen, aantoonbare ervaring hiermee in Den Haag is een pre;
 • Een relevante hbo-opleiding of vergelijkbare kennis en ervaring;
 • Nieuwsgierigheid en de wens je te verdiepen in de collectie en alle actuele thema’s die daar mee samenhangen: van mythologie tot #metoo, van slavernij tot verhalen uit de bijbel;
 • Zeer goede sociale en communicatieve vaardigheden in woord en geschrift (Nederlands en Engels);
 • Initiatiefrijkheid, communicatieve vaardigheden, energie, een groot inlevingsvermogen en organisatorische talenten.

Dit bieden wij

 • Een afwisselende functie in een van de mooiste musea van Nederland.
 • Een arbeidsovereenkomst van een jaar 36 uur per week voor de periode van een jaar, met de intentie om deze bij goed functioneren te verlengen. Deze functie is een formatieplaats van 28 uur.
 • Een salaris in schaal 9 conform de museum cao, inschaling is afhankelijk van leeftijd en ervaring. Verder biedt de cao onder andere 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering.
 • Werkdagen worden in overleg vastgesteld. De werkzaamheden vinden incidenteel plaats buiten kantoortijden. Gedeeltelijk thuiswerken behoort tot de mogelijkheden.

Belangstelling?
Stuur je motivatiebrief met cv uiterlijk maandag 27 september 2021 naar vacature-educatie@mauritshuis.nl onder vermelding van Vacature Coördinator Programmering Volwassenen. Voor meer informatie: Femke Hameetman, Hoofd Educatie & Programmering (f.hameetman@mauritshuis.nl).

Het Mauritshuis is ervan overtuigd dat een verscheidenheid aan achtergronden en opvattingen het museum zelf maar ook de totstandkoming van onze museale producten ten goede komt. Daarom bouwen wij aan een complementair personeelsbestand, bestaande uit medewerkers met verschillende afkomst en vaardigheden die elkaar versterken. Wij vragen om een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bij indiensttreding.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Mauritshuis – Coördinator Publieksbegeleiding
Door Redactie Historici.nl
Mauritshuis: Junior Conservator
Door Redactie Historici.nl
Projectleider Programmering- Mauritshuis
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.