Historici.nl

Gepubliceerd op 29-05-2017

Medewerker dienstverlening Nationaal Archief (deadline 9 juni)

Functieomschrijving
Als mensen inzage willen in de archieven en dossiers van het Nationaal Archief, komen ze terecht bij jou. Als medewerker dienstverlening neem je deze inzageverzoeken in behandeling en zoek je de betreffende dossiers op. Zo lever je een bijdrage aan het ‘nationaal geheugen’ van Nederland.

Het Nationaal Archief beheert de archieven van de landelijke overheid en van organisaties en personen die van nationaal belang zijn of waren. Jij bent het aanspreekpunt voor (wetenschappelijk) onderzoekers, studenten en geïnteresseerden die dossiers willen inzien. Je behandelt met name inzageverzoeken voor archieven met beperkende bepalingen op de openbaarheid, zoals bijvoorbeeld het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging.

Je doet voorbereidend onderzoek naar de betreffende dossiers. Vervolgens koppel je de onderzoeksresultaten terug en maak je een afspraak, waarna de klant de gevonden dossiers kan inzien. Daarnaast beantwoord je vragen per brief, mail, chat en telefoon en bereid je opdrachten voor reproducties voor.

Na een inwerkperiode waarin je verschillende soorten van klantvragen achter de schermen afhandelt, neem je plaats achter de balie in het informatiecentrum. Hier help je klanten op weg bij het doen van onderzoek. Daarnaast schrijf je informatiegidsen, zodat klanten zelf eenvoudiger archiefonderzoek kunnen doen. 

Functie-eisen

  • Je hebt kennis van de Nederlandse geschiedenis en bij voorkeur van archivistiek.
  • Je hebt kennis van en ervaring met onderzoeksmethoden.
  • Je spreekt en schrijft goed Nederlands en Engels.
  • Je voert opdrachten inhoudelijk, adequaat en integer uit.
  • Je kunt goed omgaan met deadlines en werkdruk.
  • Je bent een teamplayer en bereid om kennis te delen en over te dragen.
  • Je bent klant- en resultaatgericht en flexibel.
  • Je bent analytisch en hebt een goed leer- en oordelingsvermogen.

Bekijk de volledige vacature op de website Werken voor Nederland.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.