Historici.nl

Gepubliceerd op 10-08-2021

Mondriaan Fonds: Adviseurs Cultureel Erfgoed

Het Mondriaan Fonds draagt namens het ministerie van OCW financieel bij aan de plannen van kunstenaars, curatoren en critici. En aan de realisatie van projecten en activiteiten van musea en andere erfgoedinstellingen, kunstpodia, archieven, galeries en opdrachtgevers in binnen- en buitenland. Dat doen we door het verstrekken van subsidies.

Voor het beoordelen van subsidieaanvragen in 2022 zoeken we: adviseurs van buiten de Randstad met expertise op het gebied van cultureel erfgoed.

Adviseurs Cultureel Erfgoed

Aantal bijeenkomsten per jaar

Voor het beoordelen van aanvragen zoeken we per 1 januari 2022 nieuwe adviseurs met een specifieke expertise op het gebied van beeldende kunst, waaronder:

 • archeologie
 • archiefexpertise
 • collectiebeleid
 • digitaal erfgoed
 • erfgoedveiligheid
 • immaterieel erfgoed
 • internationale samenwerking van musea
 • koloniaal erfgoed
 • maritiem erfgoed
 • mobiel erfgoed
 • natuurhistorisch erfgoed
 • restauratie

We zoeken adviseurs die het huidige cultureel erfgoedveld goed kennen in het Caribisch deel van het Koninkrijk en/of delen van Nederland anders dan de Randstad.

Wie zoeken we?
Het Mondriaan Fonds heeft een constant roulerende poule aan experts met een diverse achtergrond en specialismes. Diversiteit in alle vormen is een groot goed binnen de poule van adviseurs. De pluriformiteit die eigen is aan kunst en cultureel erfgoed wil het Mondriaan Fonds gerepresenteerd zien in de poule van adviseurs. Op dit moment zijn we daarom op zoek naar adviseurs met een specifieke expertise op het gebied van cultureel erfgoed in het Caribisch deel van het Koninkrijk en/of in andere delen van Nederland buiten de Randstad, die aanvragen binnen deze context kunnen beoordelen.

Wat breng je mee en wat ga je doen?
Als adviseur van het fonds zorg je voor een deskundige beoordeling van de aanvragen die bij het fonds binnenkomen. Daarbij word je nadrukkelijk gevraagd om over je eigen voorkeuren heen te kijken en een moreel of politiek oordeel te vermijden. Je bent intercultureel sensitief en hebt het vermogen je  te verdiepen in de achtergrond, perspectief en context van een aanvrager. Je hebt breed zicht op de ontwikkelingen in het culturele veld en brengt kennis mee op één of meerdere terreinen op het gebied van cultureel erfgoed. Je deelt onze ambities en doelstellingen en wenst hieraan een bijdrage te leveren door het inbrengen van ervaringen en ideeën (bijvoorbeeld met betrekking tot inclusie, fair practice en andere speerpunten van het beleid). Daarnaast zijn zorgvuldigheid, vertrouwelijkheid en integriteit van belang. Afspraken hierover vind je in ons protocol.

Bij de samenstelling van de adviescommissies en van de selectiecommissie wordt een functieprofiel gehanteerd, waarbij onder meer deskundigheid en culturele sensitiviteit een rol spelen. Als adviseur onderteken je een protocol, onder meer om (de schijn van) belangenverstrengeling te voorkomen.

Reageren
De oproep staat open t/m 6 september 2021. Je kunt reageren via ons sollicitatieformulier. Er is in het formulier ruimte voor een motivatiebrief en een cv. In je cv lezen we graag wat je ervaringen, vaardigheden en verdiensten zijn buiten de Randstad. In je motivatie willen we graag lezen waarom je adviseur zou willen zijn bij het Mondriaan Fonds. Op welke punten van het beleid van het fonds maak jij het verschil als adviseur?  Klik voor meer informatie over het beleid van het Mondriaan Fonds, de algemene voorwaarden, de code Diversiteit en Inclusie en de verschillende regelingen. Voor vragen over de vacature neem contact op met Sebastiaan Visser-Paz (s.visser@mondriaanfonds.nl of bel 020 523 15 50).

Vergoeding
Als adviseur ontvang je een vergoeding voor de tijd en reiskosten.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.