Historici.nl

Gepubliceerd op 02-11-2023

Medewerker Dienstverlening – Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen zoekt een: Medewerker Dienstverlening(28-32 uur per week).

Wij zijn voor het team Dienstverlening op zoek naar een enthousiaste studiezaalmedewerker. Hou jij van geschiedenis, contact met mensen en heb je kennis van onderzoek en archieven? Lees dan snel verder!

Wat ga je doen?

Als medewerker dienstverlening ben je, samen met jouw collega’s, het eerste aanspreekpunt vanuit het RHCVV voor bezoekers met informatieverzoeken: van inwoners tot (wetenschappelijke) onderzoekers en genealogen tot aannemers, notarissen en ambtenaren. Als studiezaalmedewerker informeer en begeleid je de bezoekers op onze studiezaal en via onze digitale kanalen. Jij bent de schakel tussen vragen van bezoekers en onze archieven en collecties.

Je werkt volgens een rooster, waarbij donderdag een verplichte vaste werkdag is. Op donderdagavond is de studiezaal geopend en afhankelijk van het rooster zal je afwisselend avonddiensten (13.00-21.30 uur) werken. Op maandag en vrijdag is de studiezaal gesloten, op die dagen vindt er digitale dienstverlening plaats.

Je werk houdt onder meer het volgende in:

 • Je beantwoordt informatieverzoeken van bezoekers op de studiezaal en verzoeken die we telefonisch, per chat en per e-mail ontvangen;
 • Je haalt archiefstukken uit het depot, houdt toezicht op het gebruik van de archiefstukken om ervoor te zorgen dat ze met zorg worden behandeld en plaatst ze na controle weer terug;
 • Je geeft uitleg bij het gebruik van de diverse (digitale) bronnen en de onderzoekmogelijkheden;
 • Om vragen te kunnen beantwoorden doe je soms zelf (beperkt) archiefonderzoek in opdracht;
 • Je neemt bestellingen van reproducties en scans in ontvangst en handelt deze af;
 • Je ondersteunt de coördinator dienstverlening bij de begeleiding van onze vrijwilligers;
 • Je levert een actieve bijdrage aan de verbetering van de (digitale) dienstverlening en bent proactief in het delen van kennis binnen het team dienstverlening;
 • Je levert op verzoek input voor periodieke managementrapportages;
 • Je maakt onderdeel uit van het BHV-team;
 • Samen met je dienstverleningscollega’s ben je verantwoordelijk voor het openen en sluiten van de publieksruimtes en de daarbij behorende facilitaire taken;
 • Daarnaast ondersteun je regelmatig bij cursussen en publieksactiviteiten, op locatie en in de regio, soms ook buiten reguliere kantoortijden.

Een werkdag

‘Hebben jullie iets over mijn moeder? Wat speelde er tijdens de Tweede Wereldoorlog in het dorp? Zitten er ook foto’s van mijn oudoom in het archief? Is er een bouwvergunning van .’ Dit zijn vragen waar je iedere dag op de studiezaal mee te maken kunt krijgen.

Een werkdag begint met het voorbereiden van de studiezaal voor bezoekers. Je zorgt ervoor dat de studiezaal en andere publieksruimtes in orde zijn en de benodigde stukken klaar liggen. Gedurende de dag help je bezoekers – op de studiezaal en online – bij hun onderzoek, beantwoord je vragen en help je hen bij het vinden van relevante documenten. Je houdt toezicht op het correcte gebruik van archiefstukken en zorgt voor een georganiseerde studiezaalomgeving.

Daarnaast ben je actief betrokken bij het verbeteren van onze dienstverlening. Je deelt waardevolle inzichten en suggesties om de toegankelijkheid en bruikbaarheid van onze archieven te verbeteren. Je draagt bij aan het ontwikkelen van nieuwe diensten en aanpassingen aan bestaande processen, zodat we onze bezoekers nog beter van dienst kunnen zijn en ons erfgoed nog toegankelijker kunnen maken.

