Historici.nl

Gepubliceerd op 19-04-2023

Medewerker Bewerken Archieven – Nationaal Archief

Het Nationaal Archief in Den Haag zoekt een Medewerker Bewerken Archieven voor 32 tot 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Tijdelijk | Sluitingsdatum: 01-05-2023.Bij het Nationaal Archief vind je antwoorden op vragen over jouw leven, de geschiedenis en de samenleving. Hier ontdek je hoe het recente en verre verleden ons dagelijks leven beïnvloeden. Een van onze belangrijkste taken is het bewaren en beschikbaar stellen van (overheids)archieven. In de 142 kilometer aan papieren archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en 1,2 petabyte aan digitale bestanden, wordt 1.000 jaar geschiedenis tastbaar.

Burgers, journalisten, onderzoekers, historici en vele anderen raadplegen en gebruiken onze stukken op de studiezaal. Voor scholen hebben we speciale educatieve interactieve programma’s samengesteld. En in steeds wisselende tentoonstellingen presenteren wij onze topstukken. We helpen onze bezoekers aan nieuwe inzichten door oude verhalen springlevend te houden. Door te streven naar een maximale toegang tot onze collectie. Omdat we vinden dat iedereen op mag zoeken wat er in ons land is gebeurd of gezegd. Daarom inspireren en stimuleren we overheden hun data slim te verzamelen en duurzaam te beheren. Zetten we specialistische kennis en inventieve technologie in om alle data toekomstbestendig en integraal op te nemen in het Nationaal Archief.

Medewerker Bewerken Archieven

32 tot 36 uur per week

Functieomschrijving
Ontdek de schatkamers van de Nederlandse geschiedenis als Medewerker Bewerken Archieven: “Zo verschillend en vaak verrassend van inhoud.” Ben jij hier nieuwsgierig naar? Het mooiste van de functie: jij helpt burgers om onze collectie zo snel en makkelijk mogelijk te bevragen.

Je kijkt straks vast je ogen uit. Want jouw werkomgeving telt maar liefst 142 kilometer aan papieren (overheids)archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten, een omvangrijke bibliotheekcollectie en 1,2 petabyte aan digitale bestanden! Jij zet je in om onze archieven toegankelijk te maken. Dat zijn ze nu namelijk nog niet allemaal. Ook maak je bestaande toegangen begrijpelijker om onze klanten nog beter van dienst te zijn.

 

In het kort

 • Je ordent en beschrijft wat je tegenkomt in de archieven en collecties die het Nationaal Archief beheert.
 • Je bewerkt archieven die nog niet (voldoende) toegankelijk zijn, zodat ze beschikbaar worden voor publiek.
 • Je beoordeelt en verbetert concept-archiefinventarissen die door anderen zijn opgesteld.

 

Functie-eisen

 • Je beschikt over HBO-niveau en hebt een archiefopleiding afgerond.
 • Je hebt ruime ervaring met het bewerken van archieven. Affiniteit met foto’s is een pre.
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met het beschrijven in een collectiebeheersysteem, zoals MAIS-Flexis.
 • Je hebt bij voorkeur kennis van EAD/XML.
 • Je kunt je schriftelijk goed uitdrukken en werkt accuraat en resultaatgericht.

Voldoe je niet aan alle functie-eisen, maar ben je ervan overtuigd dat deze baan bij het Nationaal Archief echt iets voor jou is? Ook dan nodigen we je van harte uit te reageren op deze vacature. We zijn namelijk vooral geïnteresseerd naar jouw persoonlijke motivatie om voor het Nationaal Archief te werken.

 

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau: schaal 9.
 • Maandsalaris: minimaal € 3.119,- tot maximaal € 4.374,- (bruto).
 • Dienstverband: arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.
 • Contractduur: een jaar.
 • Minimaal aantal uren per week: 32.
 • Maximaal aantal uren per week: 36.

 

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen.

De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

 

Bijzonderheden en solliciteren

 • Je bent niet verplicht om jouw naam, geboortedatum en -plaats, en geslacht in je CV en sollicitatieformulier te vermelden.
 • Het gaat om een functie voor 32 tot 36 uur per week. Bij het Nationaal Archief krijg je de mogelijkheid je werktijden zelf in te delen.

 

Wil je meer informatie over de vacature?

Neem dan contact op met Annelieke Kwak, Hoofd Collectie, via annelieke.kwak@nationaalarchief.nl.

 

Wil je meer weten over de sollicitatieprocedure?

Neem dan contact op met Alie van den Burg, Senior Adviseur Personeel en Organisatie, via  alie.van.den.burg@nationaalarchief.nl of 06-31956970.

Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.