Historici.nl

Gepubliceerd op 28-03-2024

Medewerker educatie – Stedelijk Museum Schiedam

Het Stedelijk Museum Schiedam is een toegankelijk museum voor kunst en geschiedenis in het prachtige achttiende-eeuwse Sint Jacobs Gasthuis in hartje Schiedam. We maken spraakmakende tentoonstellingen over naoorlogse beeldende kunst en stadsgeschiedenis en organiseren activiteiten met kunstenaars en Schiedammers. De afgelopen jaren heeft het museum de deuren wagenwijd opengezet voor de stad. We staan bekend als een van de meest publieksvriendelijke musea van Nederland, dat veel samenwerkt. Dat blijven we de komende jaren doen. Nieuw is daarbij de focus op verjonging en verbreding van ons publiek en onze samenwerkingspartners. Om ons daarbij te helpen zoeken we een ambitieuze educatiemedewerker met de focus op jongeren en jongvolwassen voor 32-36 uur per week. Het betreft een tijdelijke aanstelling voor maximaal 1 jaar.

Stedelijk Museum Schiedam heeft een rijke geschiedenis op het gebied van cultuureducatie. Kinderen en jongeren zijn onze toekomst, ook voor kunst en cultuur. Cultuureducatie draagt bij aan nieuwe perspectieven, kansengelijkheid en andere manieren van denken. Dat vinden we van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen. Wij maken van ons museum graag een verlengstuk van het klaslokaal. We investeren daarom in een intensieve samenwerking met onderwijsinstellingen en jongerenorganisaties. Daarnaast ontwikkelen we activiteiten in de vrije tijd, zodat kinderen, jongeren en jongvolwassenen tot en met 30 jaar ook geprikkeld worden het museum buiten schooltijd te bezoeken. De komende jaren willen we de samenwerking met het voortgezet onderwijs, mbo, hbo en universitair onderwijs intensiveren, zodat nog meer scholieren en studenten van het museum kunnen genieten. Ook willen we programma’s in co-creatie met jongeren uit Schiedam ontwikkelen en samenwerken met organisaties die jongeren al goed weten te bereiken.

Wat ga je doen?
Samen met je collega’s van de afdeling onderwijs en educatie draag je met een duurzaam activiteiten- en onderwijsprogramma bij aan onze ambitie om te verjongen. Je zorgt voor een goede relatie met belangrijke spelers in het voortgezet onderwijs in Schiedam en de regio; en helpt het onderwijsaanbod voor deze groepen te ontwikkelen en verbeteren. Je onderhoudt ook de samenwerking met alliantiepartner Lentiz Life College, het vmbo en mbo-onderwijs, kunst(geschiedenis)opleidingen en andere hbo- en universitaire opleidingen. In samenwerking met andere afdelingen uit het museum ontwikkel je daarnaast programma’s voor in de vrijetijd, gericht op jongeren en jongvolwassenen. Je bent ook betrokken bij de uitvoering van deze activiteiten. Met de afdeling ‘Mijn Schiedam’ ontwikkel je een keer per jaar een tentoonstelling of activiteit met jongeren uit Schiedam. In de organisatie ben je een ambassadeur voor jongeren en jongvolwassenen.

Wij zoeken een educatiemedewerker, die:

  • werkt vanuit nieuwsgierigheid en creativiteit;
  • theoretisch kan denken, maar ook heel praktisch aan de slag gaat;
  • makkelijk contact legt met en zich goed kan inleven in jongeren en jongvolwassenen;
  • makkelijk contact legt met docenten, onze relaties en partnerorganisaties;
  • feeling heeft met kunst en geschiedenis, of dat wil ontwikkelen;
  • bij voorkeur enige ervaring heeft met kunst- en/ of erfgoededucatie;
  • plezier haalt uit het samenwerken in een team;
  • graag cultureel-maatschappelijke en zo concreet mogelijke impact maakt;
  • zo snel mogelijk kan starten in deze functie.

Het Stedelijk Museum Schiedam vindt het belangrijk dat het team divers van samenstelling en een goede afspiegeling van onze omgeving is. Wij nodigen daarom iedereen met interesse uit te reageren, maar in het bijzonder Schiedammers en/of kandidaten met een bi-culturele achtergrond.

Wat bieden we?
We bieden een plezierige werkomgeving in een verrassend en ambitieus museum. Je komt te werken in een professioneel en kundig team en organisatie met een informele werksfeer. De functie is onderdeel van de afdeling Educatie en Onderwijs, bestaande uit een coördinator Educatie en Onderwijs, een medewerker planning en een groep freelance museumdocenten.

Je werkt op projectbasis voor de afdeling Mijn Schiedam. De functie is ingeschaald in salarisschaal 8 of 9 van de Arbeidsvoorwaardenregeling Stedelijk Museum Schiedam (min. 2.744,- tot max. 3.876,- bij 36 uur). Het betreft een tijdelijke aanstelling voor 1 jaar.

Deze functie wordt mede mogelijk gemaakt door externe financiering van onder andere Fonds21.

Heb je interesse?
Wil je meer weten over de functie, neem dan contact op met Frija Klijn, coördinator Educatie en Onderwijs: frija@stedelijkmuseumschiedam.nl. Bij vragen over de procedure kun je je richten tot medewerker personeel en organisatie Iris Vink: iris@stedelijkmuseumschiedam.nl.

Je kunt de volledige vacature tekst hier downloaden.

Reageren kan tot en met zondag 21 april 2024. Upload een korte motivatie en CV via deze link.

De eerste gespreksronde vindt plaats op dinsdagochtend 23 april. De tweede gespreksronde vindt plaats op maandagochtend 29 april.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.