Wie ben je en wat heb je in huis

 • Je houdt van oplossingen. Door het stellen van vragen kun je achterhalen wat de bezoeker wil weten en kun je hem of haar begeleiden naar een antwoord of vervolgstap in zijn of haar onderzoek. Je weet daarvoor hoe je informatie in (digitale) bronnen moet zoeken én vinden en je kunt een bezoeker daarin begeleiden.
 • Je beschikt over MBO+/HBO werk- en denkniveau;
 • Je hebt aantoonbare historische belangstelling, bijvoorbeeld een opleiding geschiedenis, kunstgeschiedenis of cultureel erfgoed. Een gevolgde opleiding tot archief assistent of Archivistiek B is een pré;
 • Je hebt ervaring in een vergelijkbare functie;
 • Je hebt kennis van en ervaring met MAIS Flexis of vergelijkbare programma’s en je kunt goed uit de voeten met MS-Office programma’s (Word en Excel);
 • Je beheerst oud-schrift of je bent bereid een cursus paleografie te volgen.

Wat breng je verder mee

Je hebt een dienstverlenende en klantgerichte instelling. Je bent graag het visitekaartje van een organisatie en gaat graag met mensen in gesprek. Je kunt goed luisteren en bent nieuwsgierig. Communicatie, zowel mondeling als schriftelijk, is een van je sterke punten. Je werkt uiterst nauwkeurig en resultaatgericht. Je bent flexibel, stressbestendig en hebt relativeringsvermogen. Samenwerken zit in je natuur, maar je kunt ook goed zelfstandig taken uitvoeren. Daarnaast deel je graag kennis met zowel je collega’s als de bezoekers.

Wat bieden wij

Wij bieden een afwisselende en uitdagende functie in een prettige werkomgeving met 16 enthousiaste en betrokken medewerkers en 20 vrijwilligers. Het team dienstverlening bestaat uit een coördinator en 3 medewerkers dienstverlening. Wij hebben een klantgerichte en resultaatgerichte, informele werksfeer.

Je start met een tijdelijke aanstelling van 1 jaar voor 28 uur per week. Mocht je meer willen werken dan is een contract tot 32 uur mogelijk. Na afloop van je contract is bij wederzijdse tevredenheid uitzicht op een vast dienstverband. Afhankelijk van je opleiding en ervaring krijg je een passend salaris. Voor deze functie is dat maximaal € 3.612,- bruto per maand (functieschaal 7, CAO Gemeenten) bij een volledige werkweek van 36 uur.

Het RHCVV volgt de CAO Gemeente Stichtse Vecht. We bieden je goede flexibele arbeidsvoorwaarden, waarbij we zoveel mogelijk rekening houden met jouw wensen en werk-privébalans. Met het Individueel Keuze Budget (IKB) van 17,05% van jouw salaris kun je zelf bepalen hoe en wanneer je je vakantiegeld en eindejaarsuitkering wilt laten uitbetalen, of dat je het voor vitaliteit wilt inzetten of extra verlof wilt kopen Kom je met de auto naar het RHCVV? Dan krijg je € 0,21 per kilometer reiskostenvergoeding (tot 75km enkele reis). De kosten van reizen met het OV kan je bij ons volledig declareren (2e klas).

Over het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) is de gezamenlijke archiefdienst van de gemeenten De Bilt, De Ronde Venen en Stichtse Vecht. Als regionaal archief beheren we ongeveer 4 kilometer archief in onze archiefbewaarplaats, waaronder de gemeentelijke archieven, een grote verzameling historische archieven van particulieren, bedrijven, verenigingen en kerken uit de hele streek. Steeds vaker beheren wij ook digital born archief dat wij bewaren in ons e-depot. De archieven en collecties zijn te doorzoeken via onze website en op onze studiezaal. Regelmatig organiseren we cursussen, activiteiten en tentoonstellingen om het publiek kennis te laten maken met het doen van onderzoek en de verhalen in de archieven en de regio. In navolging van de Archiefwet houden we daarnaast toezicht op de informatiehuishouding en archieven van onze gemeenten en adviseren we over duurzaam (digitaal) informatiebeheer.

Vragen

Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met Annick Kothuis, coördinator dienstverlening RHCVV via 06 27 19 23 17 (ook via Whatsapp). Voor informatie over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Daniel den Herder, corporate recruiter gemeente Stichtse Vecht via 06 58 07 62 28 (ook via Whatsapp).

Solliciteren

Ben jij de collega die wij zoeken? Reageer dan uiterlijk vrijdag 17 november 2023.

Stuur je sollicitatiebrief en cv toe via het online sollicitatieformulier.

Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen en gemeente Stichtse Vecht onderschrijven de NVP Sollicitatiecode Werving en Selectie. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.