Historici.nl

Gepubliceerd op 07-10-2021

Mauritshuis: Junior Conservator

Het Mauritshuis is een wereldwijd bekend museum met een beroemde collectie Nederlandse 17de-eeuwse schilderkunst. De collectie bestaat uit ongeveer 850 schilderijen, waarvan het merendeel te zien is in twee historische gebouwen. Eén gebouw is het Mauritshuis, een 17de-eeuws stadspaleis aan het Plein in Den Haag. Dit pand is gebouwd in opdracht van naamgever Johan Maurits van Nassau-Siegen. Het tweede gebouw is de Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof, gesticht door stadhouder prins Willem V. Deze twee panden, met hun bijzondere geschiedenis en befaamde collectie, vormen samen één huis: het Mauritshuis. En dat alles op een historische plek in het politieke centrum van ons land.

Het Mauritshuis is even Menselijk als Meesterlijk. De sfeer binnen onze organisatie, waar circa 80 medewerkers werkzaam zijn, laat zich omschrijven als informeel, warm, collegiaal en betrokken. We werken in een verband van korte lijnen, waar beslissingen snel en overwogen worden genomen. In 2022 vieren wij het 200 jarig bestaan van het Mauritshuis met vier verschillende tentoonstellingen en extra activiteiten en projecten.

Het Mauritshuis zoekt een

Junior Conservator

32 uur per week

De Junior Conservator zal voor een breed scala van taken worden ingezet en maakt zo kennis met verschillende facetten van het museale werk. Je werkt op de afdeling Collectie & Wetenschap nauw samen met de conservatoren. Het afdelingshoofd is je direct leidinggevende.

De functie wordt beschouwd als een zogenaamde ‘startfunctie’. Daarom komen alleen kandidaten in aanmerking die maximaal drie jaar geleden zijn afgestudeerd in een voor het museum relevante studierichting.

Dit ga je doen

 • Je verricht ondersteunend en zelfstandig kunsthistorisch onderzoek met betrekking tot de collectie van het museum en tijdelijke tentoonstellingen;
 • Je coördineert een tentoonstelling die plaatsvindt in de zomer van 2023;
 • Je legt onderzoeksresultaten vast in publicaties en assisteert bij de voorbereiding en (beeld)redactie van publicaties van het museum, zoals tentoonstellingscatalogi, Mauritshuis in Focus en het Jaarverslag;
 • Je draagt inhoudelijk bij aan het verstrekken van wetenschappelijke informatie over de collectie via de website van het museum;
 • Je bent verantwoordelijk voor het beheer van de bibliotheek en de documentatie van de eigen collectie, het invoeren van gegevens in het Collectieregistratiesysteem (CRS) en je begeleidt stagiairs daarbij;
 • Je draagt bij aan de publieksbegeleiding van Mauritshuis en Galerij Prins Willem V;
 • Je assisteert bij het uitvoeren van collectiebeheerstaken, bij de organisatie van tijdelijke tentoonstellingen en je treedt op als koerier voor het begeleiden van uitgaande bruiklenen;
 • Je verleent medewerking aan andere museale werkzaamheden van de afdeling, zoals ontvangsten, lezingen, openingen, symposia en sponsoravonden.

Dit breng je mee

 • Een voltooide Master-opleiding in een voor het museum relevante studierichting (niet langer dan drie jaar geleden afgestudeerd);
 • Specialisatie in Noord- en Zuid-Nederlandse schilderkunst van de 15de tot en met de 18de eeuw en in staat om verbindingen te leggen met actuele thema’s die daarmee samenhangen;
 • Goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid; communicatieve vaardigheden; uitstekende beheersing van de Nederlandse taal en goede beheersing van de Engelse taal;
 • Affiniteit met museaal werk;
 • Je bent initiatiefrijk, goed in samenwerken en beschikt over een flexibele werkhouding;
 • Kennis van het collectieregistratiesysteem Adlib is een pre.

Dit bieden wij

 • Een afwisselende functie in een van de mooiste musea van Nederland.
 • Een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 32 uur per week voor de periode van twee jaar.
 • Een salaris in schaal 9 conform de museum cao, inschaling is afhankelijk van leeftijd en ervaring. Verder biedt de cao onder andere 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering.
 • Werkdagen worden in overleg vastgesteld. De werkzaamheden vinden incidenteel plaats buiten kantoortijden. Standplaats is Den Haag. Gedeeltelijk thuiswerken behoort tot de mogelijkheden.

Belangstelling?
Stuur je motivatiebrief met cv uiterlijk maandag 1 november 2021 naar vacaturecollectie@mauritshuis.nl onder vermelding van Vacature Junior Conservator.

De eerste gesprekken worden gepland in de week van 8 november. Voor meer informatie: Edwin Buijsen, Hoofd Collectie & Wetenschap (e.buijsen@mauritshuis.nl).

Het Mauritshuis is ervan overtuigd dat een verscheidenheid aan achtergronden en opvattingen het museum zelf maar ook de totstandkoming van onze museale producten ten goede komt. Daarom bouwen wij aan een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de Nederlandse samenleving, bestaande uit medewerkers met verschillende afkomst en vaardigheden die elkaar versterken. Vacatures staan nadrukkelijk open voor iedereen die zich in het profiel herkent.

Wij vragen om een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bij indiensttreding.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie de website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.